Θεανώ Φωτίου: Καθήκον της Αριστεράς, η στήριξη των αδύναμων

Τη σύσταση φορέα στεγαστικής πολιτικής για ευάλωτες ομάδες ανακοίνωσε ως άμεσο επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της αστεγίας η αν. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στην «Αυγή». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το εθνικό σχέδιο για την αστεγία πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί και να δοθεί για διαβούλευση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δράσεις για το μέλλον προανήγγειλε επίσης για την καλύτερη φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα φιλοξενούνται 350 παιδιά σε ξενώνες υψηλών προδιαγραφών.

 

* Έχετε προχωρήσει σε αρκετές συνέργειες ώστε να υλοποιήσετε κοινωνικά μέτρα. Σε αυτές ενεργό ρόλο έχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή μεγάλων αλυσίδων. Είναι κάτι που έρχεται κόντρα στις ιδέες της Αριστεράς ή υπάρχει χώρος για την ιδιωτική πρωτοβουλία όταν οι δράσεις αφορούν το κοινό καλό;

Εκείνο που προέχει είναι η προστασία των αδύναμων. Σήμερα, και αυτό είναι συνέπεια της καταστροφικής πολιτικής του παλιού καθεστώτος, το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις που εμείς στην Αριστερά τις θεωρούμε αυτονόητες. Πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσουμε πόρους αλλού. Αντίθετο με τις ιδέες της Αριστεράς θα ήταν να παραιτηθούμε από τη στήριξη των αδύναμων επειδή οι δημόσιοι πόροι δεν επαρκούν. Εμείς σχεδιάζουμε τις δράσεις που θεωρούμε απαραίτητες και συντονίζουμε όλους τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς φορείς που απαιτούνται για την υλοποίησή τους. Με κανόνες σαφείς και με διαφάνεια.

Συνεργαζόμαστε, λοιπόν, με επιχειρήσεις και ιδιωτικά ιδρύματα που προσφέρονται να βοηθήσουν. Έτσι έγινε με το δεκατιανό σε 11.000 παιδιά στην Αττική, έτσι και με το Λεωφορείο των αστέγων, έτσι και με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και θέλω από τις στήλες σας να συγχαρώ άλλη μια φορά τους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους που συνεργάστηκαν.

 

* Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του λεωφορείου για τους άστεγους μιλήσατε για εθνικό σχέδιο αστεγίας. Μπορείτε να μας περιγράψετε τα βασικά μέτρα του σχεδίου και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του;

Το Λεωφορείο για τους αστέγους είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεργειών που αναφέρατε στην προηγούμενη ερώτηση. Γι’ αυτό συνεργάστηκε το υπουργείο μας με τον ΟΑΣΑ, που έδωσε το λεωφορείο, τους οδηγούς και τα καύσιμα, τον ΟΣΥ που το μετέτρεψε, με την ΜΚΟ Praxis, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, το οποίο πλήρωσε η Παπαστράτος με 200.000 ευρώ και τους Δήμους Αθήνας και Πειραιά που παρέχουν νερό και ρεύμα. Είναι μια ενέργεια που απαντά σε ένα άμεσο και πιεστικό πρόβλημα, ότι δηλαδή πολλοί άστεγοι χρειάζονται ένα μέρος που να μπορούν να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα και υγιεινή, όπου θα τους παρέχονται συμβουλές και πρώτες βοήθειες υγείας. Έχει ντους και τουαλέτες, κοινωνικό λειτουργό και νοσηλευτή καθώς και διασύνδεση με νοσοκομείο, στο οποίο μπορούν να παραπεμφθούν ή να αποσταλούν οι άνθρωποι που το χρειάζονται. Αυτό το λεωφορείο θα εκτελεί ορισμένο δρομολόγιο με στάσεις εκεί όπου συχνάζουν άστεγοι και πολύ σύντομα θα γίνουν γνωστά στους ενδιαφερόμενους η ύπαρξή του και το δρομολόγιό του.

Πέρα από αυτό, επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της αστεγίας, στο πλαίσιο του Ενιαίου Θεσμικού Πλαισίου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ήδη έχουν ενταχθεί στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους 10 Κέντρα Ημερήσιας Φιλοξενίας και 8 υπνωτήρια αστέγων. Έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία διασφαλίζεται η ποιότητα και ο έλεγχος της λειτουργίας των δομών στήριξης των άστεγων και απλουστεύεται η διαδικασία ένταξης των άστεγων σε δομές άμεσης ή μεταβατικής φιλοξενίας. Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», στο πλαίσιο του οποίου ήδη περισσότεροι από 1.100 άστεγοι στεγάζονται σε διαμερίσματα και υποστηρίζονται για την επανένταξη στην εργασία.

Επόμενο, άμεσο βήμα θα είναι η σύσταση φορέα στεγαστικής πολιτικής για ευάλωτες ομάδες. Αυτός θα εποπτεύεται από το υπουργείο μας, θα «προικοδοτηθεί» με τη μικροϊδιοκτησία του Δημοσίου, δηλαδή με διαμερίσματα διασπαρμένα και μικρά ακίνητα χαμηλής αξίας, τα οποία παραμένουν κενά και αναξιοποίητα. Στην πολιτική για τη στέγαση ανήκει βέβαια και η επιδότηση ενοικίου στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που χορηγείται σε περίπου 22.000 νοικοκυριά.

Το εθνικό σχέδιο αποσκοπούμε να έχει ολοκληρωθεί και να δοθεί για διαβούλευση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

* Πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά η φροντίδα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι δική σας αρμοδιότητα. Τι προτίθεστε να κάνετε στο μέλλον;

Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι παιδιά σε ανάγκη και σε κίνδυνο. Επομένως, αρμόδιες για την προστασία τους είναι οι κρατικές δομές προστασίας του παιδιού. Βεβαίως, χρειάζεται συνεργασία με άλλα υπουργεία, όπως το Εσωτερικών, το Παιδείας, το Υγείας, το Δικαιοσύνης.

Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη του δικτύου δομών φιλοξενίας. Με ακίνητα που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας και σε εποπτευόμενους φορείς και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ που αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης και της στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό, δημιουργούμε ένα καινοτόμο και υψηλών προδιαγραφών δίκτυο ξενώνων. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα φιλοξενούνται περίπου 350 παιδιά σε τέτοιες δομές.

Σε συνεργασία με τη UNICEF εγκαθιστούμε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα παραπομπών των παιδιών σε ξενώνες στο ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχουμε έτοιμες τις προδιαγραφές λειτουργίας των ξενώνων για ασυνόδευτους ανήλικους. Πρόκειται για πολύ σημαντική κίνηση, γιατί μέχρι σήμερα οι ξενώνες λειτουργούν χωρίς προδιαγραφές. Υπάρχουν ξενώνες που κάνουν εξαιρετική δουλειά και άλλοι που έχουν πολλά προβλήματα. Επίσης, έχουμε καθορίσει και τις προδιαγραφές για το επιστημονικό προσωπικό που πρέπει να συνοδεύει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Αυτή είναι μια επιστημονική ομάδα από συνολικά έντεκα ειδικούς για κάθε τριάντα παιδιά.

Τέλος, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η επεξεργασία του Π.Δ. για τον θεσμό της επιτροπείας. Με τη ρύθμιση αυτή θα υπάρχει η δυνατότητα διορισμού επιτρόπου για κάθε ασυνόδευτο παιδί, ο οποίος θα μεριμνά για τη διασφάλιση του μείζονος συμφέροντος του παιδιού, τη στήριξη σε νομικές διαδικασίες και τη διασφάλιση πρόσβασης σε νομική συνδρομή για τον προσδιορισμό μόνιμης λύσης και για την προαγωγή της ασφάλειας και τη ευημερίας.

 

* Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ενεργή την κοινωνία, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το κόμμα είναι ανενεργό. Το συνέδριο καθυστέρησε. Ποια θα πρέπει να είναι εφεξής η κατεύθυνση του κόμματος;

Το κόμμα μας έχει αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης που περιλαμβάνει και δημόσιες εκδηλώσεις που γίνονται ήδη σε πόλεις και γειτονιές. Σε αυτές συμμετέχουν τόσο ηγετικά στελέχη του κόμματος όσο και υπουργοί. Η εκστρατεία αυτή πηγαίνει καλά. Θα ατονήσει βέβαια τον Αύγουστο, αλλά θα συνεχιστεί μετά. Από τα μέσα Ιουλίου θα αρχίσει επίσημα η προσυνεδριακή διαδικασία, στην οποία οι οργανώσεις μας θα συζητήσουν σε ανοιχτές συνελεύσεις την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής, όπως αυτή διατυπώνεται στις «Θέσεις για το Συνέδριο», που αφορούν την αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια και βέβαια την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, τόσο της διαπραγμάτευσης όσο και του «παράλληλου προγράμματος», αλλά και τις «προγραμματικές τομές» που προτείνει και θα επιδιώξει να υλοποιήσει. Επιδίωξή μας είναι η προσυνεδριακή διαδικασία να μην είναι εσωστρεφής, αλλά να δώσει την ευκαιρία να γίνει ευρύτερα γνωστό το πρόγραμμά μας, να προσελκύσουμε ανθρώπους να ενταχθούν στο κόμμα ή να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές του. Εκείνο που επιθυμούμε και θα προσπαθήσουμε να γίνει είναι να εμπλακεί στις υποθέσεις της διακυβέρνησης όχι μόνο ο κομματικός οργανισμός, αλλά η κοινωνία ολόκληρη, ο λαϊκός κόσμος που μπήκε ορμητικά στο πολιτικό προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε η κριτική που ασκείται να μην είναι βουβή, αλλά να αρθρωθεί, να γίνει προτάσεις και πολιτική, ακόμα κι αν αυτή η διαδικασία είναι μερικές φορές επώδυνη.

Σημαντικά στοιχεία αυτής της πορείας θα είναι και η ανασυγκρότηση και η ενδυνάμωση των οργανώσεων και των φορέων του εργατικού κινήματος, του νεολαιίστικου και του φοιτητικού κινήματος των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, του κινήματος για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Αυτά, φυσικά, δεν γίνονται με κομματικές ή κυβερνητικές αποφάσεις. Είναι, όμως, μια υπόθεση που αφορά τον καθένα και την καθεμιά μας, κάθε οργάνωση, μια υπόθεση που οφείλουμε να την πάρουμε στα χέρια μας και να συνεισφέρουμε τον χρόνο μας, τα κουράγια μας και την εμπειρία μας. Αυτή η πορεία μας στην κοινωνία είναι ο τρόπος και η ελπίδα μας προκειμένου να ενισχύσουμε εκείνον τον δεσμό με την κοινωνία που χρειάζεται ώστε να αρδεύεται τόσο το κόμμα όσο και η κυβέρνηση της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ ηγείται.