Ανάπτυξη έως και 1,5% εκτιμούν στο ΥΠΟΙΚ

 

Ανάπτυξη μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ίσως και έως 1,5% για φέτος, προβλέπουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στηρίζουν αυτή την εκτίμηση σε οκτώ δείκτες. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθούν και οι επίσημες προσκλήσεις για τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία στα οποία βασίζει το υπουργείο την εκτίμησή του για ανάπτυξη, ίσως και έως 1,5% για φέτος, είναι τα εξής:

 

– Μειώνεται το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 72 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου του 2016, μετά από αίτημα της ΤτΕ.
– Βελτιώθηκε, μετά από 16 μήνες, ο ελληνικός ΡΜΙ τον Δεκέμβριο. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων οι έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν μικρή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Δεκέμβριο, κλείνοντας μια περίοδο συνεχούς επιδείνωσης, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014. Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής, η οποία επανήλθε σε πλαίσια ανάπτυξης για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε, επίσης, μια μικρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index-PMI) έκλεισε στις 50.2 μονάδες τον Δεκέμβριο.
– Αύξηση των εξαγωγών. Προϊόντα αξίας 16,66 δισ. ευρώ εξήχθησαν από την Ελλάδα (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) στους 11 πρώτους μήνες του 2015, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα στα χρόνια του ευρώ. Όπως επισημαίνεται καμία άλλη χρονιά δεν είχαν καταγραφεί εξαγωγές άνω των 16 δισ. ευρώ σε επίπεδο 11μήνου. Αυτό υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε ανακοίνωσή του, αλλά, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του συνδέσμου, για το 11μηνο της περυσινής χρονιάς, προκύπτει μείωση της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατά 5,5%, στα 23,6 δισ. ευρώ έναντι 25,03 δισ. ευρώ του 11μήνου του 2014.
– Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Δεκέμβριο. Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, τον Δεκέμβριο, καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 7.826 θέσεις εργασίας. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2015, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 1.809.552 θέσεις
– Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή της Ε.Ε. Τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή της Ε.Ε. εμφάνισε η Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 3,3%.
– Επιστροφή του πληθωρισμού σε θετικό έδαφος, μετά από 33 μήνες
Την επιστροφή του πληθωρισμού σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά, μετά από 33 μήνες, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία». Συγκεκριμένα, η ελληνική τράπεζα επισημαίνει ότι με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2015 κινήθηκε σε θετικό έδαφος, 0,39% (-0,17% σε όρους ΔΤΚ) για πρώτη φορά, ύστερα από 33 μήνες.
– Πλεόνασμα 1,918 δισ. ευρώ στα έσοδα του 2015.  Υπέρβαση εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός του 2015, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Το πλεόνασμα των εσόδων ενισχύει τις ελπίδες της κυβέρνησης να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και ο προϋπολογισμός του 2015, ενώ κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, καθώς δημιουργεί περιθώρια ευελιξίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί την τριετία 2016-2018.
– Το 2016 υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με την παροχή σημαντικής ρευστότητας από το κράτος προς την ιδιωτική οικονομία. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτήν την εκτίμηση είναι η απαρέγκλιτη υλοποίηση του προϋπολογισμού, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο. Αυτό άλλωστε επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, το 2016 θα αποδειχθεί «annus horribilis» (φρικτό έτος) για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς θα συνεχισθεί η συμπίεση του διαθεσίμου εισοδήματος, λόγω υπερφορολόγησης, χωρίς την ελάφρυνση που θα επέφερε η εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
«Τα καλά νέα και το στοίχημα για το 2016 είναι ότι, εάν επιταχυνθεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως και αναμένεται, τότε η χρηματοδότηση κατά το 2016 από τους θεσμούς, μπορεί να ανέλθει από περίπου 13 δισ. ευρώ, όπως έχει προγραμματισθεί, σε 17-18 δισ. ευρώ» αναφέρει ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με το δελτίο, το ποσό αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων στα επιθυμητά επίπεδα (γύρω στα 5 δισ. ευρώ) και την εξόφληση όλων σχεδόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών (γύρω στα 7 δισ. ευρώ), ενώ το χρηματοδοτικό πρόγραμμα απαιτεί την εισροή και εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ μεταφερόμενο από το 2015 και 3,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα του 2016).