Ανατροπή με πολλές προεκτάσεις πρέπει να φέρει η τελευταία απόφαση του ΔΝΤ

Ανατροπή με πολλές προεκτάσεις πρέπει να φέρει η τελευταία απόφαση του ΔΝΤ, καθώς αφήνει ανοιχτό παράθυρο για χορήγηση μεγάλων δανείων και σε χώρες που είναι αμφίβολο αν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια, αλλάζοντας παράλληλα το σκεπτικό ποιο είναι βιώσιμο ή μη χρέος. 
 
Υπενθυμίζεται πάντως πως την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο κατήργησε τη γνωστή  συστημική εξαίρεση με την οποία έλαβαν δάνεια η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. 
 
Με τροποποιήσεις όμως, τα εν λόγω δάνεια δεν απορρίπτονται πλήρως αλλά θα εξετάζονται με διαφορετικούς όρους. Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο παραδέχεται για μια ακόμη φορά λάθη του σε σχέση με την ελληνική περίπτωση, προσπαθώντας όμως να καταλογίσει και αλλού ευθύνες. 
 
Παραδέχεται ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έγινε αλλά και η κρίση δεν ανακόπηκε, όπως είχε εκτιμήσει, σημειώνοντας πως η μη αναδιάρθρωση είχε και την έγκριση της Αθήνας το 2010. 
 
Συγκεκριμένα, στην έκθεση 99 σελίδων που παρουσιάζει το ΔΝΤ ασκεί έντονη κριτική τόσο στη στάση των Ευρωπαίων όσο και στη δική του «αδυναμία» αναφορικά με το πρώτο ελληνικό μνημόνιο και την καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 
 
Όπως γίνεται αντιληπτό, ιδιαίτερα έντονες είναι οι παρασκηνιακές ζυμώσεις την ώρα που ξεκίνησε και επισήμως η φάση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως διεμήνυσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ