ΒΗΜΑτοδότης: Ετρεχε πίσω από τη Μέρκελ

Ετρεχε πίσω από τη Μέρκελ

 

Είναι λίγο ετεροχρονισμένο, αλλά έχει τη σημασία του. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, μου λένε, ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) φαινόταν «σαν χαμένος στο Διάστημα». Εμφανίστηκε χωρίς ουσιαστικούς συμμάχους, χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική, αναζητώντας απεγνωσμένα τη βοήθεια της καγκελαρίου Μέρκελ, αυτής που μέχρι προσφάτως κατήγγελλε, ώστε να βγει από τα σχοινιά στα οποία ήταν στριμωγμένος για το Προσφυγικό.
Επεδίωκε, μου είπαν, κατόπιν εορτής διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα πριν από τις αρχές Μαρτίου, όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας. Εφθασε μάλιστα στο σημείο να απειλεί με ένα «βέτο» για συμπεράσματα που είχαν ήδη εκδοθεί. Ολοι τώρα βλέπουμε πόσο κράτησαν οι προφορικές υποσχέσεις που κάποιοι τού παρείχαν.

Ποιος ελέγχει τις κλούβες των ΜΑΤ;

Η ιστορία που θα σας περιγράψω μοιάζει απίστευτη. Δημιουργήθηκε αιφνιδίως μείζον κυβερνητικό ζήτημα για το ποιος… καθοδηγεί τα ΜΑΤ και τις κλούβες τους. Οι πάντες, νομίζω, έχουν προσέξει πως τα ΜΑΤ και οι κλούβες τους απέκλεισαν την οδό Ηρώδου Αττικού την ημέρα που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επρόκειτο να δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών.
Δεν άφηναν να περάσει ούτε κουνούπι παρά μόνο την προεδρική φρουρά. Και μάλιστα για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο κουβάλησαν και… τρίτη κλούβα την οποία τοποθέτησαν κάθετα των άλλων δύο που βρίσκονταν εκεί.
Επιπλέον εγκατέστησαν και μια διμοιρία αστυνομικών με πολιτικά που κάθονταν δήθεν αδιάφοροι στα πεζοδρόμια (με τα γνωστά τσαντάκια τους, καπνίζοντας και πίνοντας καφέ για να περάσει η ώρα). Τέλος, με κορδέλες απέκλεισαν τον δρόμο μήπως και εμφανιστεί από το πουθενά κανένα τρακτέρ και χαλάσει τη φιέστα στο Μέγαρο Μαξίμου. Την επομένη όμως η εικόνα άλλαξε…

nnn

Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Τόσκας έδειξε ενοχλημένος από τα δρακόντεια μέτρα έναντι των αγροτών και διέταξε έρευνα να διαπιστώσει ποιος έδωσε εντολή για να έρθουν τόσες κλούβες στην οδό Ηρώδου Αττικού. «Ισως κάποιος αξιωματικός θα το έκανε από υπερβάλλοντα ζήλο» ακούστηκε να λέει και ανέφερε ότι δεν συμφωνούσε με τα μέτρα αυτά.
Λέτε να ψάχνουν τώρα τον αξιωματικό που έδωσε την εντολή για τις κλούβες; Την επομένη πάντως (Τρίτη) οι δύο από τις τρεις κλούβες έφυγαν, οι αστυνομικοί με τα πολιτικά απομακρύνθηκαν, έμεινε όμως η μία κλούβα και οι κορδέλες που έκλειναν τον δρόμο. Για να περάσει κάποιος από την οδό Ηρώδου Αττικού έπρεπε να διαπραγματευθεί με τους αστυνομικούς – τροχονόμους που υπηρετούν πλέον μονίμως εκεί.
Ολα αυτά έρχονται βεβαίως σε αντίθεση με αυτά που εξήγγελλαν όταν έγιναν κυβέρνηση. Υποσχέθηκαν ότι θα απομακρύνουν τις κλούβες, θα αφαιρέσουν τα κάγκελα κ.τ.λ. Αντί να συμβεί κάτι τέτοιο, προφασίζονται ότι δεν γνωρίζουν ποιος ελέγχει τις κλούβες. Ούτε αυτόν ξέρουν που έδωσε εντολή να σταθμεύει μονίμως μία κλούβα των ΜΑΤ έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Συνομοσπονδία η ΝΔ;

Δεν ξέρω αν κάποιοι ζήλεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μαθαίνω ότι ορισμένοι παράγοντες της ΝΔ, βουλευτές και στελέχη, θέλουν να υπάρξει ένα είδος… συνομοσπονδίας στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τι σημαίνει αυτό; Μαθαίνω ότι εν όψει της διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου του κόμματος στις 22-24 Απριλίου ορισμένοι επιζητούν τη θεσμοθέτηση τάσεων μέσα στο κόμμα. Ενα αίτημα που δεν φέρεται μέχρι στιγμής να αποδέχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ποιοι είναι αυτοί; Μάκης Βορίδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανδρέας Παπαμιμίκος κ.ά.

Η ασθένεια της Ευρώπης

Σε φιλελεύθερη τροχιά θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει το μεσημέρι της Παρασκευής στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού» του προέδρου της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ. Η επόμενη κίνησή του είναι να παραστεί ο ίδιος και να μη στείλει εκπρόσωπο αλλά και να μιλήσει στο συνέδριο του Ποταμιού, πολλά στελέχη του οποίου φέρονται έτοιμα να συμπορευθούν με τη ΝΔ.

Ενας δυστυχισμένος υφυπουργός

Ουδείς πολιτικός θέλει να βρίσκεται στη θέση του. Να έχεις παραιτηθεί από την κυβέρνηση και να είσαι αναγκασμένος να πηγαίνεις καθημερινώς στο υπουργείο σου, να μετέχεις σε συσκέψεις, ακόμη και να υπογράφεις έγγραφα. Αυτό είναι δυστυχία, λέει. Ο λόγος για τον παραιτηθέντα υφυπουργό Υποδομών, Δικτύων κ.τ.λ. Π. Σγουρίδη, ο οποίος, ως γνωστόν, έκανε τη διαπίστωση ότι «ο Πρωθυπουργός παραπλάνησε τους αγρότες» και υπέβαλε παραίτηση. Εμαθα μάλιστα ότι είχε συνάντηση και με τον Αλ. Τσίπρα, όχι για κανέναν άλλον λόγο αλλά για να του παραδώσει ιδιοχείρως την παραίτησή του. Τι του είπε ο Πρωθυπουργός; «Καλά, θα το δούμε, θα συνεννοηθώ και με τον Πάνο» (εννοούσε τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, αφού ο κ. Σγουρίδης προέρχεται από τους ΑΝΕΛ). Εκτοτε ουδείς τον ενόχλησε, αλλά η απόφαση για να φύγει από την κυβέρνηση είναι ειλημμένη, όπως μαθαίνω. Δεν έχει παρά να γίνει ένα τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα προς τον κ. Καμμένο. Και αυτή που μάλλον προορίζεται για τη θέση του, όπως ακούγεται, είναι η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη, στην οποία έχει τάξει προεκλογικά υπουργείο ο αρχηγός της.

Ο πανεπιστημιακός πόλεμος

Για να ξέρετε, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ήταν το μοναδικό ίσως ΑΕΙ χωρίς οικονομικά προβλήματα, σε τροχιά ανάπτυξης και με εκατοντάδες αιτήσεις για ένταξη στα προγράμματά του. Φαίνεται όμως ότι ο πετυχημένος αυτός συνδυασμός κάποιους ενοχλεί.

Γιατί στο πακέτο περιλαμβάνονται και τα δίδακτρα! Ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς άλλαξε πέρυσι τον πρόεδρό του και η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την πολιτική της διορισμένης διοικούσας επιτροπής. Προτού αναλάβει την ανάληψη της εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασιστεί το ίδρυμα να γίνει αυτόνομο, με ηγεσία που θα εκλέγεται.
Σε συνέχεια όλων αυτών και αφού αποφασίστηκε να καταργηθεί και η κλήρωση για την επιλογή των φοιτητών του, ξέσπασε πόλεμος ανελέητος μεταξύ της νέας (διορισμένης) διοίκησής του και των καθηγητών του που την κατηγορούν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Πόσο χρόνο του δίνετε;

Η αποκάλυψη της Περιφερειάρχου

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου  έκανε μια αποκάλυψη. Ο ρυθμός των μεταναστών που φθάνουν από τα παράλια της Τουρκίας  έφθασε στο ασύλληπτο νούμερο των 3.000 καθημερινώς. Να σκεφτείτε ότι, την περασμένη Κυριακή, που υπήρχε απαγορευτικό λόγω των 8-9 μποφόρ και που κανένα πλοίο δεν μπορούσε να κινηθεί στην περιοχή, έφθασαν στο νησί  με ένα άθλιο  φουσκωτό 140 πρόσφυγες (ανάμεσά τους και παιδιά).


Και μία επιστολή

Ελαβα επιστολή από την Ρεγγίνα Καρρά  για το σημείωμά μου περί Επιτροπής Ανταγωνισμού, την οποία παραθέτω ευθύς αμέσως (μετά απαντήσεως):
«Σε ό, τι με αφορά, τα αναφερόμενα στο εν λόγω δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της τετραετούς συνεργασίας μου με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως εξωτερική συνεργάτης –δικηγόρος, από το έτος 2012 έως σήμερα, ανέλαβα μόλις επτά (7) υποθέσεις. Οι αμοιβές μου για κάθε μία από τις ως άνω υποθέσεις, ανάλογα με τη βαθμίδα δικαιοδοσίας, ανήλθαν για το Διοικητικό Πρωτοδικείο σε 1.200,00 €, για το Διοικητικό Εφετείο σε 1.500,00 € και για το Συμβούλιο Επικρατείας σε 2.000,00 €  (πλέον του ΦΠΑ). Από τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα ότι τίποτα δεν δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό ως «μόνιμα ευνοημένης δικηγόρου με αμοιβές που κάνουν τους συναδέλφους να αλληθωρίζουν».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχόλιο μου, πιστεύω πως δεν έτυχε της ίδιας προσοχής από εσάς. Θα σταθώ καταρχάς στο οικονομικό σκέλος του: τα ποσά στα οποία αναφέρεστε και εσείς, πόρρω απέχουν από τις ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων, τα γνωστά γραμμάτια προείσπραξης, εξ ου και το …αλληθώρισμα. Η αναφορά, δε, στο ύψος των αμοιβών δεν γίνεται προσωπικά σε βάρος σας, αλλά γενικότερα, με αιχμή το ποσό των 7.000 ευρώ που – φαίνεται από το ΦΕΚ να – εισπράττει συνάδελφος σας. Κατά δεύτερον, στο σχόλιο στηλιτεύεται η επανάληψη της ανάθεσης στα ίδια πρόσωπα. Οι επτά υποθέσεις στις οποίες αναφέρεστε, εκτιμώ ότι δεν αποδεικνύουν το αντίθετο.