ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ…

Σκηνές που θύμιζαν… συνεδρίαση της Βουλής, σε στιγμές μεγάλης έντασης, εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των διοικητικών δικαστών, καθώς κυβερνητικά στελέχη ήρθαν σε σκληρή αντιπαράθεση με πολιτικούς και νομικούς για τις ρυθμίσεις που αφορούν την αδειοδότηση των καναλιών, τις ανεξάρτητες Αρχές, τα παράνομα αποδεικτικά μέσα, αλλά και το τρίτο Μνημόνιο, το Ασφαλιστικό και την προσφυγική κρίση.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 15/2

Σκληρές κόντρες για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα των νομοθετικών μέτρων για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο γ.γ. του πρωθυπουργικού γραφείου, Δ. Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι η υπογραφή του Μνημονίου ήταν «εκβιαστική, αναγκαστική επιλογή». Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο οποίος ανέφερε ότι οι εκβιαστικές συνθήκες προϋπήρχαν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε αλλιώς τα πράγματα, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συμπεριφέρεται σαν «χασάπης» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία μίλησε για «απόπειρα επηρεασμού της δικαστικής κρίσης», ενώ, αναφερόμενη στις τηλεοπτικές άδειες, χαρακτήρισε «ψευδές και οχληρό» να λέγεται ότι δεν υπάρχει ΕΣΡ, αφού ψηφίστηκε φωτογραφική διάταξη για τη διάλυσή του. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να παραιτηθεί για το θέμα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Αποχώρησε ο υπουργός

Οι βολές της πρώην προέδρου της Βουλής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ν. Παρασκευόπουλου, ο οποίος αποχώρησε από τη συνέλευση, λέγοντας ότι οι συζητήσεις αυτές μπορούν να γίνονται χωρίς μειωτικές εκφράσεις. Αιχμηρή ήταν η παρέμβαση και του βουλευτή της ΝΔ Μ. Βορίδη, ο οποίος επέκρινε τις ρυθμίσεις για τις τηλεοπτικές άδειες και τα παράνομα αποδεικτικά μέσα.

Από την Τουρκία να γίνεται η μετεγκατάσταση των προσφύγων

Η προσφυγική κρίση ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών -και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ- Μπ. Κέντερς, ο οποίος, νωρίτερα χθες, είχε διαμηνύσει, από τα Σκόπια, ότι είναι σημαντικότερο να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος παρά κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα. Υποδεχόμενος τον Ολλανδό υπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση, ενώ επεσήμανε την ανάγκη λειτουργίας ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να σταματήσουν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο.

«Ακραία» στοιχεία κατά βουλευτών

Ακραία, εθνικιστικά στοιχεία, που φέρονται να ανήκουν στο ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και έχουν παρεισφρήσει στο μπλόκο των αγροτών στο Αντίγονο Φλώρινας, προπηλάκισαν και αποδοκίμασαν χθες με ακατονόμαστες εκφράσεις τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, την ώρα που αποχωρούσαν από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο κτίριο της πρώην νομαρχίας. Είναι τα ίδια άτομα που το προηγούμενο Σάββατο ματαίωσαν εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το αγροτικό στο Αμύνταιο και εισέβαλαν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αμυνταίου.

Εισβολή στη νομαρχία

Νωρίτερα, αγρότες από τα μπλόκα του Πολύμυλου και του Βόιου Κοζάνης εισέβαλαν στο κτίριο της νομαρχίας στη συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσαν οι βουλευτές Δημ. Δημητριάδης, Γ. Ντζιμάνης, Γ. Θεοφύλακτος και Θ. Μουμουλίδης. Οι αγρότες εξαγριώθηκαν όταν είδαν αστυνομικές δυνάμεις και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην είσοδο του κτιρίου να τους αποτρέπουν να μπουν στο εσωτερικό του. Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν, οι αγρότες μπήκαν στην αίθουσα και έκαναν ερωτήσεις προς τους βουλευτές, αρκετές φορές μάλιστα σε έντονο ύφος. «Είναι νωρίς να μιλάμε για το τι κάναμε. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση τετραετίας και μετά το τέλος θα κριθούμε», δήλωσε ο βουλευτής Γ. Ντζιμάνης.

«Μπλόκο» στο αεροδρόμιο

Το μεσημέρι του Σαββάτου, αγρότες από τον Εβρο πολιόρκησαν και εγκλώβισαν τους τοπικούς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Ρίζο και Αν. Γκαρά, στην αίθουσα του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης. Οι αγρότες τούς αποδοκίμασαν και επί 1,5 ώρα δεν τους άφηναν να φύγουν, ζητώντας τους να δεσμευτούν ότι δεν θα ψηφίσουν το σχέδιο νόμου για το φορολογικό και το Ασφαλιστικό. Αλλά και όταν αποχώρησαν οι βουλευτές, με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, οι αγρότες συνέχισαν να τους αποδοκιμάζουν. Οι δύο βουλευτές επιχείρησαν να χαμηλώσουν τους τόνους και η Αν. Γκαρά είπε πως «δεν υπήρξε πολιορκία, απλώς έγινε μια συζήτηση με τους αγρότες».

Ανοίγει τα χαρτιά του στο συνέδριο

Εντείνονται οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με τον Στ. Θεοδωράκη να κάνει ένα βήμα μπροστά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει υπό προϋποθέσεις, μαζί με τη Φ. Γεννηματά, την ηγεσία ενός νέου μεταρρυθμιστικού πολιτικού φορέα. Σε συνέντευξή του («Καθημερινή της Κυριακής») ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει από τη βάση την ηγεσία του νέου σχήματος, όπως έχει προτείνει εμμέσως η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εχω υπάρξει στη ζωή μου πολύ τολμηρός, για να με φοβίσει μια πρόταση για εκλογή από τη βάση». Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι «η δημιουργία ενός νέου, μεγαλύτερου μεταρρυθμιστικού κινήματος είναι υπόθεση των πολιτών και όχι των κομματικών μηχανισμών». Πάντως, ο Στ. Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο συνέδριο του Ποταμιού, το οποίο αρχίζει στις 26 Φεβρουαρίου.

Η ώρα (;) των κρίσεων

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να αρχίσουν οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται μόνο στα μπλόκα των αγροτών και τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας. Οπως ακούγεται, οι ίδιοι οι αξιωματικοί επιθυμούν να γίνουν οι κρίσεις τον Μάρτιο, αφού οι περισσότεροι έχουν προσληφθεί Σεπτέμβριο και αν συμπληρώσουν έξι μήνες από έναν χρόνο, κατοχυρώνουν ολόκληρο το έτος ως συντάξιμο. Συνεπώς, αν οι κρίσεις γίνουν τον Μάρτιο, θα έχουν επιπλέον έναν χρόνο στη σύνταξη. Ολα αυτά λένε οι «κακές γλώσσες». Μένει να δούμε πότε τελικά θα γίνουν οι κρίσεις.

Μήνυμα για τη Σένγκεν

 

Βολές εναντίον όσων «σπρώχνουν» την Ελλάδα εκτός Σένγκεν εξαπέλυσε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λ. Μπολντρίνι, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στη Λέσβο, όπου συναντήθηκε και με τις τρεις γνωστές γιαγιάδες (φωτογραφία). «Η ιδέα της αποπομπής σήμερα της Ελλάδας και αύριο της Ιταλίας από τη Σένγκεν σημαίνει μια άρνηση στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης», τόνισε η Λ. Μπολντρίνι, σημειώνοντας πως «στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης».

• «Ευρωπαϊκή Προσωπικότητα της Χρονιάς 2015» ανέδειξε τον Αλ. Τσίπρα η γαλλική πολιτική επετηρίδα «Le Trombinoscope», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του πρωθυπουργού «στη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού οράματος στην ΕΕ, βασισμένου στις θεμελιώδεις αξίες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού». Η συγκεκριμένη διάκριση απονέμεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένες πολιτικές προσωπικότητες της Γαλλίας και της Ευρώπης, με κριτήριο τη δράση τους και τον βαθμό που αυτή επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις της κάθε χρονιάς.

ΕΙΠΕ

Ντόρα Μπακογιάννη (βουλευτής ΝΔ)
«Το μεταναστευτικό μπορεί να μετατραπεί σε βόμβα που θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση». («Εθνος της Κυριακής»)