ΒΗΜΑτοδότης: Τι είπε ο Τσίπρας στη Μέρκελ – Το λόμπι των Τζουμέρκων – Καταργούν τους Επικρατείας

ΒΗΜΑτοδότης  

 Αυτά που θα σας μεταφέρω από τις Βρυξέλλες απηχούν τις απόψεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και μεταδόθηκαν σε εμάς από τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά. Οταν ρωτήθηκε για τα παρασκήνια της Συνόδου Κορυφής, το πρώτο που έσπευσε να πει ήταν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν επιθυμεί τώρα εκλογές. Και αυτό, κατά τον κ. Παππά, είναι σημαντικό επειδή – λέει ο ίδιος – καθησυχάζει την καγκελάριο ότι δεν θα υπάρξει πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Ετσι, πέρασε σε άλλα θέματα, αφήνοντας κατά μέρος και το Ασφαλιστικό και το Αγροτικό. Τόσο ασταθής νιώθει ο κ. Παππάς…
***
Βεβαίως το μυαλό και η σκέψη της κυρίας Μέρκελ δεν ήταν αυτή τη φορά στραμμένα στην Ελλάδα, αλλά στο Προσφυγικό. Οταν μάλιστα έγινε από τον κ. Τσίπρα λόγος για τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, η καγκελάριος τον «διέκοψε» λέγοντας «ποιος θυμάται τώρα τη συμφωνία του Ιουλίου; Το πρόβλημα σήμερα με τους πρόσφυγες είναι πολύ μεγαλύτερο». Υπήρξε ωστόσο ταύτιση απόψεων όσον αφορά την παράταση για τα ανοιχτά σύνορα.  Αλλά ο κ. Τσίπρας θέλησε να στρέψει τη συζήτηση προς την αξιολόγηση και ομολογουμένως βρήκε έναν έξυπνο τρόπο:
«Ξέρεις, Ανγκελα, είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων» της είπε, και η κυρία Μέρκελ χαμογέλασε και του έκανε ένα… thumbs up. Εν συνεχεία ζήτησε να επιταχυνθεί η αξιολόγηση με την άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα, λέγοντας ότι τα έσοδα πήγαν καλά και ότι έχουν προχωρήσει οι αποκρατικοποιήσεις σε αεροδρόμια και στον ΟΛΠ. Και μετά ήρθε η σειρά του κ. Τόμσεν. Μου μεταφέρουν ότι Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι «κινήθηκε εκτός πλαισίου συμφωνίας» με τον κ. Τσίπρα να λέει ότι «αν άλλαξε κάτι στην οικονομία, άλλαξε προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο». Α, να μην το ξεχάσω. Φεύγοντας από την κυρία Μέρκελ, έπεσε πάνω στον κ. Ολάντ, ο οποίος επέμεινε στον ρόλο του ΔΝΤ.
 
***
 
Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου…
Εντονη δραστηριότητα, διαπιστώνω, τελευταίως στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπου ασκούνται πάμπολλες δυνάμεις (κυβερνητικές και άλλες). Στο σώμα των δικαστών αρχίζει να διαμορφώνεται ένα κλίμα δυσφορίας, η οποία συνδέεται με τις οχλήσεις που διαρκώς δέχονται. Ακριβώς λόγω αυτής της ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κ. Τζαβάρας επισκέφθηκε, όπως πληροφορούμαι, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ν. Σακελλαρίου και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη.
***
Κατά μία εκδοχή ο κ. Τζαβάρας άκουσε πράματα και θάματα (θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου). Κατόπιν αυτών των επαφών ο τομεάρχης Δικαιοσύνης πρότεινε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους κορυφαίους της Δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε και την Τρίτη έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης…
***
Ο υπουργός-καλανάρχης Ν. Παππάς μπροστά στο αδιέξοδο που διαμορφώνεται με τις αδειοδοτήσεις των καναλιών άρχισε, μαθαίνω, και πάλι να ξαναχτυπά διάφορες πόρτες. Επειδή όμως οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είναι του… σχοινιού και του παλουκιού, αναζητεί ευρωπαϊκό σωσίβιο. Οι φήμες λένε ότι άρχισε (μέσω τρίτων) τις βολιδοσκοπήσεις στον Πάρι Μουράτογλου. Τον θυμάστε; Είναι αυτός ο συμπαθής, με την περιουσία των 700 εκατ. δολαρίων, τον οποίο το «Forbes» κατέταξε ως τον 60ό πλουσιότερο στη Γαλλία, που ήρθε στην Αθήνα μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ. Εκανε την περιουσία του από τις πωλήσεις όπλων και από τα φωτοβολταϊκά, όπως λέγεται. Αλλά και αυτός, επειδή φοβήθηκε το μάτι του με όλα αυτά που βλέπει στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Παρά ταύτα ο υπουργός-καλανάρχης διαθέτει εναλλακτικές στην Αθήνα. Τον περιμένουν οι μπετατζήδες και κάτι παράξενοι τύποι που συνηθίζουν να κυκλοφορούν νύχτα.
***
Ο εθνικός διασκεδαστής Λάκης Λαζόπουλος την πάτησε. Αυτή τη φορά τα βρήκε σκούρα με τις αναφορές του στον κ. Σόιμπλε. Εξόργισε τους πάντες και είναι δυστυχισμένος, όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά επειδή την επόμενη φορά δεν θα τον δεχθεί στο τραπέζι του ο Φρανσουά Ολάντ.
***

Το λόμπι των Τζουμέρκων
 
Ισως να το παρατηρήσατε και εσείς ότι στις κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας προήχθησαν κατά περίεργο τρόπο αξιωματικοί που κατάγονται από την ηρωική περιοχή των Τζουμέρκων. Κατά σύμπτωση από την ευρύτερη αυτή ορεινή ζώνη κατάγονται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας και ο Πρωθυπουργός, βεβαίως βεβαίως.
***
Ο δραστήριος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος όλων των περιφερειαρχών Κ. Αγοραστός – πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις – κάθε λίγο και λιγάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι. Αφορμή, αυτή τη φορά για την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο στάθηκε η αγωνία του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια στην ύπαιθρο χώρα. Αρχίζω να έχω υποψίες ότι ο κ. Αγοραστός αναπτύσσει ευρύτερες πολιτικές φιλοδοξίες που ξεπερνούν τα όρια της παραγωγικής Θεσσαλίας. Και εις ανώτερα…
***

Καταργούν τους Επικρατείας
 
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως προβλημάτισαν τους κυβερνώντες και άρχισαν πάλι να σκέφτονται τρόπους να ανακόψουν τον δρόμο προς την εξουσία του Κυρ. Μητσοτάκη. Ετσι αναθερμαίνουν τις προτάσεις τους για τον εκλογικό νόμο και επιστρατεύουν όλο και περισσότερους πρόθυμους «ειδικούς»(διάβαζε καθηγητές Συνταγματικού και εκλογολόγους). Οι προτάσεις πέφτουν βροχή.
Προτείνουν οτιδήποτε προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Ετσι τα τελευταία νέα από το μέτωπο του εκλογικού νόμου αναφέρουν ότι, πρώτον: καταργούν τους βουλευτές  Επικρατείας. Ως αντιστάθμισμα καθιερώνουν το μεικτό σύστημα εκλογής, δηλαδή αυτό του σταυρού και της λίστας. Δεύτερον, δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα καταργήσουν ή όχι το μπόνους των 50 εδρών, αν θα το μειώσουν σε 30 ή αν θα το δώσουν στο κόμμα (ή στις συνεργασίες κομμάτων) που θα συγκεντρώσουν ένα ποσοστό εκεί γύρω στο 40%. Αλλά έχουν κάνει ασκήσεις επί χάρτου και για την κατάτμηση των περιφερειών.
***
Στόχος τους είναι η Β’ Αθηνών, για την κατάτμηση της οποίας να σημειώσω ότι κανένα κόμμα δεν φέρνει αντιρρήσεις, αλλά το ζήτημα είναι πώς και υπό ποίας συνθήκας θα γίνει αυτή η κατάτμηση. Η κυβερνητική πρόταση είναι να «σπάσει» σε πέντε κομμάτια και το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι νέες περιφέρειες και πόσοι βουλευτές θα εκλέγονται σε αυτές. Την Α’ Αθηνών την «σπάνε» σε δύο κομμάτια – όπως και την Περιφέρεια Αττικής, την Α’ Θεσσαλονίκης και τη Β’ Θεσσαλονίκης – και η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών σταματά εδώ. Και να ήταν μονάχα αυτό; Εισάγουν με τροπολογία τη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων όλων των κομμάτων, μια διάταξη που τα περισσότερα κόμματα θεωρούν… out of question. Και με τη φόρα που πήραν, προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μειώσουν τον αριθμό των βουλευτών σε 200 και να κάνουν ορισμένες «αλχημείες» ώστε να παρουσιάσουν αναλογικότερο εκλογικό νόμο.

Στο τέλος τον… ξυρίζουν
 
Οχι μόνο τον έβαλε σε μια «θέση-αποθήκη», όπως τη χαρακτήρισε, αλλά από τη Δευτέρα, που θα παρουσιαστεί στη νέα του υπηρεσία, ως βοηθός επιτελάρχη, θα είναι υποχρεωμένος και να φορά στολή και να… ξυριστεί. Αυτά έλεγε ο Νίκος Τόσκας σε συνεργάτες του για τον Μανώλη Σφακιανάκη, όταν τους έλεγαν πως ήταν λάθος που δέχτηκε την ανάκλησή του στην ενεργό υπηρεσία.
***

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Τόσκας συνεχίζει, παρά την κατακραυγή, ακάθεκτος τον πόλεμο με τον υφιστάμενο ένστολο αξιωματικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και δεν τον φοβίζει τίποτε, όπως συνηθίζει να λέει. Ο λόγος; Εχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού.

***
Οταν μάλιστα ρωτήθηκε ο Ν. Παππάς αν πρόκειται να αντικατασταθεί ή να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας (που κατάγεται και αυτός από τα μέρη του Πρωθυπουργού) απάντησε με ένα«αστειεύεστε;».