Γιατί θα πέσει ο χρυσός: Μια contrarian άποψη…

Στην αγορά του χρυσού υπάρχει αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αισιοδοξία των τελευταίων ετών για άνοδο της τιμής. Όμως για όποιον είναι contrarian αυτό είναι κακό σημάδι. Επειδή ακριβώς η ψυχολογία για το χρυσό είναι καλή τα πράγματα θα πάνε ανάποδα.

Ο ενθουσιασμός για το χρυό είναι απολύτως κατανοητός, δεδομένου ότι είναι ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία σ’ αυτή τη δίμηνη μελαγχολική περίοδο για τους  επενδυτές. Όταν ο δείκτης S & P 500 «στέναζε» νωρίτερα αυτό το μήνα και είχε φτάσει να έχει απώλειες 15%, το κίτρινο μέταλλο έδρεπε καρπούς της τάξης του 20%.

Μετά όμως, ο χρυσός άρχισε να πέφτει όπως και τα υπόλοιπα εμπορεύματα, για παράδειγμα στην αρχή αυτής της εβδομάδας ητιμή έπεσε κατά 50 δολ. μέσα σε λίγες ώρες.

Και στη συνέχεια εμφανίστηκε η σύσταση της Goldman Sachs. Η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε να σορτάρουμε το χρυσό. Αλλά οι contrarian αναλυτές λένε ότι η σύσταση της Goldman δεν θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση, αν το κλίμα ήταν δυσμενές.

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται το συναίσθημα στην αγορά χρυσού (η κόκκινη γραμμή). Είναι πιο πάνω από ότι ήταν στις αρχές του 2014. Αν όμως το συναίσθημα είναι καλό στην αγορά, τότε τα πράγματα πάνε άσχημα, αυτή είναι η ουσία της contrarian ανάλυσης. Φυσικά, πρέπει κανείς να έχει πάντα υπόψη του ότι πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο εργαλείο, και τις περισσότερες φορές έχει ισχύ για ένα μήνα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Mark Hulbert, ένας αναλυτής που συνηθίζει να πάει κόντρα στο ρεύμα.