Έκθεση σοκ : Κίνδυνος για έκρηξη βίας στην Ελλάδα – Σενάρια για αιματοκύλισμα!

Κραυγή αγωνίας από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες την ώρα που στην Ειδομένη επικρατεί χάος και η Ελλάδα έχει μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο hotspot.

Η Υπατη Αρμοστεία προειδοποιεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε μόνη της.

Σε έκθεση της η υπηρεσία αναφέρει τις τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό και προειδοποιεί για τον κίνδυνοέκρηξης της βίας από τις ολοένα αυξανόμενες εντάσεις.Καταγγέλλει τη συσσώρευση 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στο νόμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, 131.724 άνθρωποι πέρασαν το πρώτο δίμηνο του έτους 2016 από τη Μεσόγειο, ξεπερνώντας ήδη τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν δημιουργώντας δύο καταυλισμούς στην Ειδομένη χωρητικότητας 12.500 ανθρώπων και ένα ακόμα σημείο. Η UNHCR συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών. Οπως επισημαίνεται, η επίλυση του προσφυγικού στην Ευρώπη και η αποτροπή μιας νέας κρίσης στην Ελλάδα, προϋποθέτει ξεκάθαρες δράσεις, μεταξύ αυτών καλύτερο συντονισμό και ενίσχυση των ελληνικών αρχών.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση μόνη της,είναι λοιπόν απολύτως ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήθηκαν το 2015 για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Eνταση στην Ειδομένη 

Ενταση επικρατεί και σήμερα,Τρίτη στα σύνορα  με την ΠΓΔΜ  καθώς χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν αποκλεισμένοι.  Χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα, το συγκεντρωμένο πλήθος ζητά να ανοίξουν τα σύνορα. Tο σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ έκλεισε μετά τα χθεσινά επεισόδια, ενώ προηγουμένως είχαν περάσει μόλις 30 άτομα.

Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων – φόβοι για νεκρούς

Ενδεικτικό των φόβων που εκφράζονται και το δημοσίευμα της FAZ.«Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην έγκυρη Frankfurter Allgemeine Zeitung που συνοδεύει και την φωτογραφία. «Θλιβερές εικόνες» σχολιάζει η εφημερίδα.

«Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να διασπάσουν το διαχωριστικό φράχτη στη μεθόριο. Το ότι έφτασαν τα πράγματα εκεί, ήταν αναμενόμενο. Και είχε προβλεφθεί, με την προσδοκία κυρίως της Βιέννης, ότι τέτοιες θλιβερές εικόνες θα προκαλούσαν αλλαγή απόψεων στο προσφυγικό. Συντελέστηκε αυτή η μεταβολή; Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας καταρράκτης αλληλοκατηγοριών», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος της Südwest Presse αναρωτιέται τι θα γίνει εάν και πάλι οι πρόσφυγες επιχειρήσουν να διασπάσουν το συνοριακό φράχτη. «Θα τους βάλουν στη φυλακή; Θα γίνει αιματοκύλισμα αόπλων στην καρδιά της Ευρώπης; Απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να δώσουν όλοι εκείνοι που εδώ και εβδομάδες διακηρύττουν ότι το παγκόσμιο πρόβλημα των προσφύγων δεν επιλύεται με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων».

Αλλά και η Landeszeitung από το Λίνενμπουργκ στρέφει τα πυρά της προς την Ευρώπη. «Αυτές οι εικόνες θα πρέπει να κάνουν να ντρέπονται όσοι βλέπουν την γηραιά ήπειρο ως νησίδα ευμάρειας», παρατηρεί η εφημερίδα. «Εάν παραμείνουν τα βαλκανικά κράτη σε αυτήν τη πολιτική περιχαράκωσης, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν νεκροί».

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ usay.gr ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!