Από το “Α” έως το “Ω”…

ΑLPHA BANK: Τα 1,99 stop στο Long και κύρια στήριξη. Τα 2,26 ευρώ είναι η πλησιέστερη και τα 2,45 η κύρια αντίσταση. Διάσπαση των 1,99 μπορεί να μας δώσει τα 1,81. Εκλεισε χθες στα 2,0900 ευρώ στο +0,48% με 8,55 εκατ. τμχ αξίας 17,83 εκατ. ευρώ, δηλ. κάλυψε το 36,6% του συνολικού τζίρου.

 

ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Επαναλαμβάνουμε… η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αντιστοιχεί στο 50% της ΝAV σε μία πρωτοφανή επίδειξη αδιαφορίας από τον μεγαλομέτοχο της.

ΒΑΣΗ: Οι 631 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 184 μονάδες για τον 25αρη, είναι τα δύο σημαντικά επίπεδα αντίστασης και “stop” στο “short”. Από την άλλη, η μεγάλη μεσοπρόθεσμη αντίσταση κατεβαίνει στις 680 μονάδες, ενώ ο χρόνος είναι υπέρ αυτών που παραμένουν εκτός Αγοράς, περιμένοντας δελεαστικότερες τιμές.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Ξεκίνησε με ανοδική διάθεση μέχρι τις 588,57 μονάδες (+0,44%), μετά είχαμε εναλλαγές προσήμων αλλά στο τελευταίο 10λεπτο οι πωλητές επικράτησαν με αποτέλεσμα μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείσει στις 581,68 μονάδες (χαμηλό ημέρας) στο -0,73%.

ΔΕΗ: Το stop κατεβαίνει στα 4,08. Τα 3,60 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει συνέχιση στα 3,30. Διάσπαση των 4,08 μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 4,75. Εκλεισε χθες στα 3,7400 ευρώ στο +1,63%% με 129 χιλ. τμχ.

ΕΕΕ: Στη τελευταία διετία εμφανίζει εύρος διαπραγμάτευσης 9,66 ευρώ μεταξύ των… 13,55 και των 23,21 ευρώ με τον μέσο όρο της στα 18,18 ευρώ δηλ. σχεδόν στη σημερινή τιμή της. Σε καθοριστική καμπή και με τους… γρήγορους στη σκανδάλη του πληκτρολογίου τους…

ΕΤΕ: To 0,34 stop και το 0,31 κοντινή αντίσταση, με το 0,2720 κοντινή και το 0,2500 κύρια στήριξη. Εκλεισε χθες στο 0,2870 ευρώ στο +1,06%% με 28,8 εκατ. τμχ.

ΕΝ ΕΤΕΙ 1913 πριν δηλ. 102 χρόνια ο πρόεδρος των ΗΠΑ W. Wilson, ο οποίος είχε πρόσφατα εκλεγεί, υπέγραψε την νομοθετική πράξη της ίδρυσης της FED (Federal reserve Act) – κάτι για το οποίο ποτέ δεν συγχώρησε τον εαυτό του, λέγοντας τα εξής λίγο πριν πεθάνει: <<Εξαπάτησα τη χώρα μου>>.

ΖHTHΣH για ένα προϊόν είναι η σχέση που δείχνει την ποσότητα του προϊόντος που οι καταναλωτές επιθυμούν να αγοράσουν σε κάθε επίπεδο τιμής του. Από μόνη της η απλή επιθυμία ενός καταναλωτή για ένα προϊόν δεν αποτελεί ζήτηση. Χρειάζεται επιπλέον να διαθέτει και την αγοραστική δύναμη που απαιτείται για την αγορά του, ενώ η ζήτηση για ένα προϊόν αναφέρεται πάντοτε σε ορισμένη χρονική περίοδο. Κατά κανόνα υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της τιμής ενός προϊόντος και της ποσότητας που ζητείται, δηλαδή όταν αυξάνεται η τιμή μειώνεται η ζητούμενη ποσότητα, ενώ όταν μειώνεται η τιμή αυξάνεται η ποσότητα. Η αντίστροφη αυτή σχέση αναφέρεται ως νόμος της ζήτησης (law of demand).

Η βελτίωση των προοπτικών ρευστότητας όταν θα επανέρθει στην κανονικότητα θα έχει μεγαλύτερη ωφέλεια για τις επιχειρήσεις…Aφού θα έχουν προσαρμοστεί (πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονικές διεκπεραιώσεις πληρωμών κλπ) σε ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον και άρα θα μπορούν να διαχειριστούν ένα πιο σύνθετο και μεγαλύτερο έργο εγγραφών. Οι πρόσφατες αποκρατικοποιήσεις των Αεροδρομίων και του Αστέρα δίνουν ένα στίγμα αποφασιστικότητας.

ΘΕΩΡΙΑ: “Μία ισχυρή ανατίμηση του Αμερικανικού δολαρίου μπορεί να στείλει την τιμή του πετρελαίου Brent ακόμα και στα $20 το βαρέλι, εκτιμά η Morgan Stanley. Σύμφωνα με την MS, το αργό πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα $60 εξαιτίας της Παγκόσμιας υπερπροσφοράς, αλλά η διαφορά ανάμεσα στα $55 και τα $35 οφείλεται κυρίως στο Αμερικάνικο νόμισμα. “Εάν μάλιστα και άλλα νομίσματα κινηθούν με τον ίδιο τρόπο, ενισχύοντας και άλλο τη θέση του δολαρίου, τότε η πτώση του πετρελαίου μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη” τονίζει ο οίκος.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Κάποτε άξιζε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα ούτε καν 37!!! Από ένα σημείο και μετά και έχοντας ρευστοποιήσει μεγάλα ποσοστά σε απίστευτα υψηλές τιμές, την παράτησαν στο ταμπλό… Στο -60% στη Διετία.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Καλά… εδώ σε άλλη αγορά θα τους είχαν πάρει με τις…πέτρες. Ακου, λέει, αποτίμηση κάτω και από τα… 7 εκατ. ευρώ!!! και να βρέχει πέρα… Στο -75% και δεν υπάρχουν λέξεις που να αποδίδουν πιστά την δική της περίπτωση…

ΚΑΡΤΕΛ είναι τυπικές ή άτυπες συμφωνίες μεταξύ ενός αριθμού ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων για συνεργασία, προκειμένου να εκμεταλλευθούν και να μοιράσουν την αγορά, ορίζοντας συνήθως και κοινές τιμές προϊόντων. Τα καρτέλ θεωρούνται χειρότερη μορφή αγοράς ακόμα και από το μονοπώλιο, γιατί δεν δημιουργούνται οικονομίες μεγέθους όπως όταν υπάρχει μία μόνον επιχείρηση.

ΛΑΘΟΣ του παίκτη, το οποίο έχει άμεση σχέση με την Αντιπροσωπευτικότητα, είναι η πεποίθηση ενός ατόμου ότι αν παρατηρηθούν συνεχόμενες παρεκκλίσεις από μια αναμενόμενη συμπεριφορά, αυτές θα διορθωθούν σύντομα στο μέλλον.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Το stop κατεβαίνει στα 3,70 που είναι και η κύρια αντίσταση. Τα 3,23 κοντινή και τα 3,06 επόμενη στήριξη. Εκλεισε χθες στα 3,2800 ευρώ στο -0,61% με 500 χιλ. τμχ. περίπου.

ΜΕΤΚΑ: Tο stop στα 7,58 Tα 6,90 στήριξη, που καθοδική κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στα 6,53. Eπόμενη αντίσταση τα 7,79 και 8,44. Εκλεισε χθες στα 6,7500 ευρώ στο -2,32% με 51,7 χιλ. τμχ.

ΜΠΕΛΑ: Tο stop μας στα 9,20 πλέον, με κοντινή αντίσταση τα 998 που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στα 10,50 ή 10,82. Τα 9,20-9,30 είναι κύρια στήριξη μας που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στα 8,63. Εκλεισε χθες στα 9,0000 ευρώ στο -3,23% με 87,1 χιλ. τμχ.

 

ΝΟΧΖΕΜΑ: Στο τέλος Οκτωβρίου του 2014, ο όμιλος Σαράντη προέβη στην εξαγορά της δραστηριότητας του Noxzema στην Ελλάδα από την Procter & Gamble, έχοντας εξασφαλίσει συμβόλαιο παραγωγής από τα εργοστάσια της P&G στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του ομίλου Σαράντη, η παραγωγή των προϊόντων Noxzema μεταφέρθηκε στα τέλη του 2015 στις ελληνικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Ο Όμιλος πραγματοποίησε επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ για την αγορά ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν κατά 20 οι θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη παραγωγή.

ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: Μικρή άνοδο εμφάνισε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ φθάνοντας στο 64,2% έναντι 59,2% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, με αύξηση της τάξεως του 8,4%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (2.384,18 εκατ. ευρώ ή 6,1%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 60,3% παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 3,8% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Το ίδιο διάστημα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έκλεισε στα 39,22 δισ. ευρώ, αυξημένη σημαντικά κατά 13,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ κλίμακας είναι η τάση του μακροχρόνιου μέσου συνολικού κόστους να μειώνεται όταν αυξάνεται η ποσότητα της παραγωγής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οταν αναφερόμεθα σε… Ξένους Επενδυτές καλό θα ήταν να γράφουμε…”Ξένοι” επενδυτές, καθότι η πλειοψηφία τους ανήκει σε μεγαλομετόχους εισηγμένων, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεφοπλιστές και πανίσχυρα γενικά ελληνικά πορτοφόλια μέσω των Offshore εταιρειών που διαθέτουν. Επίσης η κφση των 39,2 δισ. ευρώ εμφανίζεται μειωμένη αυτής που εμφανίζεται στα…κιτάπια καθότι η Coca Cola ανήκει σε άλλη αγορά (Λονδίνο) και μόνο μικρό μέρος της κφσης προσμετράται για το ΧΑΑ. Πολύ μικρότερη η συμβολή στη διαφορά από την…βελγική Βιοχάλκο.

ΡEKOΡ αφίξεων κατέγραψε τον Δεκέμβριο, η κίνηση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, η οποία ανήλθε σε 1,18 εκατ. επιβάτες, ξεπερνώντας κατά 11,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ανόδου της τάξης του 15,3%, ενώ και οι διεθνείς επιβάτες αυξήθηκαν σημαντικά κατά 9,7%. Οι ξένοι επισκέπτες κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξης του 22%, ενώ και οι Έλληνες επιβάτες παρουσίασαν αύξηση 6%. Συνολικά, για το έτος 2015, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατέγραψε την καλύτερη ιστορική επίδοσή του από πλευράς επιβατικής κίνησης με 18,1 εκ. επιβάτες, ξεπερνώντας κατά 2,9 εκατομμύρια επιβάτες (+19%) την κίνηση του 2014 και κατά 1,55 εκατομμύρια (+9,4%) την καλύτερη μέχρι σήμερα επίδοση που είχε σημειωθεί κατά το προ κρίσης έτος, 2007.

ΣTON προγραμματισμό του 2016 υπάρχουν εγχειρήματα πώλησης τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο ως προς την εύρεση επενδυτών.Πολλά από τα εγχειρήματα περνούν και από το Χρηματιστήριο (ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) με έμμεσο ή άμεσο τρόπο δίνοντας στην αγορά το ρόλο του ενεργού αποτιμητή.

ΣΧΕΔΟΝ οι μισές απώλειες για τον γ.δ. οφείλονταν στην πτώση της μετοχής της Coca Cola Hbc κατά 3,07%. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι αντίστοιχες των ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ.

ΤΕΧΝΙΚΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο ΓΔ, όσο και ο FTSe25από την συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου, έχουν αφήσει πτωτικό “gap” στην περιοχή των 613 και 176 μονάδων, αντίστοιχα. Αν αυτό το “τεχνικό κενό” δεν κλείσει κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα θεωρηθεί σαν “gap εκκίνησης”. Ωθώντας τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 559 μονάδων και τον FTSE25 χαμηλότερα των 165 μονάδων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

ΥΦΕΣΗ 1,8% για την ελληνική οικονομία το 2016, είναι η μέση πρόβλεψη οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg σε έρευνα η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2015. Από αντίστοιχη έρευνα που έγινε σε 93 χώρες του κόσμου, μεγαλύτερη ύφεση προβλέπεται μόνο για τις οικονομίες της Βενεζουέλας (3,3%) και της Βραζιλίας (2,5%).

ΦΟΛΙ: Τους μεγαλύτερους προβληματισμούς συνεχίζει να δημιουργεί η μετοχή της (-4,08%), που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 17,17% απειλώντας τα χαμηλά 31 μηνών, καθώς οι εξελίξεις στην Κίνα δεν βοηθούν. Αν η μετοχή υποχωρήσει χαμηλότερα των 14,44 – 14,20 ευρώ, η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικότατα, με τι αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 13,80 και 10,60 ευρώ.

ΧΑ: Ο τζίρος περιορίστηκε στα 48,8 εκατ. από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Lamda Development, Jumbo. Απόλυτη ισοπαλία με 47 ανοδικές μετοχές κι άλλες τόσες πτωτικές. Χαμηλότερα του FTSE25 αξίζει αναφοράς το +8,51% για την Kleeman, το οποίο όμως ήταν Fake ως αποτέλεσμα λίγων “ανοιχτών” εντολών αγοράς για μόλις 400 τμχ, με το “bid” να είναι χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο (στα…1,3700 ευρώ με κλείσιμο Παρασκευής στα 1,40 και σημερινό στα… 1,5300 ευρώ).

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Παραμένει στο ναδίρ…

ΩΣΤΟΣΟ, η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ελλάδα προσελκύει ξένους επενδυτές, οι οποίοι τοποθετούνται γιατί θεωρούν ότι οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις της είναι χαμηλές και αποτελούν ευκαιρία.

 

  • Με την υπογραφή του μικρομέτοχου