ΑΠΟΠΕΙΡΑ «ΑΛΩΣΗΣ»- «Επίθεση» αμερικανικού fund στην Τράπεζα Πειραιώς

ΑΠΟΠΕΙΡΑ «ΑΛΩΣΗΣ»

«Επίθεση» αμερικανικού fund στην Τράπεζα Πειραιώς

Τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς θέλει να αποκτήσει το αμερικανικό fund του Paulson και για να πετύχει το σχέδιο έχει αναλάβει δράση ο Alexander Blades, εκπρόσωπος του Paulson στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

  • ΕΘΝΟΣ

Η «άλωση» της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας είχε σχεδιαστεί από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις επιχειρήθηκε να οδηγηθεί η τράπεζα σε εκκαθάριση.

Το σχέδιο αυτό δεν τελεσφόρησε, λόγω της αποτελεσματικής κινητοποίησης της διοίκησης της τράπεζας.

Ο «στόχος»
Ωστόσο, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, «ο στόχος παρέμεινε», καθώς επιδίωξη του αμερικανικού fund είναι να ελέγξει άμεσα ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Και ενώ οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξαν ουσιαστικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με κεφάλαια και ρευστότητα, κινδυνεύουν να «απολέσουν» τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με τη διαδικασία ελέγχου της διοίκησής του από μετόχους μειοψηφίας, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Πολιορκητικός κριός για την επίτευξη του σχεδίου είναι ο κ. Blades, ο οποίος, ως μέλος του ΔΣ της τράπεζας, εγείρει διαρκώς θέματα που μεταξύ των άλλων σχετίζονται και με τη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων (NPLs).

Το ενεργητικό
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αμερικανικό fund του Paulson κάνει focus και επιθυμεί να αποκτήσει την πλήρη διαχείριση ενός ενεργητικού ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει ότι θα έχει λόγο και έλεγχο πολλών ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε περίπτωση που χαθεί η τράπεζα, το πλήγμα θα είναι σημαντικό και για την ευρωπαϊκή ταυτότητα του τραπεζικού συστήματος σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τον τρόπο που το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται κάτω από ενιαίο έλεγχο και υιοθετεί κοινούς κανόνες.

Ε. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ