ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – «Ηλιος, άμμος και…σαρία»: Η Γκάμπια γίνεται Ισλαμικό Κράτος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Ηλιος, άμμος και…σαρία»: Η Γκάμπια γίνεται Ισλαμικό Κράτος

«Ήλιος, άμμος και σαρία» αυτό θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν της μικροσκοπικής χώρας της Γκάμπιας που από τουριστικό θέρετρο μετατρέπεται σε Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος της μικροσκοπικής χώρας της Δυτικής Αφρικής, Γιάγια Τζαμέ, εξέδωσε μια ανακοίνωση, η οποία ήρθε χωρίς προειδοποίηση και φανομενικά ως μια ιδιοτροπία, στις 11 Δεκεμβρίου του 2015. Ο κ. Τζαμέ έκανε πράξη τις ευχές των κατοίκων της χώρας του (το 90% του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι) και την ανάγκη να απομακρυνθεί η χώρα από την «αποικιακή κληρονομιά». Τώρα πλέον η Γκάμπια ακολουθεί την Μαυριτανία ως η δεύτερη «Ισλαμική Δημοκρατία» της Αφρικής, αν και το κοσμικό σύνταγμά της, που επικυρώθηκε το 1996, παραμένει αμετάβλητο.

Στις 4 Ιανουαρίου, ένα εκτελεστικό διάταγμα, που διέρρευσε στον Τύπο, απαγόρευσε στις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους να αφήνουν ακάλυπτα τα μαλλιά τους κατά τις εργάσιμες ώρες. Το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει την Γκάμπια ως «Ισλαμική Δημοκρατία». Η νομοθεσία για την επιβολή της απόφασης αυτής θα εισαχθεί σύντομα στο κοινοβούλιο και η εθνική σημαία θα αλλάξει για να αντικατοπτρίζει το νέο καθεστώς της χώρας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος.

Τα βασικά στοιχεία ωστόσο εξακολουθούν να μην έχουν γίνει γνωστά. Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, αν ο Τζαμέ προτίθεται να εφαρμόσει πλήρη σαρία (ισλαμικό νόμο), όπως φημολογείται ότι σχεδίαζε από τις αρχές του 2000, ή αν σκοπεύει να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα. Στην αρχική δήλωσή του τον Δεκέμβριο, διαβεβαίωσε τους μη μουσουλμάνους ότι τα δικαιώματά τους θα προστατεύονται και πως δε θα υπάρξουν υποχρεωτικοί «dress codes».

Η κυβέρνηση του Τζαμέ έχει ήδη ένα από τα χειρότερα ρεκόρ ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ήπειρο. Οι ομοφυλόφιλοι διώκονται, μάλιστα ο ίδιος έχει υποσχεθεί πως θα αποκεφαλίζονται δημοσίως. Οι αντιφρονούντες κακοποιούνται με εφευρετικούς τρόπους σε θαλάμους βασανιστηρίων όχι μακριά από τις τουριστικές παραλίες της Γκάμπια.

Μάλιστα, σε μια περίπτωση, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν εκατοντάδες χωρικούς με την υποψία της μαγείας όταν η θεία του προέδρου αρρώστησε ξαφνικά. Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων, πολλές από τις «μάγισσες» βιάστηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: Economist