Γιατί το γερμανικό ΥΠΟΙΚ απέρριψε το ελληνικό αίτημα

19.02.2015 19:52

Τους λόγους για τους οποίους απέρριψε το ελληνικό αίτημα εξήγησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια του EuroWorkingGroup, όπως προκύπτει από ανεπίσημο σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το γερμανιό ΥΠΟΙΚ σημείωσε τα εξής: “Η ελληνική επιστολή, κάθε άλλο παρά σαφής είναι, αλλά αφήνει τεράστιο περιθώριο ερμηνείας. Για να αναφέρουμε τα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιλαμβάνει καμία ξεκάθαρη δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος ενώ κρίνεται ανεπαρκής για ξεκάθαρο πάγωμα των ελληνικών μέτρων. Είναι εντελώς ασαφές το πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τις προσεχείς εβδομάδες δεδομένου του πρόσφατου ελλείμματος στη συγκομιδή φορολογικών εσόδων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστολή δεν είναι σύμφωνη με την τελευταία θέση του Eurogroup. Αντιθέτως αντιπροσωπεύει έναν «δούρειο ίππο» με σκοπό να λάβει χρηματοδότηση-γέφυρα και επί της ουσίας βάζει τέλος στο τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση δεν έχει νόημα να ξεκινήσει η σύνταξη ενός προσχεδίου ανακοίνωσης του Eurogroup την Παρασκευή. Θα πρέπει τώρα να στοχεύσουμε σε τρία πράγματα:

Πρώτον, οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την τρέχουσα δημοσιονομική θέση της Ελλάδας σε συσχετισμό με την επιστολή και να μας συμβουλεύσουν, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, για το αν στη βάση της ελληνικής επιστολής είναι εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, με παράλληλη διασφάλιση ενός επαρκούς πρωτογενούς πλεονάσματος και της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μία καθαρή και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία απλώς μπορεί να περιέχει τρεις μικρές και κατανοητές προτάσεις: «Υποβάλλουμε αίτημα για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς τις όποιες αλλαγές από το υφιστάμενο Μνημόνιο (MoU). Και στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

Τρίτον, η Ελλάδα θα πρέπει να δημόσια να επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από μονομερή εθνικά μέτρα που θα επιφέρουν επιβράδυνση του τρέχοντος προγράμματος. Με άμεση ισχύ, οι αρχές δεν θα πάρουν καμία πρωτοβουλία ή δεν θα εφαρμόσουν κανένα μέτρο ή πολιτική που θα είναι ασυνεπείς με τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από το υφιστάμενο πρόγραμμα ή θα επιδεινώσουν τη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει το ότι θα πρέπει να απέχουν από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα ψηφιστούν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονται για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα πρέπει να παραταθούν δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει με επιτυχία τα stress test πέρυσι.”

Κύκλοι του Μαξίμου εκτιμούν ότι η προαναφερθείσα παρέμβαση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ “κινείται σε ακόμη πιο σκληρή θέση από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2”.

Και συμπληρώνουν: «Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές!»

Πηγή:www.capital.gr

Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014