ΒΗΜΑτοδότης: Το τελευταίο τσίπουρο του Τσίπρα

Το τελευταίο τσίπουρο του Τσίπρα

Ισως πολλοί να εξεπλάγησαν βλέποντας τον σκληρό αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα να εισέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας μαζί του μια πλαστική σακούλα η οποία περιείχε ένα μπουκάλι τσίπουρο. Είναι δυνατόν, προφανώς, σκέφτηκαν, να φέρνει… «πεσκέσι» στον Πρωθυπουργό από το πιο σκληρό μπλόκο της χώρας; Ο λόγος όμως που έφερε το τσίπουρο ήταν άλλος. Οταν το έδωσε στον Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία) του είπε:«Αν επιμείνεις και επιβάλεις φόρο στα οινοπνευματώδη, αυτό θα είναι το τελευταίο ορίτζιναλ τσίπουρο που πίνεις. Στη συνέχεια θα πίνεις… τσίπουρο μπόμπα». Εκείνο που πρόσεξα είναι ότι ο κ. Τσίπρας μπροστά στις κάμερες φροντίζει (όχι πάντα επιτυχώς) να φαίνεται ετοιμόλογος: «Παναγία μου, είναι πολύ μεγάλο» είπε, για να προσθέσει: «Να ξέρεις, το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι τον ήλιο και το τσίπουρο». Ο κ. Μπούτας όμως επέμεινε: «Είναι το τελευταίο ορίτζιναλ τσίπουρο».

Προσέφερε τη θέση του… Πρωθυπουργού

 

Ο κ. Μπούτας ήταν η κυρίαρχη μορφή στη συζήτηση που είχαν οι αγρότες από 69 μπλόκα με τον Πρωθυπουργό. Αυτός απαντούσε, αυτός πρότεινε, αυτός ερχόταν σε αντιπαράθεση. Μάλιστα προς το τέλος θέλησε κιόλας να συνοψίσει τη συζήτηση, για να είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει εκ μέρους του Πρωθυπουργού και των υπουργών που μετείχαν η οποιαδήποτε παρανόηση. «Θα μιλήσω εγώ και μετά θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός» είπε, με τον κ. Τσίπρα να τον κοιτάζει έκπληκτος. Αλλά ο κ.  Μπούτας επέμεινε: «Είστε βέβαια ο Πρωθυπουργός, αλλά…». Προτού προλάβει να τελειώσει τη φράση του ο κ. Τσίπρας του είπε:«Αμα θέλεις, σύντροφε, αλλάζουμε θέση…». Προσέφερε, δηλαδή, την πρωθυπουργική θέση στον αγροτοσυνδικαλιστή. Ο κ. Μπούτας όμως πέταξε ένα «δεν θέλω» και συνέχισε να απαριθμεί τα συμπεράσματα. Κατά τα άλλα, υπήρχε και αυτή τη φορά face control στην είσοδο του Μαξίμου, οι αγρότες πήραν εντολή να αφήσουν τα κινητά τους απ’ έξω και σημειώθηκε ένας χαριεντισμός του Πρωθυπουργού με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Καρδίτσας Κ. Τζέλλα όταν τον ρώτησε από πού είναι. «Από τον Παλαμά Καρδίτσας» ήταν η απάντηση, με τον κ. Τσίπρα να λέει: «Α, σας ξέρω, η γυναίκα μου είναι από τους Σοφάδες». Και τίποτε άλλο. Ούτε τοστάκια, όπως προσέφερε στους προηγουμένους, ούτε ποντιακά ανέκδοτα, ούτε καν κέικ. Εναν σκέτο καφέ.

Ηθικό πλεονέκτημα αξίας μισού εκατ. ευρώ

 

Αποζημίωση 500.000 ευρώ πέτυχε να του εκδικαστεί ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας λόγω της απομάκρυνσής του από την (κρατική) θέση που κατείχε. Δηλαδή, τον τοποθέτησαν (άνευ διαγωνισμού ή άλλης διαδικασίας) σε κάποια νευραλγική υπηρεσία με θητεία, αλλά λόγω της πολιτικής αστάθειας απομακρύνθηκε από τη θέση του. Αυτός θεώρησε πρέπον να προσφύγει στη Δικαιοσύνη απαιτώντας αποζημίωση για την απομάκρυνσή του, ενώ άλλοι συνάδελφοί του σε παρόμοιες περιπτώσεις παραιτούνταν κάθε αποζημίωσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Ως τώρα η υπόθεση αυτή φυλασσόταν από τους γνωρίζοντες ως επτασφράγιστο μυστικό. Ποιος ξέρει γιατί; Φοβούνταν, δεν τολμούσαν να το πιστέψουν; Πάντως στους δικαστικούς κύκλους μια τέτοια υπόθεση συζητείται καθημερινώς ως ένα ακόμη ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Απέραντο πάρκινγκ ψυχών

 

Ως ένα απέραντο πάρκινγκ ψυχών χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός την εθνική οδό και ουδείς από τον κρατικό μηχανισμό φαίνεται ότι καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει. Να σκεφθείτε ότι ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Περιφέρεια μάζεψε από τον δρόμο 1.970 πρόσφυγες και φρόντισε να τους βρει καταλύματα – άλλους σε καφετέριες, άλλους σε κλειστές ταβέρνες, άλλους σε γυμναστήρια.

Τα ταλέντα της παραδημοσιογραφίας

 

Ο βίος και η πολιτεία των κατηγορουμένων για το κύκλωμα εκβιασμών φωτίζεται μέρα με τη μέρα. Οσα έρχονται στο φως δείχνουν ότι η υπόθεση έχει πολλά «πλοκάμια». Πάντως τα «κουμάσια» αυτά, όπως τους αποκάλεσαν στη Βουλή, φαίνεται ότι είχαν πολλά… ταλέντα. Μαθαίνω λοιπόν από έγκυρη πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα αλλά και τις ιστορίες που διαδραματίζονται… στο ημίφως του Κοινοβουλίου ότι ένας από τους φερόμενους εκβιαστές συνήθιζε να συχνάζει στη Βουλή τις δύσκολες βραδιές πολλών κρίσιμων ψηφοφοριών (μνημονίων, προαπαιτουμένων, προϋπολογισμών, αδειοδότησης καναλιών κ.τ.λ.). Στη Βουλή, λοιπόν, περιφερόταν και πριν από λίγες ημέρες, όταν συζητούνταν το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

nnn

Συχνά μάλιστα συνοδευόταν και από γυναικείες υπάρξεις στις οποίες επεδείκνυε προφανώς τις ικανότητές του στις δημόσιες σχέσεις και τις γνωριμίες του με πολιτικούς. Ενίοτε δεν αρκούνταν στην επίδειξη αυτού του είδους των ικανοτήτων αλλά προχωρούσε και πιο πέρα. Ετσι, ένα βράδυ του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα τη βραδιά της συζήτησης του προϋπολογισμού ο εν λόγω τύπος εθεάθη να μπαίνει αθορύβως στις… γυναικείες τουαλέτες που βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου της Βουλής συνοδεύοντας (ή συνοδευόμενος, δεν έχει σημασία) από συμπαθή καλλίπυγο ξανθιά που είχε φέρει μαζί του και την οποία επιδείκνυε σε βουλευτές ως έχουσα σχέση με τραπεζικά κυκλώματα. Εκπληκτες κάποιες κυρίες που μπήκαν στις τουαλέτες αντιλήφθηκαν ότι κάτι ασυνήθιστο συνέβαινε. Το τι συνέβαινε όλοι μπορείτε να το φανταστείτε. Ο διασυρμός της Βουλής σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια…

Απρέπεια υπουργών στην ΤτΕ

Συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας δεν παρέστη ούτε ένα μέλος της κυβέρνησης. Και να σκεφτείτε ότι θέμα της Γενικής Συνέλευσης ήταν η έκθεση για την οικονομία και όμως τα κυβερνητικά στελέχη και κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσκαλώτος ούτε καν νοιάστηκαν. Και γιατί να νοιαστούν; Η σχολή ΣΥΡΙΖΑ για τους θεσμούς έχει άλλη νοοτροπία.

Ενόχληση Σαμαρικών

Με ενόχληση άκουσαν στο στρατόπεδο των «σαμαρικών» τη δήλωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά περί της λίστας Μπόργιανς. «Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί μια καθαρή απάντηση από αυτούς που εκείνη την περίοδο συνομίλησαν και ήρθαν σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Μπόργιανς» είπε (Kontra) ο M. Σαλμάς, εννοώντας τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Και μόνο η αναφορά σε εκείνη την περίοδο προκάλεσε αναστάτωση στη ΝΔ, καθώς αυτή η δήλωση αξιοποιήθηκε στο έπακρο από την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ.

Οταν ο Κουρουμπλής χειροκροτεί

Η εικόνα από τα υπουργικά έδρανα στη Βουλή του πρώτου τη τάξει υπουργού Π. Κουρουμπλή κάθε φορά που χειροκροτεί τον Πρωθυπουργό  είναι μεν εντυπωσιακή (και καλοδεχούμενη) για τους Συριζαίους, όχι όμως για τους υπόλοιπους βουλευτές. Ο κ. Κουρουμπλής ανοίγει τα χέρια του και χειροκροτεί (καμιά φορά όρθιος) μ΄όλη του δύναμη τον Πρωθυπουργό κάτι που δεν άρεσε σε ορισμένους βουλευτές και παραπονέθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής, αντιπρόεδρο Δ. Κρεμμαστινό. Ο κ. Κρεμμαστινός συνάντησε τον κ. Κουρουμπλή στο διάδρομο της Βουλής και του συνέστησε να χειροκροτεί πιο… ήρεμα, αλλά ο υπουργός του είπε ότι θα χειροκροτεί όπως θέλει, γιατί ενθουσιάζεται από τους λόγους του Αλ. Τσίπρα.