Γκάμπριελ: Ζητά άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Βέβαια, αυτό που ζητά ο αντικαγκελάριος και Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν το συμμερίζονται πολλοί…

Για παράδειγμα, ο Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου της CDU, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ δηλώνει στην εφημερίδα Die Welt ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από την Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον ίδιον, κάτι τέτοιο θα έχει πολύ λιγότερο κόστος απ’ ότι αν συνεχιστεί η προσφυγική ροή.

«Οι βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από όλα τα κράτη – μέλη», υποστήριξε ο Στάιγκερ ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «έφερε βαρύ πλήγμα» στο χώρο του Σένγκεν.

Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση λύση της προσφυγικής κρίσης πολύ σύντομα θα περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός του Σένγκεν. Για τη Γερμανία μάλιστα κατάρρευση του Σένγκεν θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, δεδομένου ότι το 60% των εμπορικών της συναλλαγών γίνεται μέσα στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρει σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στα Σκόπια προς την Ελλάδα, έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι “ψευτολύση” που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο», ανέφερε.

Λάβρος ο Γκάμπριελ!

Υποστηρίζει ότι από τα 200 δισ., που πήρε η Ελλάδα από το 2-010 μέχρι και το 2014, τα 145 από αυτά πήγαν στην αποπληρωμή των χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους», τονίζει ο Γκάμπριελ ο οποίος εφιστά την προσοχή πως όσο δεν αλλάζει αυτή η πολιτική, τόσο επιταχύνεται η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος είναι ξεκάθαρος: «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους»!

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ηχεί ως κυνισμός», υποστηρίζει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.