Για 1η φορά, εδώ και 30 χρόνια, οι δημοσιογράφοι των FT κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία

Για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, οι δημοσιογράφοι των Financial Times κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία για να υπερασπιστούν τις συντάξεις τους.

Χθες, οι δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας ψήφισαν υπέρ της απεργίας, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των δημοσιογράφων της Βρετανίας. H απόφαση ελήφθη μετά την αποτυχία των συνομιλιών που είχαν οι δημοσιογράφοι με την διεύθυνση της εφημερίδας, η οποία, όπως επισημαίνουν, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της μετά την εξαγορά των FT από τον ιαπωνικό όμιλο Nikkei. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εφημερίδας, η απεργία των δημοσιογράφων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί η μέρα της απεργίας.

Οι Financial Times που ανήκαν στον βρετανικό εκδοτικό όμιλο Pearson, εξαγοράστηκαν πριν από ένα χρόνο από το ιαπωνικό όμιλο Νikkei και όπως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι, η διεύθυνση της εφημερίδας δεν τήρησε τις δεσμεύσεις καθώς, μετά την εξαγορά, πήρε 5,3 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο των συντάξεων της επιχείρησης για να πληρώσει τη μίσθωση του κτιρίου όπου στεγάζεται η εφημερίδα -παραμένει στην ιδιοκτησία του ομίλου Pearson- αλλά και για να καλύψει άλλα έξοδα.

Οι FT εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1988 και αμέσως απέκτησαν κύρος εντός και εκτός βρετανικού εδάφους. H εφημερίδα, η οποία απασχολεί πάνω από 600 δημοσιογράφους και τυπώνεται σήμερα σε πάνω από 20 πόλεις σε όλο τον κόσμο εξαγοράστηκε από τον εκδοτικό όμιλο Pearson, ενώ τον Ιούλιο του 2015 ανακοινώθηκε επίσημα η πώλησή της.

Ο εκδοτικός οίκος Pearson συμφώνησε να πουλήσει τον όμιλο Financial Times στον ιαπωνικό όμιλο Νikkei έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία δεν συμπεριέλαβε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του περιοδικού «The Economist», το οποίος ανήκει στον FT Group.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Nikkei αυτοπροσδιορίζεται ως ο μεγαλύτερος όμιλος ανεξάρτητων μέσων οικονομικής ενημέρωσης στην Ασία.