Βασίλης Σαραντίτης: Ο μεγαλοδικηγόρος και πρώην υπουργός που τα έχασε όλα από τον… γιο του

22.12.2015 02:13

Βασίλης Σαραντίτης: Ο μεγαλοδικηγόρος και πρώην υπουργός που τα έχασε όλα από τον… γιο του

Πώς ο κροίσος μεγαλοδικηγόρος και πρώην υπουργός, Βασίλης Σαραντίτης, τα έχασε όλα από τον ίδιο του τον γιο;
Αν δεν ήταν μια ανελέητη ενδοοικογενειακή διαμάχη στα σαλόνια των βορείων προαστίων της Αθήνας με έπαθλο 1,2 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να είναι το σενάριο μιας σαπουνόπερας ή ενός τουρκικού σίριαλ.
Ο λόγος για μια σφοδρή δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ πατέρα και γιου που εξελίσσεται σε ανακριτικά και εισαγγελικά γραφεία και διαρρηγνύει στενούς οικογενειακούς δεσμούς ξεπερνώντας κάθε όριο. 

Πρωταγωνιστές, ο 77χρονος δικηγόρος, επιχειρηματίας και πρώην υπουργός Βασίλης Σαραντίτης και ο 43χρονος γιος του, επίσης δικηγόρος, Γιάννης Σαραντίτης.

Οι δύο άνδρες είναι από τις αρχές του 2014 αντιμέτωποι στα δικαστήρια ανταλλάσοντας βαριές κατηγορίες για απάτες, κλοπές, πλαστογραφίες, υπεξαιρέσεις, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα σχετικά. Το αντικείμενο της μετωπικής σύγκρουσης είναι εννέα υπεράκτιες εταιρείες που ελέγχουν καράβια, ακίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς και μετοχές, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ιλιγγιώδες ποσό που στάθηκε αιτία να καταπατηθούν τα αισθήματα αγάπης, τρυφερότητας, εκτίμησης και αλληλεγγύης που διαμορφώνουν τη σχέση πατέρα – γιου όσο και παιδιού προς τον γονέα. Μια μυθώδης περιουσία, που η διανομή της συγκλονίζει και διχάζει βαθιά την οικογένεια Σαραντίτη και κάνει επίκαιρο τον Μακιαβέλι που έγραψε ότι οι άνθρωποι ξεχνούν ευκολότερα τον θάνατο του πατέρα τους παρά την απώλεια της περιουσίας τους.
Τι διαμείβεται επί χρόνια στους κόλπους μιας οικογένειας και κάνει έναν ηλικιωμένο πατέρα να γράφει στο υπόμνημά του «δεν γνωρίζω ειλικρινά τι “πήγε στραβά” στην ανατροφή του πρωτότοκου παιδιού μου και προκάλεσε σε αυτό τέτοιο μίσος προς την οικογένειά του, ώστε κυριολεκτικά να τη διαλύσει για μερικές χούφτες δολάρια». Ή τι κάνει έναν γιο να γράφει στη μήνυση που έκανε στον πατέρα του ότι «άρχισε να συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά απέναντί μου, επιδεικνύοντας ακατανόητη ζηλοφθονία και ανταγωνιστικότητα. Η συμπεριφορά αυτή εξελίχθηκε σε ανεξήγητο και συνάμα ανεξέλεγκτο μένος προς το πρόσωπό μου».
Ο Βασίλης Σαραντίτης είναι ένα πρόσωπο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Δικηγόρος από το 1969, με γραφεία στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη -όπου δουλεύουν περισσότεροι από 40 δικηγόροι- και πελατεία βαριά επιχειρηματικά ονόματα, όπως οι οικογένειες Αγγελόπουλου, Μυτιληναίου, Κόκκαλη κ.ά. Πλοιοκτήτης από το 1978, υπουργός του ΠΑΣΟΚ από το 1985 ως το 1989 και στη συνέχεια ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας.
Γνωστός σε όλη την αγορά ως ο άνθρωπος που κατείχε το 10% της Cosmote και το πούλησε για 340 εκατ. δολάρια. Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, η ζωή στάθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη μαζί του, χαρίζοντάς του πλούτη, δόξα, επαγγελματική επιτυχία, κοινωνική καταξίωση και οικογενειακή ευτυχία.
Ολα αυτά κράτησαν μέχρι τον Ιούνιο του 2013, όταν επιχείρησε να μεταφέρει ένα ποσό από τον τραπεζικό του λογαριασμό στην HSBC Γενεύης, ο οποίος είχε καταθέσεις πάνω από 22 εκατ. ευρώ. Σε αυτόν τον λογαριασμό είχε ορίσει συνδικαιούχο τον γιο του «προκειμένου να μπορεί και εκείνος να κινεί για τις τρέχουσες επιχειρηματικές συναλλαγές του ομίλου των εταιρειών μου». Εκπληκτος όμως άκουσε τον υπάλληλο της HSBC να τον ενημερώνει ότι η συναλλαγή δεν μπορεί να εκτελεστεί «διότι ο υιός μου δεν την εγκρίνει!».
Αρχικά ο Βασίλης Σαραντίτης -αν και το περιστατικό «προκάλεσε τη δίκαιη οργή μου»- απέδωσε την εμπλοκή σε σφάλμα των υπαλλήλων της ΗSBC και όχι «στις πονηρές προθέσεις του υιού μου». Ωστόσο, όπως αναφέρει στο υπόμνημά του προς τον εισαγγελέα, «το περιστατικό αυτό απετέλεσε την έναρξη της αποκάλυψης της εις βάρους μου σκευωρίας, αφού για πρώτη φορά κλονίστηκα ως προς την στάση και το ποιόν του υιού μου».
Η δεύτερη ψυχρολουσία ακολούθησε αμέσως μετά. Θορυβημένος, όπως καταθέτει ο ίδιος, πήγε στο γραφείο του στον Πειραιά και αναζήτησε «τους φακέλους των επίδικων εταιριών μου, οι οποίοι περιείχαν τις πράξεις μεταβίβασης-εκχώρησης (Transfer of subscription) και τα κενά ασυμπλήρωτα έντυπα των μετοχών στον κομιστή, τα καταστατικά και άλλα έγγραφα». Οι φάκελοι όμως είχαν εξαφανιστεί. Ρώτησε τον γιο του και στη συνέχεια άλλους συνεργάτες του, «οι οποίοι εν χορώ μου απαντούσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα και με απέφευγαν με διάφορες δικαιολογίες και υπεκφυγές επικαλούμενοι δήθεν φόρτο εργασίας. Εξίσου περίεργη στάση κρατούσε και μεγάλο μέρος του προσωπικού του δικηγορικού μου γραφείου και συνεργάτες μου δικηγόροι».
Οι τίτλοι ιδιοκτησίας
Οι συγκεκριμένοι φάκελοι ήταν οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ναυτιλιακών εταιρειών Corbeil Shipping, Hanson Shipping, Farrell Shipping, Laidbrook Shipping, της διαχειρίστριας εταιρείας των πλοίων W-MARINE INC και των εταιρειών ειδικού σκοπού ΑVON Investments, PAISLEY Investments, WOOD Investments και CELON Holding. Και οι εννέα εταιρείες είναι offshore με έδρα τη Λιβερία και ανήκουν σε όποιον αναφέρεται στα έγγραφα, τα οποία ο Βασίλης Σαραντίτης καταγγέλλει ότι εξαφανίστηκαν από το γραφείο του.
Μετά από αυτό, η ρήξη στην οικογένεια μεταφέρθηκε στα δικαστήρια και ο ενδοοικογενειακός πόλεμος κηρύσσεται επισήμως. Το περιβάλλον αναγκάζεται να διαλέξει στρατόπεδο και σχεδόν καθολικά, στελέχη και εργαζόμενοι στη δικηγορική εταιρεία στηρίζουν τον γιο Γιάννη Σαραντίτη. Το ίδιο ισχύει ακόμη και για ορισμένους στενούς συνεργάτες του Β. Σαραντίτη οι οποίοι έχουν θητεύσει 30 χρόνια στο δικηγορικό γραφείο και τις επιχειρήσεις του. Αντιθέτως η μητέρα, όπως και οι δύο αδελφές του αντίδικου πλέον Γιάννη Σαραντίτη, τάσσονται με το πλευρό του πατέρα Βασίλη, τον οποίο και υποδεικνύουν ως τον δημιουργό και κάτοχο της περιουσίας.
Τον Ιανουάριο του 2014 ο Β. Σαραντίτης προσφεύγει κατά του γιου του στη Δικαιοσύνη. Τον μηνύει -όπως και έναν δικηγόρο-εταίρο του γραφείου του και δύο στελέχη των ναυτιλιακών επιχειρήσεών του και ζητεί τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά δεν κάνει δεκτή την αίτηση του Β. Σαραντίτη. Στο νομικό επιτελείο που παραστάθηκε τότε στον γιο του Γιάννη συμμετέχει και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.
Ενας άλλος επώνυμος της πολιτικής που έχει εμπλακεί στη διαμάχη είναι ο κ. Νίκος Καραχάλιος. Η κρίσιμη μάζα κεφαλαίων της οικογένειας Σαραντίτη δημιουργήθηκε την περίοδο ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας. Ο γνωστός επικοινωνιολόγος και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. είναι φίλος του Γιάννη Σαραντίτη από τα χρόνια που ήταν και οι δύο μαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών. Ο κ. Καραχάλιος κατέθεσε ότι από το 1997 ως το 2004 συνεργάστηκε με τον Γιάννη Σαραντίτη για τη δημιουργία του πρώτου δικτύου κινητής τηλεφωνίας στο Μαυροβούνιο, ενώ από το 1996 είχε αποκτήσει με τη νορβηγική Τelenor την πρώτη άδεια εγκατάστασης δικτύου σε διεθνή διαγωνισμό.
Η συγκεκριμένη κατάθεση προκάλεσε τη μήνη του Βασίλης Σαραντίτης, ο οποίος μήνυσε τον Ν. Καραχάλιο επειδή τη θεωρεί ψευδή. Στο υπόμνημά του τονίζει ότι όταν δημιουργήθηκε η εταιρεία που επένδυσε από κοινού με την Τεlenor στο Μαυροβούνιο «ο υιός μου ήταν 23 ετών, ασκούμενος δικηγόρος και υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία».
Αφού τονίζει ότι από το 1990 ο ίδιος ήταν πρόξενος του Μαυροβουνίου και ότι είχε προσωπική σχέση με τον τότε πρωθυπουργό της βαλκανικής χώρας, επικαλείται την κοινή λογική ρωτώντας «πώς είναι δυνατόν η μεγαλύτερη τότε παγκοσμίως εταιρεία τηλεπικοινωνιών να προτείνει σε έναν 21χρονο φοιτητή στην Αγγλία, χωρίς εμπειρία και χωρίς κεφάλαια, να συνεργαστούν σε μια επένδυση εκατομμυρίων;».
Τον Απρίλιο 2015 ο Γιάννης Σαραντίτης καταθέτει μήνυση κατά του πατέρα του και της αδελφής του Ελένης Σαραντίτη-Πατσέα και ενός ακόμη προσώπου. Κατηγορεί τον πατέρα του για «απόπειρα απάτης επί δικαστηρίω» και τους άλλους δύο για ψευδείς ένορκες καταθέσεις. Αποδίδει τη μεταστροφή της συμπεριφοράς του πατέρα του «πιθανόν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά την αποτυχημένη -εκ του αποτελέσματος- προσπάθεια του συζύγου της αδελφής μου Ιριδας Σαραντίτη, Γιάννη Σταθάκη, να εισέλθει στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις το 2008».
Το θέμα του γαμπρού
«Το επιχειρηματικό εγχείρημα του Γιάννη Σταθάκη απέτυχε και ο πατέρας μου θεώρησε ότι όφειλα και πάλι να συνδράμω οικονομικώς τον γαμπρό μου». Η άρνησή του να διαθέσει κεφάλαια «υπήρξε ο βασικός παράγοντας της αλλαγής στάσης του πατέρα μου προς το πρόσωπό μου». Τον κατηγορεί μάλιστα ότι μετά από αυτό ο Βασίλης Σαραντίτης διεκδικεί «δικαστικώς περιουσία που δεν του ανήκει, ισχυριζόμενος αίφνης ότι είναι ο κύριος εταιρειών, οι οποίες επί σειρά ετών αποτελούν φορείς δικών μου επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων». Αναφέρει ότι από το 2002 είχε αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί στη ναυτιλία και ίδρυσε την εταιρεία W MARINE INC., ενώ το 2003 αγόρασε το πρώτο του πλοίο. Παρουσιάζει επίσης συμβάσεις με τράπεζες για εγγυητικές που εκδόθηκαν από την HSBC.
Υπάρχουν επίσης ένορκες βεβαιώσεις, όπου εκτός του κ. Καραχάλιου και άλλων, η επί 30 χρόνια γραμματέας του κ. Β. Σαραντίτη βεβαιώνει ότι γνώριζε πως δικαιούχος των εταιρειών ήταν ο Γιάννης Σαραντίτης, από τον οποίο και έπαιρνε εντολές. Τα πρόσωπα που έδωσαν ένορκες βεβαιώσεις έχουν μηνυθεί από τον Βασίλη Σαραντίτη και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Μετά τις μηνύσεις και την άσκηση δίωξης η υπόθεση αρχίζει να ερευνάται από την ανακρίτρια, ενώ οι «εχθροπραξίες» μεταξύ πατέρα και γιου κλιμακώνονται. Πριν από την υποβολή μήνυσης, στα τέλη του 2013, ο Β. Σαραντίτης ζητά από τον γιο του να επιστρέψει τις μετοχές. «Ο μηνυόμενος όχι μόνο αρνήθηκε», αναφέρει ο πατέρας στο υπόμνημα, «να μου επιστρέψει τις μετοχές μου και τα λοιπά έγγραφα, αλλά προκλητικά μου δήλωνε αυτοπροσώπως και μέσω άλλων “πατέρα, ας πρόσεχες”».
Αφού ακολουθήσουν «αμέτρητες λεκτικές διαμάχες, τσακωμοί και εντάσεις» που είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία του Β. Σαραντίτη και επειδή το κλίμα στο δικηγορικό γραφείο ήταν «πολεμικό», αποφάσισε κατόπιν πιέσεων της συζύγου, των θυγατέρων και των γιατρών του να μην πηγαίνει στο γραφείο. Το επόμενο χτύπημα θα έρθει λίγο αργότερα. «Ο υιός μου, επιθυμώντας την πλήρη και οριστική εξόντωσή μου, δεν δίστασε μερικούς μήνες πριν να συγκαλέσει γενική συνέλευση των εταίρων της δικηγορικής εταιρίας με θέμα την αποβολή εμού και της κόρης μου Ελένης από την εταιρία, την συνεδρίαση της οποίας ανέβαλε την τελευταία στιγμή, επικαλούμενος δήθεν συναισθηματικούς λόγους».
Στην έρευνα που ξεκίνησε ο Βασίλης Σαραντίτης μετά τη σύγκρουση με τον γιο του, ανακάλυψε ότι η επωνυμία της δικηγορικής εταιρείας του είχε κατοχυρωθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης από τον Γιάννη Σαραντίτη ήδη από το 1997. Προφανώς η ενδοοικογενειακή σύγκρουση σιγόβραζε επί πολλά χρόνια προτού λάβει δημόσια διάσταση στις δικαστικές αίθουσες.
Σε μια συνάντηση των δύο αντιδίκων πλέον με τους δικηγόρους τους, ο υιός Σαραντίτης λέγεται ότι μπήκε στην αίθουσα συσκέψεων, όπου καθόταν ήδη ο πατέρας του, και έτεινε το χέρι για χειραψία λέγοντας τυπικά σαν να επρόκειτο για κάποιον ξένο: «Τι κάνετε, κύριε Σαραντίτη;». Σε μια άλλη συνάντηση ο πατέρας ζήτησε από τους παριστάμενους να αποχωρήσουν ώστε να μιλήσει ιδιωτικά με τον γιο του, ο οποίος λέγεται ότι είπε πως δεν υπάρχει λόγος επειδή δεν έχουν τίποτε να πουν ιδιαιτέρως.
Ακόμη κι όταν ο πατέρας Βασίλης νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση για σοβαρό θέμα υγείας, ο υιός Γιάννης δεν πέρασε την πόρτα του νοσοκομείου. Η ηλεκτρισμένη σχέση των δύο ανδρών αποτυπώνεται και στο υπόμνημα του Β. Σαραντίτη, όπου αναφέρεται: «Ο υιός μου φρόντισε να εξαφανίσει το όνομά μου (και της κόρης μου Ελένης) από την ιστοσελίδα της δικηγορικής μου εταιρίας, αφού πλέον όχι μόνον δεν εμφανίζομαι ως εταίρος σε αυτήν, αλλά δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην ύπαρξή μου από ιδρύσεως του γραφείου! Θα ήταν τουλάχιστον αστείο, αν δεν ήταν τόσο τραγικό», καταλήγει ο παλιός δικηγόρος. Μια διαμάχη τέτοιας κλίμακας δεν μπορεί να μην έχει και μια διάρρηξη.
Ο Β. Σαραντίτης αναφέρει ότι «μεσούσης της σφοδρής αντιδικίας» άγνωστοι διέρρηξαν ένα από τα γραφεία μου στην οδό Μηλιώνη στο Κολωνάκι και αφαίρεσαν αντικείμενα, «μεταξύ των οποίων φακέλους και ηλεκτρονικούς υπολογιστές». «Εάν δεν πρόκειται για διαβολική σύμπτωση», τονίζει, «είναι βέβαιο ότι οι κατηγορούμενοι προκειμένου να εξαφανίσουν και να συγκαλύψουν τα ίχνη των ήδη τελεσθεισών κακουργηματικών τους πράξεων, δεν θα διστάσουν να προβούν και σε οποιαδήποτε άλλη».
Ο επόμενος γύρος της δικαστικής σύγκρουσης γράφτηκε από την ανακρίτρια Νίκη Παπουτσιδάκη, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2015 έκρινε ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις εναντίον του Γιάννη Σαραντίτη και των συγκατηγορουμένων του και εξέδωσε τυπικές κλήσεις. Η πλευρά Βασίλη Σαραντίτη έχει σοβαρές ενστάσεις για την απόφαση της ανακρίτριας.
Υποστηρίζει ότι από τα στοιχεία που προσκόμισε η HSBC αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας των εννέα λιβεριανών εταιρειών ήταν κενοί, χωρίς στοιχεία δικαιούχου, ώστε όταν ο πατέρας αποφάσιζε να μοιράσει την περιουσία να τους συμπληρώσει κατά την κρίση του. Το ίδιο, ισχυρίζεται η πλευρά Βασίλη Σαραντίτη, προκύπτει και από τα αντίστοιχα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας. Ο φάκελος είναι τώρα στα χέρια του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο οποίος και θα αποφανθεί για την εισήγηση της ανακρίτριας, ανοίγοντας τον επόμενο κύκλο της δικαστικής αντιπαράθεσης.
«Ο γιος μου υπεξαίρεσε τις εταιρείες μου»
Στο υπόμνημά του επί της μηνύσεώς του ο γνωστός νομικός και επιχειρηματίας μιλά για «οργανωμένη εγκληματική πλεκτάνη» σε βάρος του και καταφέρεται εναντίον του γιου του, που «επιχειρεί να εμφανίσει σαν δικά του όλα όσα ο ίδιος δημιούργησα»
Για «υφαρπαγή με δόλιο τρόπο και με συναυτουργούς και συνενόχους της περιουσίας που απέκτησε επί σαράντα έτη, η οποία σήμερα κινδυνεύει να γίνει λεία αδίστακτων απατεώνων», καταγγέλλει τον γιο του Γιάννη ο Βασίλης Σαραντίτης.
«Εκείνος υπεξαίρεσε από το δικηγορικό μου γραφείο τους τίτλους ιδιοκτησίας δεκάδων εταιρειών μου και εμφανίζεται πλέον στους τρίτους (τράπεζες, προμηθευτές, συνεργάτες) ως ο μοναδικός κύριος αυτών», τονίζει στο υπόμνημά του προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά ο γνωστός νομικός.
«Η προσφυγή μου στα δικαστήρια για την ανάκτηση της κλαπείσας από τον γιο μου (με τη συνδρομή και στήριξη “φίλων” του) περιουσίας γίνεται όχι γιατί επιθυμώ να σπαταλήσω αυτή για προσωπική μου ικανοποίηση (στα 77 μου χρόνια) αλλά πρωτίστως για να προστατεύσω το κληρονομικό δικαίωμα της μητέρας και των αδελφών του».
Μάλιστα επισημαίνει ότι ο γιος του Γιάννης με «υπέρμετρο θράσος και προκλητικότητα επιχειρεί να εμφανίσει σαν δικά του όλα όσα ο ίδιος δημιούργησα» σε μια «οργανωμένη εγκληματική πλεκτάνη», όπως τη χαρακτηρίζει. Η επιχειρηματολογία του Βασίλης Σαραντίτης στο σχετικό υπόμνημα είναι ότι ο γιος του δεν διέθετε τα χρήματα, την εμπειρία και τις ικανότητες για να αποκτήσει τα επίδικα περιουσιακά στοιχεία. «Το ερώτημα είναι λοιπόν ποιος πραγματικά απέκτησε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ποιος υπήρξε αληθινός εραστής του επιχειρείν και όχι κλέφτης ετοιμοπαράδοτων επιχειρήσεων», αναφέρει.
Οπως περιγράφει, ο γιος του γεννήθηκε το 1972. Χαρακτηρίζοντάς τον «πανούργο», τονίζει πως «οσοδήποτε ικανός κι εάν είναι, δεν υπήρξε και δεν κατέστη ποτέ μέχρι σήμερα νομίμως κύριος των επίδικων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία εγώ αποκλειστικά δημιούργησα και αποκλειστικά μου ανήκουν». Στις βιογραφικές του αναφορές στο σχετικό υπόμνημα, ο κ. Σαραντίτης μιλά εκτενώς για τις σπουδές και τις διεθνείς επαφές που απέκτησε κατά την παραμονή του τη δεκαετία του ’60 στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Γνωριμίες σε χώρες όπως οι Νορβηγία, Βρετανία, Κύπρος οι οποίες του επέτρεψαν κατόπιν να κάνει δουλειές εκεί. Ως προς την προσωπικότητα του γιου του Γιάννη, ο πρώην υπουργός μιλά για «στοιχεία αστάθειας χαρακτήρα, ανασφάλειας, ψυχολογικών μεταπτώσεων και αισθήματος ανταγωνισμού προς τις αδελφές του». Μάλιστα αναφέρεται σε προβλήματα υγείας που ο αντιμετώπιζε ο γιος του. «Απέδωσα τα παραπάνω σε κάποια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και ήλπιζα ότι μεγαλώνοντας θα κέρδιζε σε δυναμισμό και ευαισθησία», υπογραμμίζει.
Ντόλτσε βίτα στην Αγγλία
Οι αναφορές του πατέρα για τον γιο του συνεχίζονται:
«Το 1989 ο κατηγορούμενος υιός μου αποφοίτησε από το Λύκειο και, επειδή ήταν προφανές ότι δεν διέθετε τις ικανότητες να εισαχθεί μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων σε νομική σχολή της ημεδαπής -επιδείκνυε εξάλλου πλήρη αδιαφορία για τη μόρφωσή του- αποφασίσαμε με τη μητέρα του να κάνει μαθήματα προετοιμασίας για την εισαγωγή του σε ιδιωτική Νομική Σχολή της Αγγλίας, όπως και έγινε».
Αφού ο Γιάννης Σαραντίτης τελικά φοίτησε στο ιδιωτικό Buckingham University, ο πατέρας του υποστηρίζει πως χάρη στις πιέσεις του πήρε μεταγραφή στο τρίτο έτος της Νομικής Αθηνών προκειμένου να εντρυφήσει στο Ελληνικό Δίκαιο. «Η διαμονή του υιού μου στην Αγγλία υπήρξε κλασική περίπτωση διαμονής γόνου καλής οικογενείας στην Αγγλία: ακριβά σπίτια, αυτοκίνητα, ταξίδια, καλά εστιατόρια και ακριβά ρούχα συνέθεταν την ντόλτσε βίτα που κάθε νέος ονειρεύεται και την οποία με χαρά του παρείχα», τονίζει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο ίδιος αναφέρει πως μόλις στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο Γιάννης Σαραντίτης ξεκίνησε ως βοηθός του στο δικηγορικό του γραφείο και πως μέχρι το 2013 -οπότε ισχυρίζεται πως αποκαλύφθηκε η εις βάρος του «πλεκτάνη και κλοπή τίτλων ιδιοκτησίας των εταιρειών του», όπως τις αποκαλεί- δεν είχε αντιληφθεί ότι ο γιος του ετοίμαζε την αρπαγή της περιουσίας.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως τον έπαιρνε παντού μαζί του, τον εξουσιοδοτούσε να παρίσταται αντ’ αυτού, τον διόριζε διευθυντή, διευθύνοντα σύμβουλο ή μέλος Δ.Σ. σε εταιρείες που σύστηνε και στις οποίες ήταν ο μόνος μέτοχος ή είχε συμμετοχές, ενώ τον εμφάνιζε ως μικρομέτοχο σε εταιρείες που η νομοθεσία απαγόρευε τη μονοπρόσωπη συμμετοχή του, όπως σε λουξεμβουργιανές.
«Τον θεωρούσα συνεχιστή της δικηγορικής και επιχειρηματικής μου δραστηριότητας και προστάτη όλης της οικογένειας, τόσο της μητέρας όσο και των δύο του αδελφών. Ηταν απολύτως φυσικό να προωθώ όσο γίνεται τον γιο μου», γράφει. Πιο κάτω όμως με εμφανή σημάδια πίκρας, ο πρώην υπουργός αναγνωρίζει πως η κατάσταση ξέφυγε. «Τονίζω ιδιαίτερα ότι μέχρι το 2000, οπότε ο γιος μου παντρεύτηκε και εγκατέλειψε την πατρική στέγη, κάλυπτα όλα του τα έξοδα ο ίδιος εγώ.
Μετά τον γάμο του, του έδωσα τη δυνατότητα να κάνει ο ίδιος αναλήψεις από τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς για να αισθάνεται αυτόνομος, να είναι σεβαστός από τη σύζυγό του και τους συγγενείς της. Ουδέποτε είχα διανοηθεί πως ο γιος μου, αντί να εκτιμήσει τα παραπάνω, θα τα χρησιμοποιούσε κάποτε ως αποδεικτικά στοιχεία της δήθεν λαμπρής, με την ταχύτητα του φωτός εξελισσόμενης, επιχειρηματικής του καριέρας».
Οι φίλοι
Κατόπιν ο Βασίλης Σαραντίτης κατηγορεί τρία ακόμα πρόσωπα: τους φίλους του γιου του Αλέξανδρο Αθανασίου, Νίκο Τριανταφυλλάκη και Γιώργο Ξανθόπουλο. Ο πρώτος εντάχθηκε το 1997 ως δικηγόρος στο γραφείο Σαραντίτη και απέκτησε και την ιδιότητα του εταίρου. «Είναι το πρόσωπο που κατά την εκτέλεση του σχεδίου του υιού μου για τον σφετερισμό της περιουσίας μου, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας ως δικηγόρου, εκτέλεσε τον ρόλο του επικυρούντος έγγραφα με πλαστό και ψευδές περιεχόμενο», υποστηρίζει.
Ο γνωστός δικηγόρος στην πολύχρονη καριέρα του συμμετείχε ή ίδρυσε πλήθος επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων τις ναυτιλιακές Ιππόλυτος, Antenna, Rainbow, Cosmos, επιχειρήσεις που απέφεραν σημαντικές ωφέλειες ήδη μέχρι τη δεκαετία του ’90. Ιδίως η Rainbow αξιοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών του στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όπως αναφέρει στο υπόμνημα του. «Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι οι επίμαχες επενδύσεις χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από εμένα, είτε μέσω εταιρειών μου, είτε μέσα από χρηματικά μου εμβάσματα προερχόμενα από προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μου», ισχυρίζεται και συνεχίζει:
«Ο γιος μου δεν είχε, ούτε μπορούσε να έχει καμία απολύτως σχέση ή συμμετοχή διότι η οικονομική του δυνατότητα ήταν τον χρόνο εκείνο μηδενική και βέβαια δεν διέθετε οποιαδήποτε επιχειρηματική ή επαγγελματική πίστη η οποία θα του επέτρεπε να λάβει τραπεζική χρηματοδότηση για οποιαδήποτε δραστηριότητα».
Μόνο μέχρι το 1990 η συνολική περιουσία του Βασίλης Σαραντίτης έφτανε να αποτιμάται από την τράπεζα με την οποία σχετιζόταν, τη National Westminster Bank Ltd, σε 80 εκατ. λίρες Αγγλίας, ποσό δηλαδή σήμερα κοντά στα 140 εκατ. ευρώ.
«Τα ανωτέρω καταρρίπτουν τους ψευδείς ισχυρισμούς του γιου μου ότι δήθεν είχα αποτύχει επιχειρηματικά κaι αποδεικνύουν ότι είχα επιχειρηματική παρουσία και μεγάλη περιουσία πριν καν ενηλικιωθεί», υπογραμμίζει.
Η παρουσία του στις τηλεπικοινωνίες και ειδικότερα η συμμετοχή του στην τοποθέτηση της κρατικής νορβηγικής Telenor στην αγορά του Μαυροβουνίου και η αντίστοιχη στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmote ήταν η πλέον επικερδής και επιτυχημένη και με αυτήν ασχολήθηκε στα 90s. Καρπός αυτής της τοποθέτησης ήταν, πάντα όπως ισχυρίζεται ο Βασίλης Σαραντίτης, και η υπόλοιπη περιουσία του.
Αξιοποιώντας την προξενική του ιδιότητα στη Νορβηγία, ο κ. Σαραντίτης μέσα από ένα πλέγμα σχέσεων με τον καλό του φίλο και πελάτη του Χαράλαμπο Πετρή που δραστηριοποιούνταν στο Μαυροβούνιο, διαβλέποντας τη δύναμη των τηλεπικοινωνιών ξεκίνησαν επαφές με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και η επένδυση πραγματοποιήθηκε το 1995 διά της λουξεμβουργιανής European Telecom Luxembourg S.A., μέτοχος της οποίας ήταν η εταιρεία του κ. Σαραντίτη South Telecommunications Ltd με έδρα στη Λιβερία.
«Επισημαίνω απλώς ότι τον χρόνο εκείνο ο γιος μου ήταν 23 ετών, ασκούμενος δικηγόρος και υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία», αναφέρει ο Βασίλης Σαραντίτης για να συνεχίσει: «Τον Ιανουάριο του 1996 παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία μας άδεια για τη δημιουργία GSM 900 δικτύου επικοινωνίας στο Μαυροβούνιο για 20 χρόνια και δύο μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 1996, συνεστήθη από την κοινοπραξία η εταιρεία PROMONTE GSM, η πρώτη αδειοδοτημένη πάροχος κινητής τηλεφωνίας στο Μαυροβούνιο.
Στα εγκαίνια της PROMONTE που έγιναν στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου τον Ιούλιο του 1996, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, προτίμησα να στείλω τον υιό μου να εκφωνήσει το σχετικό λόγο. Αυτή η απόφαση μου απεδείχθη εσφαλμένη αφού για το γεγονός αυτό ο συνεργάτης μου Χαράλαμπος Πετρής μου μετέφερε τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού Μ. Τζουκάνοβιτς, ο οποίος ανέμενε στην εκδήλωση τον άνθρωπο με τον οποίο είχε συνεργασθεί και όχι το 23χρονο παιδί του που δεν είχε ιδέα από επιχειρήσεις και δημόσιες σχέσεις».
Στην πορεία του υπομνήματος, ο Βασίλης Σαραντίτης αναφέρεται σε ένα πλέγμα δράσεων και συμμετοχών στις οποίες τονίζει πως ο γιος του συμμετείχε λόγω δικής του συγκατάθεσης, πολλές φορές με τρόπο απλά «εικονικό», αφού πραγματικός μέτοχος όπως διατείνεται ο πατήρ Σαραντίτης ήταν ο ίδιος.
Αυτό ισχυρίζεται για την W – COM Holdings S.A., εταιρεία που σύστησε το 1999 στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στις επιχειρηματικές διεργασίες του στο Μαυροβούνιο και στην οποία για νομικούς λόγους όρισε τον γιο του ως συμμέτοχο.
Και συνεχίζει «επικαλούμενος την κοινή λογική, πώς είναι λοιπόν δυνατό μια κρατική νορβηγική εταιρεία τεραστίου βεληνεκούς, η μεγαλύτερη τότε παγκοσμίως εταιρεία τηλεπικοινωνιών, να προτείνει σε έναν 21χρονο φοιτητή στην Αγγλία χωρίς εμπειρία και χωρίς κεφάλαια να συνεργασθούν σε μια επένδυση εκατομμυρίων;
Πώς είναι δυνατό ένα κράτος όπως το Μαυροβούνιο να συνομιλεί και να συνεργάζεται με έναν 21χρονο Ελληνα φοιτητή; Είναι προφανές ότι η κρατική νορβηγική Telenor προσέγγισε εμένα… Σοβαροί οργανισμοί ουδέποτε θα συνεργάζονταν με άγνωστα και χωρίς περγαμηνές 20χρονα άτομα, για τα οποία καμία τράπεζα δεν θα παρείχε συστατική επιστολή».
Η μπίζνα στο Μαυροβούνιο
Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο γιος του υποστηρίζει πως ο ίδιος είχε σχέσεις με τον νέο επίσης τότε σε ηλικία πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου. «Εγώ γνώριζα τον πρωθυπουργό μέσω του παλιού φίλου και πελάτη μου Χαράλαμπου Πέτρη.
Αντιθέτως ο γιος μου δεν περιγράφει πουθενά το ιστορικό της δήθεν προσέγγισης του στα 22 του χρόνια, το μόνο που επικαλείται είναι η νεαρή ηλικία του Μ. Τζουκάνοβιτς που πιστεύει πως ταίριαζε με τη δική του. Αγνοεί βέβαια ότι ο Τζουκάνοβιτς, δέκα χρόνια μεγαλύτερός του, πολιτικοποιήθηκε ήδη από τα μαθητικά του χρόνια και διεκδίκησε την εξουσία εν μέσω πολιτικών ανατροπών και εξεγέρσεων.
Τι σχέση μπορεί να έχει ο καλοαναθρεμμένος φοιτητής της Αγγλίας που ξόδευε τα λεφτά του μπαμπά του με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου; Πού και πότε γνωρίστηκαν; Ο γιος μου δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε τέτοιες ερωτήσεις».
Ανάλογες είναι και οι αναφορές του ως προς την πορεία της Cosmote στην οποία επένδυσε μαζί με τη νορβηγική Telenor το 1996 μέσω της κοινής εταιρείας European Telecom S.A. Μέσα από μια σειρά δικαστικών αγώνων λόγω προβλημάτων στη μετέπειτα σχέση Telenor και εταιρειών του Βασίλη Σαραντίτη που οδήγησαν σε συμβιβασμό, ο τέως υπουργός πήρε το 8% των μετοχών της Cosmote στη συσταθείσα από τον ίδιο κυπριακή εταιρεία WR Com Enterprises Ltd. Παράλληλα, βάσει της σχετικής συμφωνίας, ο κ. Σαραντίτης θα είχε το δικαίωμα διορισμού στο Δ.Σ. της Cosmote του ενός από τα τρία μέλη του, όπως κι έκανε, διορίζοντας τον 26χρονο τότε γιο του.
Παράλληλα επειδή ο Βασίλης Σαραντίτης ήταν και νομικός σύμβουλος της Cosmote όταν η τελευταία εισήχθη στο Χρηματιστήριο, έκρινε σκόπιμο να μην εμφανίζεται αυτός ως δικαιούχος των μετοχών της WR Com Enterprises Ltd, αλλά μια άλλη λιβεριανή εταιρεία συμφερόντων του. Η μεταβίβαση αυτή από εταιρεία συμφερόντων Βασίλη Σαραντίτη σε άλλη εταιρεία στη Λιβερία γνωστοποιήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στις 28.8.2000, με πρώτο διευθυντή της τον Κύπριο δικηγόρο Κώστα Βελάρη ο οποίος αντικαταστάθηκε το 2003 από τον γιο του Βασίλη Σαραντίτη, Γιάννη, και αργότερα από τους Αλέξανδρο Αθανασίου και Γιώργο Ξανθόπουλο.
Μέσα από συνεχόμενες δικαστικές μάχες επήλθε ο τελικός συμβιβασμός των Νορβηγών με την εταιρεία του Βασίλη Σαραντίτη το 2003, με τους πρώτους να αναγκάζονται να καταβάλλουν 33,6 εκατ. ευρώ στον υπ’ αριθμόν GR9407100020000002022556 145 τραπεζικό λογαριασμό στην εταιρείας WR Com Enterprises Ltd στην τράπεζα HSBC. Ο μηνυτής Βασίλης Σαραντίτης υποστηρίζει πως στον συγκεκριμένο συμβιβασμό ο γιος του παρέστη ως διευθυντής της εταιρείας του και όχι ως ιδιοκτήτης της. «Από το 2000 έως το 2005 εκποίησα σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος των ως άνω μετοχών της Cosmote που κατείχα μέσω της WR. Τελικά από το τίμημα των πωλήσεων εισέπραξα συνολικά το ποσό των 396.170.413,96 ευρώ. Εξ αυτών των ανωτέρω προκύπτει ότι η επένδυση στην Cosmote έγινε από εμένα, με δικά μου κεφάλαια, μέσω εταιρειών μου και όχι από τον υιό μου», τονίζει.
Οι αγορές πλοίων
Ανάλογα ο Βασίλης Σαραντίτης υποστηρίζει πιο κάτω πως ο γιος του δεν ήταν επί της ουσίας ο πραγματικός κάτοχος των μετοχών του 4,25% (από το 8% που ο πρώην υπουργός διέθετε) στην τράπεζα FBB, απλά του έδωσε αυτές τις μετοχές για να παρουσιάζει μια συμμετοχή στο Δ.Σ. της τράπεζας ώστε να αποκτήσει κύρος και εμπειρίες.
«Σημειώνω πως το 2000 ο υιός μου ήταν ένας δικηγόρος παρά πρωτοδίκαις ηλικίας 28 ετών, δεν διέθετε το κύρος, ούτε τις γνωριμίες, ούτε τα αναγκαία κεφάλαια για να συμμετάσχει σε μια τόσο μεγάλη επένδυση».Από το 2004 και μετά ο Βασίλης Σαραντίτης στρέφεται στις αγορές πλοίων.
Το 2003 είχε αγοράσει μέσω της λιβεριανής εταιρείας Celon Holdings Ltd το πλοίο «W ONE» το οποίο πούλησε για 16 εκατ. ευρώ. Εναν χρόνο μετά ξεκινά τη δημιουργία επενδυτικών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων με τα κεφάλαια από την πώληση των μετοχών της Cosmote. Στο υπόμνημά του, λοιπόν, ο Βασίλης Σαραντίτης υποστηρίζει πως το σύνολο των τίτλων ιδιοκτησίας αυτών των εταιρειών με έδρα τη Λιβερία και το οποίο διέπεται από ειδικό καθεστώς φυλασσόταν στο γραφείο του επί της οδού Ακτή Μιαούλη 91.
«Φυλάσσονταν πάντα εκεί από τη σύστασή τους μέχρι την… κλοπή τους από τον υιό μου», τονίζει. Μάλιστα λίγο πιο κάτω ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι προσκομίστηκαν πλαστογραφημένα νομιμοποιητικά έγγραφα από τους κυρίους Αλ. Αθανασίου, Γ. Τριανταφυλλάκη και Ν. Τριανταφυλλάκη προς τις τράπεζες.
Παράλληλα αναφέρεται σε κοινοπρακτικά δάνεια της HSBC προς τις τέσσερις πλοιοκτήτριες εταιρείες του, ύψους 119.250.000 δολαρίων, με τις συμμετέχουσες τράπεζες στο δάνειο (Εθνική, Εμπορική, Eurobank) «να συνεχίζουν να πιστεύουν αυτό που ήδη γνώριζαν: ότι δηλαδή οι εταιρείες αυτές είναι συμφερόντων μου και δεν έχει επέλθει αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και διοικούνται ουσιαστικά από εμένα και όχι βέβαια από τον γιο μου Γιάννη».
«Περί τα μέσα του 2012 ο υιός μου, χωρίς καμία προηγούμενη αφορμή, άρχισε να μου ζητάει επίμονα να διανείμω την περιουσία μου σε εκείνον και τις αδελφές του ώστε να αυτονομηθεί οικονομικά. Στο αίτημά του απάντησα με τρόπο απόλυτο ότι δεν σκοπεύω να πράξω κάτι τέτοιο, αλλά επιθυμώ η περιουσία μου να μοιραστεί σε χρονικό σημείο που θα έκρινα πρόσφορο, σε τέσσερα ισομερή μερίδια για εκείνον, τις δύο αδελφές του και τη μητέρα τους.
Η αντίδραση του υιού μου στην άνω επιθυμία μου, που αφορούσε την περιουσία μου, υπήρξε ιδιαίτερα αλαζονική και πικρόχολη, καθώς ευθέως δήλωσε ότι το θεωρεί απαράδεκτο να λάβει ό,τι και η μητέρα και οι αδελφές του και έκτοτε άρχισε να επιδεικνύει περίεργη και απότομη συμπεριφορά».
Ο πρώην υπουργός κατόπιν κατηγορεί τον γιο του για σειρά κακουργημάτων, όπως η απόπειρα παράνομης ιδιοποίησης του τραπεζικού του λογαριασμού στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη, για την κλοπή μετοχικών τίτλων των ναυτιλιακών του εταιρειών, για την κλοπή τεσσάρων άλλων εταιρικών μετοχικών τίτλων αλλά και για την εκδίωξή του από το δικηγορικό του γραφείο και τη «διάρρηξη του γραφείου Αθηνών».
Το άδοξο τέλος του τέλειου success story
Από την ενασχόλησή του με την πολιτική και την υπουργική θητεία στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου, στη μακρά επιχειρηματική πορεία στη ναυτιλία και την κινητή τηλεφωνία
Οταν στις 18 Οκτωβρίου του 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την εκπληκτική εκλογική νίκη με ποσοστό 48% συγκροτούσε την πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση, ο πολύς κόσμος προσπαθούσε να μάθει ποιοι ήταν όλοι αυτοί οι μυστακοφόροι και γενειοφόροι νέοι υπουργοί που αποτελούσαν το νέο 50μελές Υπουργικό Συμβούλιο.
Αγνωστοι στο ευρύ κοινό οι περισσότεροι, όπως και οι 180 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ενας από αυτούς, ο κ. Στάθης Γιώτας, γνωστό στέλεχος του κομματικού πυρήνα, αναλαμβάνει υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκρούεται με τους εφοπλιστές και έτσι τον Ιούνιο του 1982 «αναδομείται» και τη θέση του παίρνει ο Γιώργος Κατσιφάρας, που κατά δήλωσή του είδε θάλασσα για πρώτη φορά στη ζωή του στα 17 του χρόνια!
Ωστόσο ο πρόεδρος, που είχε βαθιά επίγνωση του κρίσιμου πόστου και της ανάγκης συνεργασίας με τον εφοπλιστικό κόσμο, επιστράτευσε έναν έμπιστο και βαθύ γνώστη του αντικειμένου, τον οποίο έβαλε δίπλα στον Κατσιφάρα ως γενικό γραμματέα, για να κάνει τη δουλειά. Και αυτός ήταν ο 44χρονος Βασίλης Σαραντίτης, πετυχημένος δικηγόρος σε ναυτιλιακά θέματα, με ένα από τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία του Πειραιά, αλλά και επιτυχημένο επιχειρηματία στον χώρο της ναυτιλίας.
Στις επόμενες εκλογές του 1985 ο Βασίλης Σαραντίτης, προσβεβλημένος για τα καλά από το μικρόβιο της πολιτικής, θα κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής Πειραιά και θα εκλεγεί. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία είχε κάνει αναστολή της δικηγορικής και επιχειρηματικής του δραστηριότητας, θα τιμηθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου με διάφορα υπουργικά αξιώματα, όπως αυτά του υφυπουργού Αμυνας, του υπουργού Εμπορίου, του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.
Αυτά τα επτά χρόνια, όμως, ήταν αρκετά για τον Βασίλη Σαραντίτη, καθώς δεν έβλεπε ποτέ τον εαυτό του ως επαγγελματία της πολιτικής. Ετσι το 1989 μέσα στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή εγκατέλειψε την πολιτική και επέστρεψε στις μεγάλες του αγάπες, τη νομική και την επιχειρηματικότητα. Τα τρία του παιδιά ήταν ακόμα μαθητές στο Λύκειο και το Γυμνάσιο και ο ίδιος στην πιο δημιουργική ηλικία ένιωθε την ανάγκη να μεταδώσει την αγάπη του για τα νομικά στα παιδιά του, ελπίζοντας ότι κάποια εξ αυτών θα ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο και θα αναλάμβαναν μετά από αυτόν το πετυχημένο γραφείο.
Ηταν η εποχή που ο κόσμος άλλαζε και στο επιχειρηματικό πεδίο, με τις ευκαιρίες για όσους μπορούσαν να δουν μπροστά να είναι πολλές. Ο Βασίλης Σαραντίτης είναι ένας από αυτούς, και έτσι τη δεκαετία του ’90 πραγματοποίησε πολλές και σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις τόσο στην κινητή τηλεφωνία που έμπαινε με ορμή στη ζωή όλων όσο και στη ναυτιλία, παράλληλα με την επέκταση της νομικής εταιρείας και σε άλλα πεδία πέραν των ναυτιλιακών υποθέσεων.
Οι διεθνείς γνωριμίες που απέκτησε όταν έκανε το μεταπτυχιακό του στο Λονδίνο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα τον βοηθήσουν τα πλείστα στα επόμενα βήματά του. Οι παλιοί συμφοιτητές και φίλοι του από τη Νορβηγία, την Αγγλία και το Μαυροβούνιο θα αποδειχθούν η μεγαλύτερη επένδυση της ζωής του.
Με κοινή εταιρεία με την κρατική νορβηγική εταιρεία Telenor κατεβαίνουν σε διαγωνισμό για εγκατάσταση κινητής τηλεφωνίας στο Μαυροβούνιο, τον οποίο και κερδίζουν. Το 1996 ο ΟΤΕ συνέστησε θυγατρική εταιρεία κινητής, την Cosmote, και αμέσως προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 30% των μετοχών του. Η κοινή με τους Νορβηγούς εταιρεία του Βασίλη Σαραντίτη απέκτησε αυτό το ποσοστό – εύκολα κατανοητό και από τους πιο αδαείς για την απόλυτα επιτυχημένη επιχειρηματική κίνηση με όφελος πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, στον τομέα της ναυτιλίας η εξάπλωση με πλοία και συμμετοχές σε ναυτιλιακές εταιρείες συνεχίζεται, η οικονομική του επιφάνεια διογκώνεται, αλλά η μεγαλύτερη χαρά και ευτυχία του είναι το γεγονός ότι δύο από τα τρία του παιδιά, ο Γιάννης και η μικρή του κόρη Ελένη, είναι πλέον δικηγόροι και μετέχουν ενεργά στη δικηγορική εταιρεία του.
Ο ίδιος προσπαθεί να τους προωθεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του και να τους γνωρίζει σε τραπεζίτες, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πολιτικούς και όλους όσους θεωρεί ο ίδιος ότι θα τους είναι χρήσιμοι στο μέλλον, όταν αυτός θα αποχωρούσε και εκείνοι θα κρατούσαν τα ηνία του δικηγορικού γραφείου και των επιχειρήσεων που έφτιαξε.
Ομως άλλαι αι βουλαί των ανθρώπων και άλλαι του Θεού. Κι έτσι, όπως ομολογεί ο 77χρονος πλέον Βασίλης Σαραντίτης στην αγωγή κατά του Γιάννη: «Και να μου το έλεγαν, δεν θα το πίστευα. Δεν γνωρίζω ειλικρινά τι πήγε στραβά στην ανατροφή του πρωτότοκού μου παιδιού και προκάλεσε σε αυτό τέτοιο μίσος προς την οικογένειά του, ώστε κυριολεκτικά να τη διαλύσει για μερικές χούφτες δολάρια. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει γυρισμός στην κατάπτυστη συμπεριφορά του. Για ό,τι μου αναλογεί ως πατέρα του αναλαμβάνω την ευθύνη. Ο,τι όμως μου ανήκει θα το πάρω πίσω».
Η συνέχεια αυτού του ενδοοικογενειακού δράματος στις αίθουσες των δικαστηρίων, με τη νομική επιστήμη που τόσο αγάπησε να αναλαμβάνει να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό και να αποδώσει δικαιοσύνη.
«Ο πατέρας μου θέλει να πάρει την περιουσία μου»
Τι υποστηρίζει ο γιος στην πολυσέλιδη μήνυση εναντίον του πατέρα του.
Τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην καταμήνυση του πατέρα του Βασίλης Σαραντίτης, της αδερφής του Ελένης Σαραντίτη-Πατσέα και του Κωνσταντίνου Πολιτόπουλου στοιχειοθετεί στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιώς ο Γιάννης Σαραντίτης.
Στην πολυσέλιδη μήνυσή του σημειώνει ότι στρέφεται εναντίον του πατέρα του για την απόπειρα εξαπάτησης επί δικαστηρίω εις βάρος του, με αφορμή την κατάθεση, από τον Βασίλη Σαραντίτη, αίτησης ασφαλιστικών μέτρων «με σκοπό να προσπορίσει στον ίδιο παράνομο περιουσιακό όφελος, βλάπτοντας την περιουσία μου», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στη μήνυση. Ομοίως στρέφεται κατά της αδερφής του Ελένης Σαραντίτη-Πατσέα και κατά του Κωνσταντίνου Πολιτόπουλου, για «συμμετοχή στην απόπειρα απάτης, μέσω των ψευδών ενόρκων καταθέσεων που παρείχαν».
Στην εισαγωγική του αναφορά ο Γιάννης Σαραντίτης κάνει λόγο για «απόπειρα του μηνυόμενου (σ.σ.: του πατέρα του Βασίλη) με τη συνέργεια των λοιπών μηνυόμενων μαρτύρων του με μεθοδευμένο τρόπο και εντυπωσιακούς αλλά κραυγαλέα ψευδείς ισχυρισμούς περί γεγονότων που ουδέποτε έλαβαν χώρα να παραπλανήσει το Πρωτοδικείο Πειραιά».
Στόχος, κατά τον ίδιο, η «επιβολή του ασφαλιστικού μέτρου της δικαστικής μεσεγγύησης περιουσιακών μου στοιχείων και συγκεκριμένα των μετοχών εταιρειών ιδιοκτησίας μου, καθώς και να επιτύχει την ανάθεση της διαχείρισης των επιχειρήσεών μου σε μεσεγγυούχο επιλογής του και την κατ’ αυτόν τον τρόπο, προφανή ζημία της επίδικης περιουσίας».
«Ξεπέρασε κάθε όριο»
Ο Γιάννης Σαραντίτης, στη μηνυτήρια αναφορά του, περιγράφει μια οικογενειακή σχέση που διαφοροποιήθηκε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή: «Ο μηνυόμενος είναι πατέρας μου και μέχρι πρόσφατα είχαμε πολύ καλή σχέση, τέτοια που ουδείς μπορούσε να διανοηθεί τη σημερινή εξέλιξη. Παρά τις αρχικές του διαφωνίες για την επιλογή μου να δραστηριοποιηθώ στον επιχειρηματικό στίβο, με στήριξε και συνήθιζε να υπερηφανεύεται και να με επαινεί για τις επιχειρηματικές επιτυχίες μου στον τομέα αυτόν.
Την τελευταία διετία εντούτοις, με αφορμή ενδο-οικογενειακές τριβές που δεν οφείλονταν σε εμένα, ο μηνυόμενος άρχισε να συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά απέναντί μου, επιδεικνύοντας ακατανόητη ζηλοφθονία και ανταγωνιστικότητα.
Η συμπεριφορά αυτή εξελίχθηκε σε ανεξήγητο και συνάμα ανεξέλεγκτο μένος προς το πρόσωπό μου, που εκδηλώθηκε με συνεχείς πράξεις δικαστικής καταδίωξής μου, προκειμένου να διεκδικήσει μια περιουσία που ισχυρίζεται ψευδώς ότι είναι (και ήταν ανέκαθεν) δική του».
Διευκρινίζει δε πως ο ίδιος δεν επιθυμούσε δικαστική διένεξη με τον πατέρα του, καθώς σημειώνει ότι «θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, μέσα στην αναπάντεχη αυτή αντιδικία, παρά τα όσα ψεύδη που κατ’ επανάληψη έχει προβάλει σε βάρος εμού και ανθρώπων που γνωρίζει πολύ καλά, παρά τη συνεχή επίθεση που δέχομαι, με αντίκτυπο και στον κοινωνικό περίγυρό μου, απέφυγα να στραφώ κατά του πατέρα μου, αυτή μου όμως η συνειδητή στάση δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού ο πατέρας μου, δυστυχώς, έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο».
Χρονολογικά ο Γιάννης Σαραντίτης ξεκινά την παράθεση γεγονότων από το 2008: «Η μεταστροφή της συμπεριφοράς του πατέρα μου απέναντί μου χρονολογείται και πιθανόν οφείλεται κιόλας στα γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά την αποτυχημένη -εκ του αποτελέσματος- προσπάθεια του συζύγου της αδελφής μου Ιριδας Σαραντίτη, Γιάννη Σταθάκη, να εισέλθει στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, το 2008, προσπάθεια για την οποία ο ίδιος ασκούσε πιέσεις στην οικογένεια προκειμένου να υποστηριχθεί, μέσω των γνωριμιών μας στον χώρο της ναυτιλίας, αλλά και χρηματοδοτικώς στην απόκτηση ενός πλοίου.
Ο πατέρας μου τότε με παρότρυνε να βοηθήσω τον γαμπρό μου να ξεκινήσει τη ναυτιλιακή του επιχείρηση, πράγμα που έγινε, αφού, μετά από έναν συνεχή κύκλο ενδοοικογενειακών πιέσεων και με τη δική μου χρηματοδοτική υποστήριξη και μεσολάβηση, ο Γιάννης Σταθάκης δανείστηκε από την τράπεζα FBBank το 2008 το ποσό των 10.278.000 δολαρίων ΗΠΑ.
Το εν λόγω επιχειρηματικό εγχείρημα δυστυχώς απέτυχε, με αποτέλεσμα το πλοίο να πωληθεί για “σκραπ” το καλοκαίρι του 2012 έναντι του ποσού των 2.000.000 δολαρίων ΗΠΑ και ο γαμπρός μου να βρεθεί με οφειλή ύψους περίπου 6.000.000 δολαρίων ΗΠΑ προς την τράπεζα. Η αρνητική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην οικογένεια διατάραξε προφανώς τις οικογενειακές μας σχέσεις και ισορροπίες, διότι ο πατέρας μου και πρώτος μηνυόμενος θεώρησε ότι όφειλα και πάλι να συνδράμω οικονομικώς τον γαμπρό μου, μολονότι η συνδρομή αυτή θα ήταν μάταιη, παρενέβη δε προς την κατεύθυνση αυτή.
Το ότι η παρέμβασή του προσέκρουσε στη δική μου άρνηση να διαθέσω περαιτέρω κεφάλαια για την αποκατάσταση του γαμπρού μου φρονώ ότι υπήρξε βασικός παράγων της αλλαγής στάσης του πατέρα μου προς το πρόσωπό μου, παρά το ότι γνώριζε καλά ότι εγώ υπήρξα πάντοτε αρωγός της οικογένειάς μου, ο ίδιος, δε, συμφωνούσε μέχρι τότε μαζί μου πάνω σε όλα τα οικογενειακά θέματα».
Συμπληρώνει μάλιστα: «Στο πλαίσιο αυτό της αλλαγής της στάσης του απέναντί μου ο μηνυόμενος θέλησε να διεκδικήσει δικαστικώς περιουσία που δεν του ανήκει, ισχυριζόμενος αίφνης ότι είναι ο κύριος εταιρειών οι οποίες επί σειρά ετών αποτελούν φορείς δικών μου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».
Στη συνέχεια κάνει λόγο για «την εν λόγω δόλια επίθεση εξαπέλυσε εναντίον μου αιφνιδιαστικά -αλλά και μετά από μακρά “αθόρυβη” προετοιμασία του, όπως ανεφάνη- αδιαφορώντας πλήρως για τον κλονισμό των σχέσεων ισορροπίας μέσα σε ολόκληρη την οικογένεια, όπως και για την καταστροφή της υποδειγματικής σχέσης πατέρα-γιου που ανέκαθεν είχαμε».
Τα ασφαλιστικά μέτρα
Ο Γιάννης Σαραντίτης εστιάζει στο γεγονός ότι πλην της ένδικης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο πατέρας του προχώρησε και σε μήνυση εναντίον του και εναντίον τριών συνεργατών του, «για σωρεία αξιόποινων πράξεων στις οποίες περιλαμβάνεται μέχρι και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Παράλληλα ήγειρε και αγωγή διεκδίκησης περιουσιακών στοιχείων, από την οποία όμως παραιτήθηκε με εξώδικο στις 11/4/2014, λίγες ημέρες πριν αυτή συζητηθεί». Ο ίδιος εκτιμά πως «το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ασφαλώς χαρακτηριστικό, αφού έτσι ο πρώτος μηνυόμενος (σ.σ.: ο πατέρας του Βασίλης), δήθεν θύμα κλοπής, πλαστογραφίας και άλλων πολλών – ανύπαρκτων- αδικημάτων, δεν επιδίωξε απέναντι σε μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που θεωρούσε εσφαλμένη να εμφανίσει στο τακτικό δικαστήριο τους ισχυρισμούς του και να πετύχει την έκδοση μιας οριστικής απόφασης επί της διεκδίκησής του».
Οι εταιρείες
Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο Γιάννης Σαραντίτης τονίζει στην αναφορά του ότι ο πατέρας του γνωρίζει πολύ καλά ότι «δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα επί των εταιρειών που περιλαμβάνονται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ούτε οποιονδήποτε ρόλο στη λειτουργία των σχετικών επιχειρήσεων».
Γράφει σχετικά: «Χαρακτηριστικό είναι ότι κανένα έγγραφο, ακόμη και απλά καθημερινά έγγραφα αυτών των εταιρειών, π.χ. επιστολές, φαξ, σημειώματα, κ.τ.λ., δεν αναγράφει το όνομά του, είτε ως αποστολέα, είτε ως παραλήπτη, ούτε ποτέ κανείς τον αναζήτησε στα γραφεία της εταιρείας διαχείρισης των πλοίων που διεκδικεί.
Επίσης είναι βέβαιο ότι ουδέποτε ασχολήθηκε ή έδωσε οδηγίες για τη λειτουργία των πλοιοκτητριών εταιρειών ή της διαχειρίστριας, ουδέποτε έλαβε μέρος, έστω και ατύπως, σε Διοικητικό Συμβούλιο κάποιας εξ αυτών».
Συγκεκριμένα ο Γιάννης Σαραντίτης σημειώνει για τον πατέρα του: «ο μηνυόμενος ισχυρίστηκε ψευδώς στην ένδικη αίτηση ότι εκείνος ήταν ο επιχειρηματίας που διεξήγαγε τις ναυτιλιακές και επενδυτικές δραστηριότητες των εταιρειών μου και ο μοναδικός πραγματικός δικαιούχος 9 λιβεριανών εταιρειών. Ισχυρίστηκε αναληθώς ότι όλες οι εταιρείες είχαν ιδρυθεί για λογαριασμό του και κατόπιν δικής του εντολής, ενώ “ανακάλυψε” ότι τα δήθεν κενά έγγραφα των εταιρειών, τίτλοι και μετοχές, εκλάπησαν από το γραφείο του στον Πειραιά, δήθεν στα τέλη του 2009 ή τον Ιανουάριο του 2010 και συμπληρώθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε ως δικαιούχος-φορέας των εταιρειών να εμφανίζομαι εγώ».
Στον πατέρα του καταλογίζει ψευδείς ισχυρισμούς σε σχέση με τις ναυτιλιακές εταιρείες Corbeil Shipping, Hanson Marine Limited, Farrelll Shipping Company Ltd και Laibrook Shipholding Inc. για τις οποίες ο Βασίλης Σαραντίτης ισχυρίζεται πως ιδρύθηκαν κατ’ εντολήν και για λογαριασμό του.
Ο Γιάννης Σαραντίτης αντιθέτως τονίζει: «Από το έτος 2002 είχα αποφασίσει να δραστηριοποιηθώ στον τομέα της ναυτιλίας, ιδρύοντας για τον σκοπό αυτό τη εταιρεία W Marine Inc. Η σύσταση της W Marine Inc. έγινε κατόπιν δικής μου εντολής προς την Ελένη Κουμούση, γραμματέα του δικηγορικού γραφείου και της νυν δικηγορικής εταιρείας επί 39 έτη…
Με δική μου εντολή επίσης ο ιδρυτικός τίτλος της εταιρείας μεταβιβάστηκε στον συνεργάτη μου Νικόλαο Τριανταφυλλάκη, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό μου και λίγους μήνες αργότερα προσελήφθη και τυπικά από εμένα προκειμένου να αναλάβει την διαχείριση της εταιρείας…
Οι τέσσερις πλοιοκτήτριες εταιρείες συστάθηκαν και αυτές κατόπιν δικής μου εντολής μέσω της αρμόδιας γι’ αυτά τα θέματα γραμματέως Ελ. Κουμούση, το έτος 2007, στο πλαίσιο ευρύτερου επενδυτικού μου σχεδίου για τη ναυπήγηση 4 πλοίων τύπου post panama… Οτι το ως άνω επιχειρηματικό σχέδιο εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε από εμένα αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από τα πρόσωπα που με συνέδραμαν σε αυτή την διαδικασία».
Προς τούτο παραθέτει τις ένορκες βεβαιώσεις του γενικού διευθυντή της HSBC έως το 2012 Δημήτρη Πολίτη, του πρώην στελέχους της ναυλομεσιτικής Clarksons Ανάργυρου Κωστογιάννη και του διευθύνοντος συμβούλου του ελληνικού καταστήματος της Clarksons Σάββα Αθανασιάδη, οι οποίοι τον πιστοποιούν ως ιδιοκτήτη των επίδικων ναυτιλιακών εταιρειών και ως τον άνθρωπο με τον οποίο συνεργάζονταν στις ναυλώσεις των πλοίων των εταιρειών αυτών.
Τα λευκά έγγραφα
Τέλος, στην αναφορά του επιχειρεί να διαψεύσει τη θέση του πατέρα του περί ύπαρξης λευκών εταιρικών εγγράφων (μεταβίβασης ιδρυτικού τίτλου) και περί υφαρπαγής τους από το γραφείο του Βασίλης Σαραντίτης στον Πειραιά προκειμένου να συμπληρωθούν εκ των υστέρων με όνομα δικαιούχου αυτό του υιού του. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Σαραντίτης τονίζει πως με λευκά έγγραφα καμία εταιρεία δεν μπορεί να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Εάν πράγματι τα εταιρικά έγγραφα ήσαν στην κατοχή του μηνυόμενου κενά, τούτο σημαίνει ότι καμία εταιρεία δεν είχε συμβληθεί με τράπεζα, δεν είχε παραγγείλει πλοία, δεν είχε αναπτύξει οποιαδήποτε δραστηριότητα, αφού καμία τράπεζα δεν θα μπορούσε να ανοίξει λογαριασμό σε νομικό πρόσωπο χωρίς πλήρη νομιμοποιητικά έγγραφα».
Συμπληρώνει μάλιστα: «Επιπλέον, από την αλληλογραφία που είχα εγώ και οι συνεργάτες μου, όλως προσφάτως, με την τράπεζα HSBC και με τη δικηγορική εταιρεία Stephenson Harwood αποδεικνύεται ότι οι ισχυρισμοί του μηνυόμενου περί κενών εγγράφων τα οποία εν συνεχεία αφαιρέθηκαν και συμπληρώθηκαν είναι απολύτως ψευδείς».
Στην αναφορά του κατά του Κωνσταντίνου Πολιτόπουλου, ο Γιάννης Σαραντίτης ισχυρίζεται: «Ο ψευδομάρτυρας του μηνυόμενου εμφάνισε τη δική μου επιχειρηματική πορεία στη ναυτιλία ως επιχειρηματική πορεία του πατέρα μου με σκοπό να παραπλανηθεί το δικαστήριο ως προς το πρόσωπο του πραγματικού φορέα των ναυτιλιακών εταιρειών».
Τέλος, για την αδερφή του Ελένη Σαραντίτη- Πατσέα ο Γιάννης Σαραντίτης σημειώνει ότι «κατέθεσε ενόρκως ψευδώς ότι ήξερε ότι οι επίδικες εταιρείες συνεστήθησαν “με εντολές” και φυλάσσονταν στο “προσωπικό” γραφείο του πατέρα της».
Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014