Από το “Α” μέχρι το “Ω”…

ΑΓΟΡΑ: Μια Αγορά με συχνές και έντονες διακυμάνσεις δηλαδή τοξικότητα, είναι παιδική χαρά για βραχυπρόθεσμους τυχοδιώκτες και επενδυτικά κεφάλαια με κοντινό ορίζοντα. Αυτή η εικόνα που παρουσιάζει το σύνολο σχεδόν της Αγοράς είναι επιεικώς αποκρουστική για τους επενδυτές που θα ήθελαν να χτίσουν κάποια θέση με ηρεμία.

ΑΞΙΖΕΙ να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ορισμένα αμερικανικά funds αποχωρούν από τις τράπεζες, αλλά οι πωλήσεις δεν σχετίζονται με τα rebalancing που έρχονται.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Τα κατάφεραν με τον άλφα ή βήτα τρόπο στον όμιλο στο να καταστούν σημείο αρνητικής αναφοράς σε όλα σχεδόν τα πεδία δραστηριότητας. Αν και μη αναμενόμενη ως προς την έκτασή της, φυσιολογική η συντριβή της μετοχής του που υποχωρεί κάτω και από το ένα ευρώ… Με νέες απώλειες χθες της τάξης του 9,27% έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας στο 0,9980 ευρώ πραγματοποιώντας συναλλαγές αξίας 141 χιλ.ευρώ. Εφέτος έχει κινηθεί στο εύρος του 0,9280 (ιστορικό ελάχιστο) και των 1,6700 ευρώ με μέσο όρο τα 1,30 ευρώ διακινώντας 4 εκατ. περίπου τμχ, το 1,7% του συνόλου. Αποτιμάται μόλις σε 232,7 εκατ. ευρώ.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΧΑΡΑΚΕΣ- ΓΔ: Η επόμενη “μεγάλη μάχη” θα δοθεί στο όριο των 470 μονάδων, καθώς πιθανή καθοδική τμήση θα ανοίξει το πεδίο για τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 450 μονάδων, με πρώτες ισχυρές στηρίξεις τις 420 και τις 380 μονάδες.

ΔΕΗ: Σκέτη πανωλεθρία η αποτίμησή της στα… 624 εκατ. ευρώ που απλά επιβεβαιώνει την πλήρη αδιαφορία για την τύχη της… Με νέες απώλειες 8,8% και επιστροφή στα 2,6900 ευρώ. Αλλαξαν χέρια 510 χιλ. τμχ. Από την αρχή της χρονιάς έχει κινηθεί στο εύρος των 2,3400 και 4,0800 ευρώ με μέσο όρο τα 3,30 ευρώ διακινώντας 14 εκατ. περίπου τμχ το 6% του συνόλου. Στο -30,67% εφέτος…

EΛΛΑΔΟΣ: Απλά και μόνον, γιατί από την αρχή της χρονιάς εμφανίζει θετική απόδοση, έστω αυτή του +3,49%…Στις τελευταίες (9) συνεδριάσεις εμφανίζει (7) θετικά πρόσημα, χωρίς όμως κάτι το ξεχωριστό. Απλά, της προσέθεσαν στη τιμή της μισό ευρώ…Σήμερα έχει και την ετήσια Γενική Συνέλευση με κύριο γεγονός την ανάγνωση της έκθεσης του διοικητή, ενώ σύντομα θα αποκόψει το δικαίωμα στην καταβολή του μερίσματος χρήσης 2015…

«ΖΗΤΩ την στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να κάνουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο», δήλωσε εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκπομπή του «BBC World Questions: Europe and Greece», η οποία ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα μεταδοθεί την Κυριακή .

Η επίμονα αδύναμη ζήτηση, η πτώση των Αγορών μετοχών και η αστάθεια στην Αγορά Συναλλάγματος αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για τους G20, που ορισμένοι την συγκρίνουν με το αποκορύφωμα της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009, ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απευθύνει έκκληση στους “policymakers” των G20 να σκεφτούν τις επιπτώσεις των πολιτικών τους.

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με έναν πολύ μεγάλο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό εξαγωγικό τομέα – εάν τον εξετάσει κανείς από μία εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Ο εμπορικός στόλος της είναι ο μεγαλύτερος και παραγωγικότερος σε ολόκληρο τον πλανήτη, το νούμερο ένα μετά τη δεκαετία του 1970. Την ίδια στιγμή, ο τουρισμός της κατέχει μία εξαιρετικά επιτυχημένη, ισχυρή θέση εντός της Ευρώπης – έχοντας εξελιχθεί μετά το 2000 από μαζικό σε ποιοτικό τουρισμό, με πολύ ανταγωνιστικές τιμές στα ανώτερα, ιδίως δε στα ανώτατα τιμολογιακά επίπεδα.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) δεν θα διστάσει να δράσει, εάν η μεταβλητότητα στις αγορές απειλήσει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια περαιτέρω άνοδος του γιεν ή μια αποδυνάμωση των χρηματιστηριακών αγορών, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πρόσθετη νομισματική χαλάρωση. Μιλώντας στο ιαπωνικό κοινοβούλιο, ο Κουρόντα δήλωσε ότι αν και η κεντρική τράπεζα δεν έχει στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ή τις τιμές των μετοχών, θα πρέπει να λάβει δράση εάν οι κινήσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές απειλήσουν να πλήξουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη ή να καθυστερήσουν την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Εισροές κεφαλαίων έως 140 εκατ δολάρια στο ελληνικό χρηματιστήριο θα φέρουν τα δύο rebalancing δεικτών που έχουν προγραμματιστεί για την 1η και 18η Μαρτίου του 2016. Το πρώτο rebalancing αφορά τα ETF GREK στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη όπου θα αποσυνδεθεί από τον FTSE και θα διασυνδεθεί με τον MSCI Greek 25. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται εισροή 60 εκατ. δολάρια. Το δεύτερο rebalancing – αναδιάρθρωση – αφορά τον FTSE όπου από development θα υποβαθμιστεί σε αναδυόμενη emerging markets. Με βάση ορισμένες πληροφορίες αναμένονται εισροές 80 εκατ., ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για εισροές έως 180 εκατ.

ΛΑΜΔΑ Development:Γράφτηκε αλλά ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Η εταιρία είναι ο προτιμητέος ανάδοχος για την ανάπλαση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο. Αν και Ολυμπιακός ομολογώ ότι η μακέτα του νέου σταδίου είναι εντυπωσιακή.

ΜΠΕΛΑ: Στα 67,5 εκατ. θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Jumbo στο α΄εξάμηνο της χρήσης 2015/2016 της εταιρίας, καταγράφοντας αύξηση 7,6%, προβλέπει η Alpha Finance.Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα EBITDA της εταιρίας θα διαμορφωθούν στα 98,9 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 8%. Η Jumbo ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα 25 Φεβρουαρίου. Η Alpha Finance διατηρεί την τιμή-στόχο των 9,3000 ευρώ και την σύσταση ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ για την μετοχή της.

ΝΕΟ ΚΥΜΑ εθελουσίων εξόδων για περίπου 5,2 χιλιάδες εργαζομένους, που αντιστοιχούν στο 12% του συνόλου των εργαζομένων, προχωρούν άμεσα οι τράπεζες, εξοικονομώντας 350 με 360 εκατ. ετησίως.
Οι συνολικοί εργαζόμενοι στις τράπεζες φθάνουν τους 44.000 και μετά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να μειωθούν στους 39.000-38.800 εργαζόμενους.

ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ-ΚΙΝΑ: Ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος στους ξένους επενδυτές της τρίτης μεγαλύτερης αγορά ομολόγων παγκοσμίως, κάνει η Κίνα, καθώς καταργεί τους περιορισμούς στις εισροές κεφαλαίων, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει μια έξοδο μετρητών, που έχει πιέσει το γιουάν σε χαμηλό πέντε ετών. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε χθες πως οι περισσότεροι τύποι χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων από το εξωτερικό δεν θα χρειάζονται πλέον ποσοστώσεις  για να επενδύουν στη διατραπεζική αγορά ομολόγων, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους στη χώρα.

ΟΤΕ: Σήμερα αναμένονται πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης τα αποτελέσματα χρήσης 2015. Οι αναλυτές περιμένουν μικτά αποτελέσματα, με την κερδοφορία από το εξωτερικό να συνεχίσει να είναι αδύναμη και να βαρύνει την τελική γραμμή. Η Euroxx περιμένει πωλήσεις για το σύνολο της χρήσης 3,85 δις. ευρώ μειωμένες κατά 1,5%, δημοσιευμένα EBITDA 1,23 δις. ευρώ μειωμένα κατά 11% και δημοσιευμένα καθαρά κέρδη 182,6 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 31,7%.

OTE(I):H IBG περιμένει για το τέταρτο τρίμηνο πωλήσεις 1,017 δις. ευρώ μειωμένες κατά 0,2%, EBITDA 335,5 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 9,5% και καθαρά κέρδη 65,6 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 30%. Για το σύνολο της χρήσης περιμένει καθαρά κέρδη 226 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 3,88 δις. ευρώ και pro forma ΕΒΙΤDA 1,33 δις. ευρώ. Η Goldman Sachs αναφέρει πως περιμένει για το τέταρτο τρίμηνο πωλήσεις 999 εκατ. ευρώ, EBITDA 340 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 47 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑ την ένταση των πωλήσεων, χαμηλά παρέμεινε η συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ στην Αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, δείχνουν να επιστρέφουν σε ανοδική πορεία: 2ετες 12,4%, 5ετες 13,4% και 10ετες 10,9%.

ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι ΟΤΕ (πριν την έναρξη της συνεδρίασης), Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo (εξάμηνο) και Τράπεζα Κύπρου.

ΤΕΛΟΣ εποχής: Η Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα που πριν την οριστική διαγραφή των μετοχών οκτώ εταιρειών οι οποίες τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις  Τεγόπουλος Εκδόσεις, Φιντεξπορτ, Αvenir, Sprider, Nutriart οι οποίες έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση πτώχευσης, Kλωνατεξ η οποία έχει τεθεί σε λύση και εκκαθάριση και Proton, AΤΕ των οποίων έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους.

ΥΓΕΙΑ: Η καθαρή θέση της στη λήξη του 9μηνου ανερχόταν σε 136,8 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμά της στα 12,93 εκατ. και τον δανεισμό της στα 161,9 εκατ. ευρώ… Ο δείκτης δανειακής μόχλευσης της βρίσκεται στο 1,08. Αποτιμάται σε 30,9 εκατ. ευρώ στη τιμή του 0,1010 ευρώ με χαμηλό – υψηλό 2916 στο 0,0780 (ιστορικό) και 0,1190 ευρώ. Με αρνητική απόδοση 5,61% εφέτος

ΦΤΣΕ25: ΧΑΡΑΚΕΣ-25άρης: Όσον αφορά την τεχνική εικόνα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-4,98%), που υπερκέρασε μα χαρακτηριστική ευκολία σε ημερήσιες απώλειες τον ΓΔ, αν χαθούν οι 125 μονάδες, ξαναμπαίνουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 121 και 113 μονάδες. “Intraday position short” με “stop” τις 133 μονάδες.

ΧΑΑ-ΤΑΜΠΛΟ: Σε καθημερινή βάση το 90% – 95% της ανακυκλούμενης ρευστότητας, συνεχίζει να ασχολείται με λιγότερους από 10 τίτλους του FTSE25, με τους εναπομείναντες traders να προσπαθούν να “μαντέψουν” ποιος Δεικτοβαρής τίτλος θα αναλάβει τον ρόλο του θετικού ημερήσιου πρωταγωνιστή, στο καθημερινό “rotation”.

 

  • Mε την υπογραφή του μικρομέτοχου