Αυτές είναι οι νέες προτάσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία

ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να διπλασιάσει την οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα και να ενισχύσει την Τουρκία με 6 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

    • ETHNOS.GR

 
Αυτές είναι οι νέες προτάσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το προσχέδιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, το έγγραφο αυτό προβλέπει την άμεση επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία από την Ελλάδα, η Ε.Ε. δεσμεύεται να παίρνει και έναν απευθείας από την γειτονική χώρα.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται έτοιμοι να καταργήσουν την έκδοση βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιπλέον χρηματοδότηση, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αποδεσμευτεί στην τουρκική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2018.

«Τουρκικό παζάρι»

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Financial Times, η Τουρκία ζητάει πεισματικά να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό και ορισμένα κεφάλαια για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«[Η πρόταση] δείχνει πόσο αναντικατάστατη είναι η Ε.Ε. για την Τουρκία και η Τουρκία για την Ε.Ε» δήλωσε πριν από την έναρξη της Συνόδου ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, και συνέχισε: «Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης».

«Ένας διπλωμάτης ανέφερε ότι οι πρόσθετες απαιτήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ναυάγιο. Κάποιος άλλος παρομοίασε τις απαιτήσεις με τουρκικό παζάρι» αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Σουλτς: Πρέπει να αποσυνδεθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας από το προσφυγικό

Την άποψη ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ως προϋπόθεση για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του γεύματος μεταξύ των 28 ηγετών και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία ζητά 3 δισ. επιπλέον για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και τη γρηγορότερη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Επιμένει ο Φάιμαν…

Στο κλείσιμο των προσφυγικών διαδρόμων επιμένει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, που εμμένει στην σκληρή στάση στο προσφυγικό και δηλώνει ανοιχτά την αντίθεσή του με τις θέσεις της Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα κλείσουμε όλες τις διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της Διαδρομής των Βαλκανίων. Οι διακινητές δεν πρέπει να έχουν καμία ευκαιρία» δήλωσε ο κ. Αυστριακός καγκελάριος, που εμφανίστηκε σκεπτικός ως προς τη βιωσιμότητα μιας λύσης με την Τουρκία.

Ο κ. Φάιμαν τόνισε ότι είναι καλό όταν κάποιος συμφωνεί κάτι με τον γείτονα αλλά εάν αυτό θα κρατήσει θα το δείξει το μέλλον. (Αναλυτικά ΕΔΩ)