Γερμανός καθηγητής εκφράζει ελπίδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις – «Αυτός που χρωστάει δεν θυμάται ή προσπαθεί να μην θυμηθεί τα χρέη»

Την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και την ανησυχία του, για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη, εξέφρασε από τα Ιωάννινα ο Γερμανός καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την ιστορική μελέτη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Χάγκεν Φλάισερ, ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στα Ιωάννινα.

Ο καθηγητής ξεκίνησε την ομιλία του από την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γκάουκ στο μαρτυρικό χωριό Λυγγιάδες Ιωαννίνων, πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ στην συνέχεια, έκανε αναφορές στη «πρωτόγνωρη» ναζιστική θηριωδία, αλλά και στα μηνύματα που απορρέουν από τα ιστορικά γεγονότα, για να επισημάνει πως το θέμα, «ήταν και παραμένει επίκαιρο».

Ο κ. Χάγκεν Φλάισερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρεί πως για το «τεράστιο» ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και οι δύο πλευρές δεν έχουν κάνει ουσιαστικά τίποτε, και σχολιάζει:

«Για την γερμανική πλευρά είναι κατανοητό, γιατί αυτός που χρωστάει δεν θυμάται ή προσπαθεί, να μην θυμηθεί τα χρέη ακόμη και τα ηθικά, τα πραγματικά. Η ελληνικά πλευρά, άργησε να ξυπνήσει, εκ των υστέρων όμως, είναι εύκολο να κάνουμε κριτική, να κατηγορούμε. Η Ελλάδα από τότε – πάντα- είχε προβλήματα, ενώ η Γερμανία μετά τον χαμένο πόλεμο, έγινε πολύ γρήγορα οικονομική υπερδύναμη και δυστυχώς το εκμεταλλεύτηκε».

Ωστόσο είπε, πως υπήρξαν πολιτικοί εκβιασμοί προς την Ελλάδα για την είσοδο της στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης και πως στο όνομα μιας νέα αρχής, έπρεπε να διαγραφεί ένα οδυνηρό παρελθόν, ενώ πρόσθεσε πως, «όταν είσαι έξω από το παιγνίδι, είναι εύκολο να λιθοβολείς».

Ρωτήσαμε τον κ. Φλάισερ εάν η «συγγνώμη», που ζήτησε το Μάρτιο του 2014, ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ από τους Λιγγιάδες , μπορεί να ανοίξει δρόμο, να συμβάλει, δηλαδή, θετικά στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Δεν φτάνει η συγγνώμη, αλλά και από την θέση του, δεν μπορεί να κάνει κάτι, δεν έχει εξουσία, όπως για παράδειγμα ο Αμερικανός Πρόεδρος. Πάντως, είναι ο πρώτος Γερμανός αξιωματούχος που ζήτησε συγγνώμη. Αυτό δεν άρεσε σε πολλούς στην πατρίδα του. Τον σχολιάζουν αρνητικά, τον κοροϊδεύουν. Λένε ένας πάστορας, μιλάει για τις αμαρτίες των Γερμανών. Δεν αρέσει σε πολλούς. Όμως, εγώ ελπίζω, ναι, θα ανοίξει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις».

Ο 72χρονος καθηγητής Φλάισερ -ο οποίος πριν από 30 χρόνια πολιτογραφήθηκε Έλληνας- εξέφρασε την ανησυχία του για τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην Ευρώπη λόγω της φτώχειας και του μεταναστευτικού.

Χαρακτηριστικά είπε: «Εγώ φοβάμαι. Για τους νέους ανησυχώ. Μπορεί να μην βρίσκομαι στην ζωή, να το ζήσω. Όμως ανησυχώ».