ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είτε μας αρέσουν είτε ΟΧΙ, είναι σεβαστές

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, καλεσμένος σήμερα (25.10.16) στην εκπομπή «Πρωινή ζώνη» της ΕΡΤ έκανε το εξής σχόλιο για το ΣτΕ και τις τηλεοπτικές άδειες:

«Νομίζω πως είναι φυσιολογικό να διατυπώνεται η άποψη ότι «Είναι σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ αλλά τη γνώμη μας εμείς θα την έχουμε».

Όλες οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης μπορεί να αρέσουν ή μπορεί να μην αρέσουν σε εμπλεκόμενους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι είτε σου αρέσει, είτε δεν σου αρέσει, να μην σέβεσαι τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης.

Πάντως, θα ήθελα, να μην μπώ στη διαδικασία έκφρασης άποψης για το ΣτΕ και τί θα αποφασίσει για τις τηλεοπτικές άδειες, στην οποία έχουν πολλοί μπει, για μη να θεωρηθεί ότι κάνω παρέμβαση και πόσο μάλλον όταν έχω την θέση παρά τω Πρωθυπουργώ. Πραγματικά θα ήθελα να μην κάνω κανένα σχόλιο για το ΣτΕ, αναμένοντας την αυριανή απόφαση.

Αλλά σε ό, τι αφορά της τηλεοπτικές άδειες, την προϊστορία, είναι γεγονός ότι επί 25 χρόνια υπήρχε ένα καθεστώς που δεν συμβάδιζε με την συνταγματικότητα.

Επίσης θα πρέπει να θυμίσω (κάτι που λέω χρόνια τώρα), προσπαθώντας να γυρίσω πίσω σε εποχές που όλοι θέλουμε να τις ξεχνάμε ή κάποιοι θέλουν να τις ξεχνάνε, το πώς στήθηκε η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Το πώς στήθηκε από την εποχή του αείμνηστου Μ. Έβερτ, όταν ως δήμαρχος Αθηναίων ήθελε να κάνει τη δημοτική τηλεόραση με τους πέντε εκδότες. Και οι πέντε εκδότες κατέληξαν να φτιάξουν το Mega Channel  το οποίο ξεκίνησε την ιδιωτική τηλεόραση χωρίς να υπάρχουν από κάτω δομές, θεμέλια, υποδομές, νόμοι. Τίποτα!!!

Ξεκίνησε μια ιδιωτική τηλεόραση τελείως άναρχα. Και  θυμάμαι την εποχή του ΑΝΤ1, γιατί τότε ήμουν στον ΑΝΤ1, που πηγαίναμε και κρατάγαμε καραούλι επάνω στον Υμηττό ,για να μη κατεβάσουν σε εμάς τους πομπούς. Γιατί ένας του ΑΝΤ1 δεν ήθελαν να μας επιτρέψουν να εκπέμψουμε.

Έχουμε ζήσει πάρα πολύ καλά το πως ξεκίνησε η τηλεόραση, το πώς πορεύτηκε, ανεξάρτητα αν στην πορεία της και αυτό είναι γεγονός, απέδωσε τους φόρους μέσα από τη διαφήμιση, μέσα από τους εργαζόμενους. Αυτό είναι γεγονός. Αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι δουλεύαμε με κανονική άδεια και με καθεστώς της επιβεβλημένης συνταγματικότητας.

Και κάτι ακόμα για το θέμα των αδειών. Η όλη ιστορία ξεκίνησε από το ότι η Βουλή, που είναι το κυρίαρχο όργανο, αποφάσισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τελικά τις αδειοδοτήσεις.

Και γιατί το αποφάσισε αυτό;

Διότι τορπίλιζε η Νέα Δημοκρατία την σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με βάση όπως γινόταν μέχρι τώρα. Και εξακολουθεί να επιμένει πάνω σε αυτή τη γραμμή.

Κάποιοι θέλανε πραγματικά να τεντώσουν τα πράγματα και να τα σπρώξουν έξω από αυτά τα οποία ίσχυαν και τα οποία γνωρίζαμε τόσα χρόνια με το ΕΣΡ. Σκοπός της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ήταν να προκαλέσουν χάος. Και αυτή ειναι μία προσπάθεια που την κάνουν σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής τους».

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

«Η ΕΡΤ είναι το «σήμα κατατεθέν». Το Δελτίο Ειδήσεων, για παράδειγμα, δεν πρέπει να το προσωποποιούμε. Βεβαίως και υπάρχουν κεντρικοί παρουσιαστές! Αλλά στην ΕΡΤ δεν πρεπει να ισχύει όπως στην ιδιωτική τηλεόραση. Δεν είναι το δελτίο του Χατζηνικολάου στο ΜΕΓΚΑ ή του Κουίκ στον ΑΝΤ1. Εδώ στην ΕΡΤ δεν πρέπει να είναι το Δελτίο του Δάρρα ή του Δαράκη…

Είναι το Κεντρικό βραδυνό Δελτίο της ΕΡΤ, όπου θα πρέπει 5-6 ικανοί δημοσιογράφοι να εναλλάσσονται, οι οποίοι θα παρουσιάζουν πάλι εναλλάξ το επιτυχημένο μεσημβρινό ή των 18.00, όπως συνέβαινε και επί των δικών μου ημερών (Σερέζης, Αποστολόπουλος, Χούντας, Κωνσταντάρας, Στάη, Αθανασίου, Αντωνόπουλος, Χατζάκη κλπ).

Και όταν παρουσιάζει σήμερα ο ένας παρουσιαστής το Κεντρικό Δελτίο, να τον βοηθούν οι άλλοι τέσσερις – πέντε. Να είναι μια συλλογική δουλειά.

Είναι το Δελτίο της ΕΡΤ, δεν είναι το Δελτίο κανενός ονόματος δημοσιογράφου! Ο δημοσιογράφος απλά βάζει την εγκυρότητα του και την δουλειά του. Είναι ο άνκορ.

Και κάτι τελευταίο, μια που μιλάμε για άνκορ:

Ο δημοσιογράφος που παρουσιάζει Δελτίο είναι η «άγκυρα» ανάμεσα σε όλους εκείνους που παρουσιάζουν τα θέματα τους. Τους ρεπόρτερς. Μην τον «κρεμάει στον αέρα»… Συχνότατο φαινόμενο να δίνει όλη την είδηση ο παρουσιαστής και ο ρεπόρτερ να απαντάει: «έτσι είναι»..

Ε, αφού «έτσι είναι», ας πει ο παρουσιαστής και τα υπόλοιπα από το στούντιο και να αφήσει ήσυχους τους ρεπόρτερς, που παιδευόντουσαν όλη μέρα στο δρόμο…!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουίκ, υπάρχει μια διαφορά, το λέτε αυτό, γιατί βρεθήκατε και στο πεζοδρόμιο για ρεπορτάζ. Κάποιοι δεν πέρασαν από εκεί…

Τ. ΚΟΥΙΚ: Σωστό».