ΒΗΜΑτοδότης: Πού το πάει ο κ. Τσίπρας – Η Ζωή έχει γυρίσματα

Πού το πάει ο κ. Τσίπρας

Υπάρχουν ή όχι κυβερνητικά σενάρια για τη διενέργεια αιφνιδιαστικών εκλογών; Το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί εξετάζοντας μερικά σενάρια που ήδη διακινούνται σε πολιτικά, δημοσιογραφικά και άλλα γραφεία. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρόσωπο που έχει σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα μας μεταφέρει ότι παρά την αισιοδοξία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου τα πράγματα δεν θα πάνε κατ’ ευχήν με την αξιολόγηση. «Οι εξελίξεις δεν θα είναι ομαλές» λέει η πηγή μου και προς επίρρωση αυτών  επικαλείται το άρθρο του Πόουλ Τόμσεν στο μπλογκ του ΔΝΤ, όπου περιγράφονται οι δυσκολίες, οι περιορισμοί και τα πρόσθετα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση για να πετύχει τον σκοπό της.
nnn
Το ίδιο πρόσωπο εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις του μας μεταφέρει ότι η υπόθεση της αξιολόγησης θα «κολλήσει» και πάλι εξαιτίας του ΔΝΤ και ότι οι κυβερνώντες θα αναγκαστούν εκόντες- άκοντες να οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες πριν από το Πάσχα. Αυτό δηλώνει και η ως τώρα τακτική του Αλέξη Τσίπρα. Εφαρμόζει συνειδητά στρατηγική σύγκρουσης που θα του επιτρέψει να πάει στις κάλπες. Ο κ. Τσίπρας θα λέει ότι έδιωξε το ΔΝΤ από τη χώρα και χτύπησε τη διαπλοκή.
nnn
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών το θέσαμε και στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά οι εκεί συνεργάτες του Προέδρου έδειξαν να μη συμμερίζονται αυτές τις προγνώσεις. Επέμειναν μάλιστα ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση θα στείλει ολοκληρωμένες προτάσεις για το Ασφαλιστικό και ότι εν τέλει θα βρεθεί με τους εταίρους ή δανειστές (πείτε τους όπως θέλετε) πεδίο συνεννόησης. Οσον αφορά το ενδεχόμενο των εκλογών, οι ίδιοι λένε ότι δεν έχουν τέτοια αίσθηση. Ωστόσο, όπως ομολογούν, ούτε το περασμένο καλοκαίρι είχαν τέτοια αίσθηση και εκλογές έγιναν.
Ο «Μεγάλος» και ο Μαργαρίτης
Και όλη αυτή την κινητοποίηση των αγροτών, με τα μπλόκα στις εθνικές οδούς, με την εντυπωσιακή σε όγκο και σε παλμό συγκέντρωσή τους στην πλατεία Συντάγματος, πώς νομίζετε ότι την αντιμετωπίζουν η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας; Οι δικοί του λένε ότι ο… «Μεγάλος» (έφτασαν βλέπετε στο σημείο να αποκαλούν «Μεγάλο» τον κ. Τσίπρα όπως παλαιότερα οι πασόκοι τον Ανδρέα) είπε για τους αγρότες: «Ας βγουν όλοι στους δρόμους να δούμε τι θα κάνει ο Μητσοτάκης»!
nnn
Στους δρόμους όμως, όπως είδατε, βγήκαν πολλοί αγρότες και όχι μόνον. Ακόμη και ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης, ο οποίος τραγούδησε την Παρασκευή το βράδυ live για τους αγρότες από εξέδρα στο Σύνταγμα το άσμα «Πεθαίνω για σένα κι ας είσαι απάτη…». Απλώς σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Μαργαρίτης μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απώλεια για το κυβερνητικό στρατόπεδο και κυρίως για την κυβερνητική εκπρόσωπο. Στις 13 Δεκεμβρίου 2015 σε νυχτερινό κέντρο η Ολγα Γεροβασίλη χόρεψε ένα μακρύ ζεϊμπέκικο με τον Γ. Μαργαρίτη να τραγουδά το «Γεννήθηκες για την καταστροφή» και, το σημαντικότερο, να «προστατεύει» τον χορό της, μη αφήνοντας άλλον να την πλησιάσει.
nnn
Την Τρίτη που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δεχθεί πολλαπλές πιέσεις ώστε να συναινέσει σε κάποιες πτυχές του Ασφαλιστικού.

Η «δυσανεξία» φέρνει ανησυχία
Την ανησυχία της Κομισιόν για την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης τουΑλέξη Τσίπρα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με πληροφορούν ότι εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθυντής της DG Comp Γκερτ Γιαν Κούπμαν, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε την Πέμπτη με σειρά κυβερνητικών στελεχών. Μαθαίνω ότι η Κομισιόν εξέφρασε τον προβληματισμό της για το ζήτημα, καθώς η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού υπάγεται στις Βρυξέλλες και η «δυσανεξία» αρκετών μελών της κυβέρνησης στις ανεξάρτητες αρχές φτάνει και περισσεύει για να γίνουμε «talk of the town» (και) στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ η θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων παραμένει «ορφανή» εδώ κι έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγκριθούν τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζηςγια άγνωστο λόγο δεν δείχνει να βιάζεται.
nnn
Μαθαίνω όμως κι άλλα. Ο υπουργός Υποδομών ανέθεσε τη διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών Μεταφορών, το οποίο διέταξε να κάνει διαχειριστικό έλεγχο στη σκανδαλώδη σύμβαση του ΟΑΣΘ της Θεσσαλονίκης, σε στέλεχος της… Στατιστικής Υπηρεσίας. Μάλιστα το Σώμα των Επιθεωρητών, που είχε συγκροτηθεί επί των ημερών του Χρήστου Βερελή, εκδιώχθηκε από το κτίριο του υπουργείου στου Παπάγου και μεταφέρθηκε στην Καραγεώργη Σερβίας, ενώ λειτουργεί χωρίς τηλεφωνικό κέντρο και χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ετσι, οι οιωνοί είναι μαζί του, ειδικά στην υπόθεση του ΟΑΣΘ, μέτοχοι του οποίου έχουν διατελέσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο άλλοτε βουλευτής του ΠαΣοΚ Θωμάς Ρομπόπουλος, ενώ μερίδια εμφανίζονται και στο «πόθεν έσχες» της συζύγου του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη.
Η Ζωή έχει γυρίσματα
Αν νομίζετε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου τελείωσε με τον Αλ. Τσίπρα με τις αποκαλύψεις για το πώς έγινε Πρόεδρος της Βουλής κάνετε λάθος. Γιατί η Ζωή επανέρχεται λίαν συντόμως, και συγκεκριμένα μόλις επιστρέψει από τη Βαρκελώνη (πήγε για το Plan B). Αυτή τη φορά θα αποκαλύψει τους διαλόγους που είχε με τον Πρωθυπουργό ενώ βρισκόταν στην Προεδρία της Βουλής.
Οι διάλογοι αυτοί θα είναι ακριβείς και θα αποδεικνύουν πώς ο κ. Τσίπρας βρέθηκε αντιμέτωπός της στην υπόθεση της Επιτροπής του χρέους που ίδια δημιούργησε (με σύμφωνη όμως γνώμη του κ. Τσίπρα). Η Ζωή δεν θα παρατήσει έτσι εύκολα την προσπάθειά της για αποδόμηση του Πρωθυπουργού και στα σχέδιά της είναι να εκδώσει και βιβλίο, προτού αποφασίσει να κάνει το βήμα για την ίδρυση πολιτικού φορέα. Η απορία πολλών είναι γιατί σε όλα αυτά τα «σημειώματα» η Ζωή αποφεύγει να αναφερθεί στο Νο 2 του Μαξίμου και εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα Νίκο Παππά. Μου είπαν ότι «δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθεί με τα… τσιράκια του Τσίπρα». Από το Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πλήρη σιωπή για τις αποκαλύψεις της Ζωής. Και ξέρετε γιατί; Επειδή απαγόρευσαν να ακούγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο το όνομα Ζωή και έτσι νομίζουν ότι καθάρισαν.

Μαχαίρι
Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για προαγωγές από τον βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α’ σε αυτόν του Πληρεξουσίου Υπουργού Β’. Κατά την πάγια πρακτική του, ο Νίκος Κοτζιάς έβαλε βαθιά το μαχαίρι στην επετηρίδα και ανέδειξε, όπως μου λένε, τους εκλεκτούς του, «θάβοντας άλλους»…
nnn
Πώς να εξηγήσει κανείς αλλιώς τις επιλογές του; Οπως π.χ. τη μη προαγωγή της Ναταλίας Καραγεώργου που βρίσκεται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ και μάλλον θα πλήρωσε τη σχέση της με την πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου; Ή τη στασιμότητα της Σοφίας Φιλιππίδου που ζήτησε να μη μεταφερθεί στο γραφείο του ΥΠΕΞ στη Θράκη και βρέθηκε με μία επιστολή δυσαρέσκειας στον φάκελό της.
nnn
Ελπίζω ότι ο υπουργός δεν θα μου ασκήσει κριτική, όπως μαθαίνω ότι παρασκηνιακώς κάνει. Τα παραπάνω παραδείγματα είναι άλλωστε ενδεικτικά. Υπάρχουν όμως κι άλλα…