Πόλεμος για το 2o hotspot στη Σάμο

Μετά και την επαναφορά του μεταναστευτικού στην επικαιρότητα μέσω της φημολογίας για δημιουργία δεύτερου hotspot στη Σάμο, ο Δήμος Σάμου, σε μια προσπάθεια επανατοποθέτησης της όλης συζήτησης στο σωστό πλαίσιο, απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ της Σάμου το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου, το οποίο εκδόθηκε στις 23/6/16 και με το οποίο η Δημοτική Αρχή, αλλά και σύσσωμο το Δ.Σ. ξεκαθαρίζει ως προς το θέμα του  2ου hotspot τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου δεν δέχεται την δημιουργία οποιουδήποτε νέου Κέντρου Υποδοχής / Hot Spot εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου μας.
Απαιτεί την τήρηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για το προσωρινό χαρακτήρα της λειτουργίας του Hot Spot, με πλήρη ασφάλεια του χώρου, την προστασία της δημόσιας υγιεινής και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαμενόντων προσφύγων-μεταναστών.
Απαιτεί πλήρη και άμεση ενημέρωση, για οποιαδήποτε πρωτοβουλία, κίνηση ή έγγραφο που υπάρχει σχετικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα από κάθε ευρωπαϊκή, κρατική και περιφερειακή αρχή και αφορά στο μείζον αυτό θέμα. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η ανάκληση του από 03/03/2016 εγγράφου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ζητά την ενίσχυση της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε έμψυχο δυναμικό και υλικό εξοπλισμό ούτως ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα και επαρκώς στο υψηλό καθήκον τους
Ζητά την εξέταση και προώθηση ρύθμισης για την αναχώρηση, προς την ηπειρωτική χώρα, όσων προσφύγων-μεταναστών, δεν έχουν λάβει απάντηση επί του υποβληθέντος αιτήματος ασύλου μετά την πάροδο των 25 ημερών.
Είναι εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας παράκαμψης των θεσμών και δημιουργίας Ιδιωτικών Κέντρων ή hot spot παροχής υπηρεσιών προς πρόσφυγες – μετανάστες και ζητά από την Πολιτεία να αποσαφηνίσει επιτέλους το ρόλο και τις αρμοδιότητες των Μ.Κ.Ο. διαχωρίζοντας την προσφορά των διεθνών Οργανισμών και των αναγνωρισμένων Οργανώσεων από το Συμβούλιο της Ευρώπης από την ανεξέλεγκτη παρουσία Μ.Κ.Ο. «μανιταριών».

Ο Δήμος Σάμου στη συνέχεια επανέρχεται και στο θέμα του ΚΕΓΕ, το οποίο ως γνωστό ο κύριος Ν.Κατρακάζος το έχει προτείνει για δημιουργία δεύτερου hotspot. Η πρόταση αυτή είχε γίνει εν κρυπτώ, χωρίς καμμιά δημοκρατική διαβούλευση και ενώ ο κ. Κατρακάζος επιδιδόταν την περίοδο εκείνη σε «αντικυβερνητικό ακτιβισμό» κατά του hotspot, της παραμονής των μεταναστών στο νησί κλπ.

p1040565Ως προς το έγγραφο, ο κ. Κατρακάζος χαρακτήρισε κουκουλοφόρους όσους το διακινούν και δήλωσε οτι ο χώρος είχε προταθεί ως προσωρινή λύση για ολιγοήμερη φιλοξενία ανηλίκων.  Βέβαια η διατύπωση του εγγράφου είναι σαφέστατη και διαψεύδει τα όσα ανέφερε ο κ. Κατρακάζος.  Ο τελευταίος ουδέποτε απάντησε γραπτώς και σαφώς ως προς την πρόταση αυτή της Περιφέρειας, παραπλανώντας τους κατοίκους της Σάμου, ισχυριζόμενος οτι το ΚΕΓΕ θα γίνει hi-tech ωδείο(!!!) και χώρος φιλοξενίας των αρχείν του Κράτους. Το ίδιο κτίριο το έχει υποσχεθεί και στον Πρόεδρο του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος κ. Στεφανάδη (ακούστε εδώ).

Για το θέμα, το neasamos.gr είχε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στον επικεφαλής της Π.Ε Σάμου, ο οποίος ουδέποτε θεώρησε, μέχρι στιγμής, σκόπιμο να απαντήσει.

Εν τω μεταξύ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – ενώ έχει εκδόσει ανακοίνωση με την οποία αρνείται κατηγορηματικά, μετά από επικοινωνία της με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, την δημιουργία 2ου hotspot στη Λέσβο –  αναφορικά με τη δημιουργία 2ου hotspot στη Σάμο τηρεί ύποπτη σιγή.

Ακολουθούν το ψήφισμα του Δ.Σ. Σάμου και το έγγραφο με το οποίο η ΠΒΑ προτείνει το ΚΕΓΕ για δημιουργία 2ου hotspot

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 8ΗΣ/23-6-2016 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΑΡΙΘΜ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 157/2016
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ.

  1. Το Δημοτικό συμβούλιο Σάμου για μια ακόμα φορά δηλώνει ότι αιτία του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος είναι οι πόλεμοι που δοκιμάζουν τους Λαούς των χωρών στις περιοχές αυτές και απευθύνει έκκληση για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την Ειρήνη.
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου δεν δέχεται την δημιουργία οποιουδήποτε νέου Κέντρου Υποδοχής / Hot Spot εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου μας.
  3. Απαιτεί την τήρηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για το προσωρινό χαρακτήρα της λειτουργίας του Hot Spot, με πλήρη ασφάλεια του χώρου, την προστασία της δημόσιας υγιεινής και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαμενόντων προσφύγων-μεταναστών.
  4. Απαιτεί πλήρη και άμεση ενημέρωση, για οποιαδήποτε πρωτοβουλία, κίνηση ή έγγραφο που υπάρχει σχετικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα από κάθε ευρωπαϊκή, κρατική και περιφερειακή αρχή και αφορά στο μείζον αυτό θέμα. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η ανάκληση του από 03/03/2016 εγγράφου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  5. Ζητά την ενίσχυση της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε έμψυχο δυναμικό και υλικό εξοπλισμό ούτως ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα και επαρκώς στο υψηλό καθήκον τους
  6. Ζητά την εξέταση και προώθηση ρύθμισης για την αναχώρηση, προς την ηπειρωτική χώρα, όσων προσφύγων-μεταναστών, δεν έχουν λάβει απάντηση επί του υποβληθέντος αιτήματος ασύλου μετά την πάροδο των 25 ημερών.
  7. Είναι εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας παράκαμψης των θεσμών και δημιουργίας Ιδιωτικών Κέντρων ή hot spot παροχής υπηρεσιών προς πρόσφυγες – μετανάστες και ζητά από την Πολιτεία να αποσαφηνίσει επιτέλους το ρόλο και τις αρμοδιότητες των Μ.Κ.Ο. διαχωρίζοντας την προσφορά των διεθνών Οργανισμών και των αναγνωρισμένων Οργανώσεων από το Συμβούλιο της Ευρώπης από την ανεξέλεγκτη παρουσία Μ.Κ.Ο. «μανιταριών».

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την υλοποίηση αυτών των αντισταθμιστικών παρεμβάσεων που έχουν κοινοποιηθεί από τον Δήμο Σάμου στα αρμόδια Υπουργεία καθώς και συγκεκριμένων μέτρων οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, για την υποστήριξη των κατοίκων της Σάμου καθώς και την ενίσχυση των επαγγελματιών και των επιχειρηματικών δράσεων του νησιού.

  1. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημοτών και των επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν εντός του έτους να ενταχθούν στις 100 δόσεις περιλαμβάνοντας, τόσο τις φορολογικές όσο και τις ασφαλιστικές τους εκκρεμότητες.
  2. Την ένταξη στο ταμείο ανεργίας όλων των, εποχιακώς, εργαζομένων στο τουριστικό κλάδο για τους οποίους δεν κατέστη μέχρι τώρα δυνατή η εγγραφή τους.
  3. Την άμεση υλοποίηση του προγράμματος τουριστικής υποστήριξης που έχει καταθέσει ο Δήμος Σάμου στον ΕΟΤ και στο Υπουργείο Τουρισμού.
  4. Την θέσπιση ειδικών κριτηρίων ένταξης των επιχειρήσεων της Σάμου στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
  5. Την κατάργηση της αύξησης του ποσοστού Φ.Π.Α. σε όλο το νησιωτικό χώρο που πλήττεται από το προσφυγικό πρόβλημα και την εφαρμογή των βασικών Αρχών της Νησιωτικότητας, όπως ορίζονται στο Χάρτη της Νησιωτικότητας του Δήμου Σάμου και το τελικό κείμενο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο Ειδική Κατάσταση στα Νησιά (5-2-2016).
  6. Ένα νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό ανταποκρινόμενο στις σημερινές συνθήκες και στην αειφόρο ανάπτυξη που θα λαμβάνει υπόψη του, τις θέσεις του Δήμου Σάμου όπως αυτές κατατέθηκαν εγγράφως στο Υ.Π.Ε.Κ.Α., στις 15/09/2015.
  7. Την Υλοποίηση Προγράμματος Αστικής Ανάπλασης του οικιστικού- ιστορικού κέντρου της πόλεως, καθώς και ηλεκτροφωτισμό των πεζοδρόμων του, περιοχή η οποία επιβαρύνεται ασύμμετρα από τις συνέπειες των προσφυγικών ροών.
  8. Την διεύρυνση και επίσπευση της χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων και αύξηση των συνολικών ποσών καθώς και εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και επέκτασή του πέραν των δικαιούχων της πρώτης φάσης.
  9. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σάμου, εκφράζοντας θεσμικά τους κατοίκους του νησιού συμμετέχει, ενισχύει και συμπαραστέκεται στην κινητοποίηση της 24/06/2016, όπως αυτή γνωστοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου. Δηλώνει δε ότι θα είναι πάντοτε αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της Σάμου, αρκεί η όποια πρωτοβουλία να είναι φανερή και να μην υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες.

Κοινοποιείται το παρόν ψήφισμα:
Γραφείο πρωθυπουργού
Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέξανδρο Φλαμπουράρη
Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα.
Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα.
Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού. κα. Έλενα Κουντουρά
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

Ακολουθεί το έγγραφο της ΠΒΑ