Έντονη μεταβλητότητα εξαιτίας σημαντικών αστάθμητων παραγόντων

Έντονη μεταβλητότητα εξαιτίας σημαντικών αστάθμητων παραγόντων, βλέπει η HSBC στην αγορά συναλλάγματος το 2016, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αναλυτές της στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου.

.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της, μια βασική παράμετρος που θα πρέπει να λάβουν σοβάρα υπόψιν τους οι traders είναι μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να ζημιώσει το εμπόριο και να ενθαρρύνει και άλλα μέλη της Ε.Ε. να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση τους με την Ε.Ε. Οι αναλυτές της HSBC επανέλαβαν και την πρόσφατα διατυπωμένη θέση της τράπεζας ότι το ελβετικό φράγκο ενδέχεται να αποτελεί την καλύτερη κάλυψη έναντι ενός Brexit.

.
Το ελβετικό νόμισμα πιθανώς θα εμφανίσει ισχυρή άνοδο σε περίπτωση Brexit, αλλά δε θα αποδυναμωθεί αν η Βρετανία επιλέξει να παραμείνει στο μπλοκ. Αυτό θα σημάνει περαιτέρω απώλειες για το ευρώ εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία.

.
«Αν ο κίνδυνος Brexit αυξηθεί, θα έχουμε αρνητικό ρίσκο για το ευρώ», ανέφεραν οι αναλυτές της, οι οποίοι επισήμαναν ότι «αν και δεν θα έχει την ίδια έκταση όπως για τη στερλίνα, ωστόσο θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση».

.

Επίσης, αν και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, ενδέχεται να καλωσορίσει ένα πιο αδύναμο ευρώ που θα βοηθούσε στην αναζωογόνηση της οικονομίας, η υποτίμηση που θα προκύψει από συστημικούς κινδύνους γεννά μεγαλύτερο προβληματισμό.

.
Αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί στις αγορές, τόνισαν ότι βασικοί καταλύτες θα είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές θα πρέπει να θέσουν τα στοιχεία στη βάση του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής.