Από το “Α” έως το “Ω”

ΑΠΛΑ, μία παράκληση… ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ σανός!! ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ – ΚΟΥΡΑΣΘΗΚΑΜΕ… ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΤΑΙΣΑΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ με τις περισπούδαστες τραπεζικές αναλύσεις σας…

ΒΡΗΚΑΜΕ και αυτό το πάτημα, ότι όταν οτιδήποτε δε μας συμφέρει προσωπικά, είναι ενάντια στα δικαιώματά μας. Κατά τα άλλα όμως κατηγορούμε πάντα τους άλλους για το ότι ζούμε σε μια χώρα που με τίποτα δεν πάει μπροστά. Χωρίς να βλέπουμε πως για αυτό φταίμε πρωτίστως εμείς, που δεν την αφήνουμε.

ΓΙΑΤΙ σύμπτωση πρέπει να είναι το ότι όλοι φωνάζουμε πως τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν για να πάει η χώρα μπροστά, αλλά κανείς δε θέλει να κάνει το πρώτο βήμα διαφοράς. Και όταν κάποιος τολμήσει να δοκιμάσει να αλλάξει κάτι, περνάει από χίλια κύματα με κατηγορίες να εξαπολύονται εναντίον του, διαδηλώσεις και φωνές πως καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ....Εξετάζεται reverse split στον FTSE 25 με σχέση 3 προς 1 για να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία του παραπαίοντος χρηματιστηρίου!!

Ε Λ Ε Ο Σ!! Ετσι σκέπτονται ότι θα ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία του παραπαίοντος χρηματιστηρίου τους; Ας κοιτάξουν στον καθρέπτη τους κι απλά ας αναλογισθούν το ποσοστό συμμετοχής τους στο διαπραχθέν έγκλημα εις βάρος του ΧΑΑ

ΖΟΥΜΕ καταστάσεις που ούτε στα πιο τρελά σενάρια δεν βλέπουμε. Και αν δεν ήταν τόσο κωμικοτραγικές που όμως να επηρεάζουν σοβαρά την κάθε πτυχή της ζωής μας, ίσως και να γελούσαμε. Ίσως. Γιατί κι αυτό σύμπτωση θα λέγαμε πως είναι, να συμβαίνουν όλα, μα όλα, σε εμάς και στη δική μας τη χώρα..

Η ΤΑΚΤΙΚΗ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συμμετάσχει σε παιχνίδια ανατροπής του πολιτικού status quo, διαμηνύει ότι δεν θα οδηγηθεί στην πρωθυπουργία όντας δέσμιος του ίδιου συστήματος στη Νέα Δημοκρατία. Η τοποθέτηση αυτή και ο τρόπος που εκφράστηκε αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας,όπως άλλωστε και η πρώτη ομιλία του στη Βουλή, καθώς είναι προφανές όπως αναφέρει ρεπορτάζ του sofokleousin.gr, ότι επιχειρεί τον ντε φάκτο αποκλεισμό στελεχών που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στον Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα στέλνει μήνυμα στους εταίρους και τους θεσμούς ότι θα βάλει «εθνική πλάτη» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δεν θα παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια.

ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΝ δηλαδή από εκεί που δεν το περιμένανε… Τον είχαν πολύ υποτιμήσει, αλλά πρόκειται περί “Γάτου”… μουλωχτού μάλιστα…

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αναφορά έκανε η Ελίζα Βόζεμπεργκ στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, για να ανταποκριθεί κατά το δυνατόν στις τεράστιες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην πολιτική της Τουρκίας για το μεταναστευτικό και την ανάγκη άσκησης μεγαλύτερων πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα αυτό. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στα παράλια της Τουρκίας δρουν τα μεγαλύτερα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων, τεράστιου τζίρου, το πιο απεχθές σύγχρονο οργανωμένο έγκλημα. Εντούτοις, η ΕΕ δεν ασκεί τις αναγκαίες πιέσεις για τη δημιουργία hotspots και εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, και ειδικά στην Τουρκία, σύμφωνα άλλωστε και με το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εμείς επιμένουμε σε αυτό, για να μη χαθούν άλλοι άνθρωποι, και ζητούμε να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.»

ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ διαβάζουμε ότι θα είναι η εξέλιξη που θα έχει το αγροτικό, με το υπουργικό συμβούλιο να εκτιμά ότι η διάρρηξη που έχει ήδη υποστεί το μέτωπο των αγροτών και οι αντικρουόμενες απόψεις που ακούγονται στο κίνημα, θα οδηγήσουν τελικά στον πολυπόθητο διάλογο με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, μπορεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, να είναι «κόκκινο πανί» για τους αγρότες, ωστόσο ο κ. Τσίπρας έχει μείνει «αλώβητος» ακόμα στη συνείδηση του κόσμου. Κούνια που τους κούναγε…

“ΛΟΓΙΚΗ” ΕΞΕΛΙΞΗ: Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν το μεσημέρι στο γραφείο του εργατολόγου Δημήτρη Μπούρλου, στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Ναυαρίνου τα έκαναν γυαλιά καρφιά, έγραψαν συνθήματα και αποχώρησαν. Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο Δημήτρης Μπούρλος μπήκε στο στόχαστρο, καθώς «είναι μέλος της επιτροπής σοφών, η οποία χάραξε την κυβερνητική πολιτική όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού,εντός του πλαισίου που ορίζει το τρίτο Μνημόνιο. Η αναδιάρθωση του ασφαλιστικού επιτελεί έναν ακόμη αντικοινωνικό σχεδιασμό, μια ακόμη έκφανση της επίθεσης κράτους και κεφαλαίου έναντια σε όλους τους από τα κάτω».

ΜΟΧΛΕΥΣΗ: Ο δείκτης μόχλευσης για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις είναι πολύ ουσιώδης καθώς δείχνει πρακτικά το ρίσκο που έχουν αναλάβει έναντι των ιδίων κεφαλαίων τους. Π.χ. μια τράπεζα δεν μπορεί με 10 δισ. κεφάλαια να έχει 290 δισ. ενεργητικό. Όμως η ΕΚΤ και δυστυχώς όλες οι κεντρικές τράπεζες έχουν παραβιάσει κάθε έννοια της μόχλευσης. Η ΕΚΤ το 2010 είχε μοχλευμένα 21 φορές τα κεφάλαια της, διέθετε ενεργητικό 1,92 τρισ. ευρώ και 90 δισ. κεφάλαια. Ακολούθησαν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και πράξεις νομισματικής πολιτικής και ο ισολογισμός της ΕΚΤ φούσκωσε τόσο πολύ που πλέον ανέρχεται στα 2,8 τρισ. ευρώ με τα κεφάλαια να έχουν αυξηθεί στα 97,6 δισ. Δηλαδή ενώ ο ισολογισμός αυξήθηκε περίπου 1 τρισ. ευρώ σε διάστημα 6 ετών τα κεφάλαια αυξήθηκαν μόλις 7,6 δισ.

ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ: Το μεγάλο πρόβλημα της Πορτογαλίας παραμένει ως είχε – αφού το δημόσιο χρέος της αυξήθηκε στα 227 δις € ή στο 128% του ΑΕΠ της, από μόλις 71,7% το 2007. Εξόφλησε βέβαια το ΔΝΤ (είχε λάβει συνολικά 78 δις € από την Τρόικα), αλλά με χρήματα που δανείσθηκε – ενώ λέγεται πως δεν της επιβάλλονται πια μνημόνια, αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζει να βρίσκεται υπό τον αυστηρό έλεγχο της Ευρώπης.

“ΞEΠΑΣΤΡΕΜΑ”: Την καταστροφή των μικροεπενδυτών προβλέπει ο πρώην διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Ronald Reagan, David Stockman. Όπως εξηγεί ο Stockman, πρώην στέλεχος της Wall Street σε εταιρείες όπως η Salomon Brothers, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό στέλεχος της Blackstone, «οι μικρο επενδυτές βρίσκονται και πάλι να παλεύουν στις λάσπες. Τα πρόβατα και πάλι έλαβαν τη θέση τους στη σειρά και, δυστυχώς, κατευθύνονται προς τη σφαγή για μία ακόμη φορά. H παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε μία πρωτοφανή περίοδο συρρίκνωσης, ύφεσης και αποπληθωρισμού που θα γκρεμίσει όλες τις αγορές του κόσμου, οι οποίες είναι εξαιρετικά υπερτιμημένες

ΟΠΩΣ ανέφερε το Bloomberg, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ανακάμψει χωρίς υποτίμηση». Ο κ. Σόιμπλε δεν έκανε περαιτέρω διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοεί, σύμφωνα ωστόσο με ορισμένους η «δήλωση-γρίφος» μπορεί να εκληφθεί ως μια έμμεση αναφορά στην έννοια της εσωτερικής υποτίμησης, κάτι που προϋποθέτει ενδεχομένως περαιτέρω μειώσεις είτε μισθών είτε συντάξεων.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες από την επόμενη εβδομάδα και θα εντείνει το κάλεσμα διαλόγου στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κυρίως όσον αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αν οι δανειστές επιμείνουν στις αντιρρήσεις ως προς αυτό το μέτρο, τότε η κυβέρνηση θα έχει άλλο έναν πονοκέφαλο, καθώς θα πρέπει να βρει από άλλες πηγές του ασφαλιστικού συστήματος τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που θα λείπουν από την κοστολόγηση της μεταρρύθμισης.

ΡANTEBOY: Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη θεωρήθηκε ως προάγγελος μιας συνεργασίας που άργησε περίπου δύο χρόνια να γίνει και -κατά ορισμένους- ο Πρωθυπουργός το χρωστάει στο πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015. Το φλερτ, ωστόσο, που μετατράπηκε σε αρραβώνα και έχει εκκρεμότητα να οριστεί η ημερομηνία γάμου, δεν άρεσε σε όλους με αποτέλεσμα να ειπωθούν «κακίες» και …κακιούλες από πολλούς και διάφορους… (εδώ ισχύει το… «εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν!»)

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Η Ελλάδα δαπανά το 17% του ΑΕΠ για συντάξεις όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 13 – 14%. Είναι παράλογο χώρες με παραγωγική βάση όπως η Γερμανία να δαπανούν για συντάξεις το 12-13% και η Ελλάδα χωρίς οικονομία να δαπανά περισσότερα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο και θα καταρρεύσει. Για την ακρίβεια η κατάρρευση έχει ήδη ξεκινήσει.

TRAGIC: Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περί τα 30 δισ. ευρώ για συντάξεις, ήτοι περί το 17% του ΑΕΠ το οποίο κινείται περί τα 180 δισ. ευρώ. Αν η Ελλάδα δαπανήσει όσο ο μέσος όρος της ΕΕ, δηλαδή περί το 12% του ΑΕΠ, η συνταξιοδοτική δαπάνη από 30 δισ. το χρόνο θα πέσει στα 21 δισ. το χρόνο.

ΤΡΑΓΙΚΟ (2): Αν δεν είχαμε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις λοιπόν ο μέσος όρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα ήταν κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι σύμφωνα με τον MSCI τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών θα ανακοινωθούν στις 11 Φεβρουαρίου μετά το κλείσιμο της Αγοράς. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου.

ΦΟΒΟΣ: Ενας είναι ο φόβος που σκεπάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτός δεν είναι άλλος από την κοινωνία. Οι αγρότες αποδείχθηκαν «σκληρά καρύδια» και, πέρα από μεμονωμένες ομάδες που η κυβέρνηση τοποθετεί στο φασιστικό χώρο, είναι άνθρωποι της αγροτιάς που πιέζονται αφόρητα από τα μέτρα των τελευταίων έξι ετών. Επιπλέον, η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θίγει και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή τη μεσαία παραγωγική τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών και του ιδιωτικού τομέα.

ΧΑΟΣ: Από αυτά που έρχονται και που είναι δρομολογημένα…

(τα) ΨΕΜΜΑΤΑ: Ο Stockman διατείνεται ότι «δεν μπορείς απλά να τη βγάλεις καθαρή με ψέματα μέσα στην αγορά πλέον». Και εξηγεί: «Έχω επισημάνει ότι η Wall Street συνεχώς σου λέει ότι η αγορά δεν είναι υπερτιμημένη. Έχω επισημάνει ότι τα πραγματικά κέρδη βρίσκονται 15% χαμηλότερα. Η αγορά είναι ακριβή, ξεπερνάει το ακριβή, στην πραγματικότητα διαπραγματεύεται 21 φορές τα κέρδη της. Οπότε, η όλη οπτική της φούσκας στις αποτιμήσεις της αγοράς είναι τρομακτικά παραπλανητική. Ακόμη και η εκδοχή των κερδών της Wall Street θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί όταν θα επέλθει η παγκόσμια ύφεση και μετά οι επενδυτές θα ανακαλύψουν ξαφνικά ότι η αγορά είναι δραματικά υπερτιμημένη. Θα θέλουν να βγουν από την αγορά και θα θέλουν να βγουν όλοι μαζί ταυτόχρονα. Αυτό προκαλεί το είδος του πανικού πωλήσεων που μπορεί να γκρεμίσει την αγορά.

ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ… “Καταδίωκαν με μίσος το ελικόπτερο του υπουργού Αμυνας, από κομμένη γράνα σε κομμένη γράνα, και δεν του επέτρεπαν να προσγειωθεί. Σκληροτράχηλοι αγρότες και αγρότισσες του νησιού είχαν ακροβολιστεί στους αγρούς και ήταν έτοιμοι με σφεντόνες και δίκρανα να τρυπήσουν το ελικόπτερο του ηρωικού υπουργού. Ηταν μια εικόνα από τα προσεχώς και την αντιμετώπιση που θα έχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης ανά την Ελλάδα. Οι κάτοικοι της Κω ήταν έτοιμοι να βάξουν με το αίμα τους κόκκινο το χώμα αρκεί να μην προσγειωθεί το ελικόπτερο. Τελικά ο υπουργός προσγειώθηκε κρυφά σε απίστευτη απόκρημνη βουκολική καβάτζα μέσα στα χωράφια που είxε μπανίσει από την εποχή που σαν ελεύθερος πήγαινε τις γκόμενες τα καλοκαίρια. (…Το καλύτερο σας το φυλάξαμε για το τέλος)

 

  • Mε την υπογραφή του μικρομέτοχου