Απογοητευτικός (και) στο Κάουνας – Μαύρα χάλια οι ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός μπλόκαρε εντελώς κόντρα στη Ζαλγκίρις και ηττήθηκε με 75-55 * Δεν βγήκε σχεδόν τίποτα στους Πειραιώτες κόντρα στην ομάδα του Γιασικεβίτσιους

Ήταν σαν φάντασμα… Ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του στην Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια έκανε ο Ολυμπιακός, ο οποίος έδειξε πως η ήττα της περασμένης εβδομάδας απόν την Μπάμπεργκ δεν ήταν τυχαία.

Στο Κάουνας οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σα να μην πήγαν ποτέ χάνοντας το βράδυ της Παρασκευής (22/1) από τη Ζαλγκίρις με 75-55. Αυτή μάλιστα αποτελεί τη 2η χειρότερη επιθετική συγκομιδή για εκείνους στα τελευταία χρόνια μετά τους 51 πόντους που είχαν πετύχει με το Μιλάνο προ διετίας.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου κυνηγούσαν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και αυτό γιατί δεν είχαν τρόπο να βρουν λύσεις κόντρα στην πολύ καλή άμυνα των Λιθουανών. Τα ποσοστά τους ήταν κάκιστα (5/23 τρίποντα, 11/29 δίποντα) και κάπως έτσι η διαφορά ξέφυγε στην τελευταία περίοδο.

Ο Ολυμπιακός πληγώθηκε πολύ κάτω από το καλάθι, αλλά εκτός αυτού σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως εκείνος δεν είχε έναν παίκτη για να στηριχτεί επιθετικά. Κανένας δεν τράβηξε το κουπί, σχεδόν όλοι κινήθηκαν σε ρηχά νερά και κάπως έτσι ήρθε η δεύτερη ήττα στο Top 16 της Ευρωλίγκας.

Πιο συγκεντρωμένη και ορεξάτη μπήκε η Ζαλγκίρις, η οποία πήρε αρχικά ένα μικρό προβάδισμα πετυχαίνοντας δύο έμμεσα τρίποντα. Ο Ολυμπιακός βρήκε τρόπο να ισοφαρίσει και να περάσει μπροστά με τον Σπανούλη να είναι αρκετά καλός στα πρώτα λεπτά.

Οι δύο ομάδες βάδιζαν χέρι-χέρι έως το φινάλε της πρώτης περιόδου και στη συνέχεια οι Πειραιώτες βρήκαν τρόπο με Χάκετ και Χάντερ να πάνε στο +5. Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε πολύ με τους Λιθουανούς να κάνουν το δικό τους σερί στη συνέχεια.

Με ένα 7-0 οι γηπεδούχοι προσπέρασαν και δεν κοίταξαν πίσω τους ξανά ως το τέλος του ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε καλές επιθέσεις και οι μόνοι πόντοι που έβαλε ήταν από βολές. Ο Ουλανόβας ανέβηκε, η Ζαλγκίρις χτύπησε και κάτω από το καλάθι και βρέθηκε στο +6.

Η εκκίνηση του τρίτου δεκαλέπτου ήταν καταστροφική για τον Ολυμπιακό. Μπορεί να μείωσε αρχικά με τον Μιλουτίνοφ, όμως, η Ζαλγκίρις έκανε στη συνέχεια ένα σερί 7-0 και εκτόξευσε για πρώτη φορά τη διαφορά στο +11, ενώ λίγο αργότερα πήγε και στο +12 με έμμεσο τρίποντο του Μότουμ.

Με δύο συνεχόμενα τρίποντα των Στρόμπερι και Μάντζαρη τα δεδομένα φάνηκαν να αλλάζουν. Ο Τζόνσον-Όντομ έδωσε επίσης κάποιες βοήθειες και οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν μέχρι και στους έξι. Μπήκαν και πάλι στο παιχνίδι και όλα έδειχναν ότι έχει έρθει η σειρά τους. Ωστόσο, κόλλησαν ξανά στην επίθεση και η Ζαλγκίρις πήγε στην τελευταία περίοδο προηγούμενη με οκτώ.

Εκεί οι παίκτες του Σφαιρόπουλου δεν είχαν καθαρό μυαλό, δεν μπορούσαν με τίποτα να βάλουν καλάθι και με ένα σερί 7-0 η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +15 για την Ζαλγκίρις και δεν μπορούσε να μαζευτεί με την εικόνα που είχαν οι Πειραιώτες. Οι Λιθουανοί έχοντας και την ψυχολογία με το μέρος τους έβαζαν το ένα καλάθι μετά το άλλο και πήραν μία εντυπωσιακή για εκείνους νίκη με 75-55.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 33-27, 53-45, 75-55

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Γιασικεβίτσιους): Βενέ, Λεκαβίτσιους 7, Πότσιους 2, Καλνιέτις 2, Σεϊμπούτις 11 (1), Μότουμ 9, Γιανκούνας 18, Βουγιούκας 13, Σαγιούς, Χάνλαν 2, Ουλανόβας 11 (1)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Τζόνσον-Όντομ 11 (1), Χάντερ 8, Παπαπέτρου 5 (1), Σπανούλης 6, Στρόμπερι 3 (1), Μιλουτίνοβ 4, Πρίντεζης 7 (1), Αγραβάνης, Μάντζαρης 4 (1), Χάκετ 7