Έρικ Ρόζενγκρεν (Πρόεδρος της Federal Reserve Βοστώνης): Η Fed μπορεί να αυξήσει πιο αργά τα επιτόκια

Έρικ Ρόζενγκρεν*: Η Fed μπορεί να αυξήσει πιο αργά τα επιτόκια

Η παγκόσμια και αμερικάνικη ανάπτυξη μπορεί να κατεβάζουν ταχύτητα και ίσως αναγκάσουν τη Federal Reserve σε μια πιο σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Βοστώνης, Έρικ Ρόζενγκρεν.

Χαρακτηρίζοντας «χωρίς προβλήματα», μέχρι στιγμής, την πρώτη εδώ και εννέα χρόνια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, ο Ρόζενγκρεν δήλωσε ότι πολλές από τις οικονομικές εξελίξεις μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο δεν είναι θετικές.

Το sell-off στην κινεζική αγορά μετοχών, οι αδύναμες τιμές του πετρελαίου και άλλοι παράγοντες «εντείνουν τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά», σημείωσε ο Ρόζενγκρεν στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Βοστόνης. Επιπρόσθετα, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο τέλος του έτους δείχνουν αυξημένη πιθανότητα επιβράδυνσης της εγχώριας ανάπτυξης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετική εικόνα

Σε συνδυασμό με τις αδύναμες μετρήσεις για τον πληθωρισμό, αυτό σημαίνει ότι η Fed ίσως επιβραδύνει τον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζα προέβλεπαν τον Δεκέμβριο τέσσερις αυξήσεις το 2016.

«Ενώ η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να αντιδρά υπερβολικά σε βραχυπρόθεσμες προσωρινές διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τον πιθανό καθοδικό κίνδυνο στις οικονομικές τους προβλέψεις και να διαχειριστούν αυτούς τους κινδύνους, καθώς σκεφτόμαστε την κατάλληλη πορεία», δήλωσε ο Ρόζενγκρεν. «Αυτοί οι καθοδικοί κίνδυνοι αντικατοπτρίζουν τις συνεχιζόμενες αντιξοότητες από την αδυναμία σε χώρες που αντιπροσωπεύουν πολλούς από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους μας», πρόσθεσε.