Δεκατέσσερα νέα hotspots σε μια εβδομάδα-33.320 άνθρωποι ο νεότερος επίσημος απολογισμός

Σε μερικά μόνο εικοσιτετράωρα -από  Δευτέρα έως και την Κυριακή 13 Μαρτίου- θα είναι έτοιμα 14 νέα hotspots από την κυβέρνηση, καθώς το προσφυγικό κύμα γιγαντώνεται (33.320 άνθρωποι ο νεότερος επίσημος απολογισμός). Παράλληλα, ένα ακόμη hotspot, στο Λιτόχωρο, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μετά τις 15 Μαρτίου. Η χωρητικότητα των νέων δομών θα είναι 17.400 άνθρωποι.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, με τις σημερινές δομές, εξυπηρετούνται μόνο οι μισοί (16.530) μετανάστες και πρόσφυγες από τους 33.320 παραμένοντες. Τα επίσημα στοιχεία όσον αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη χώρα μας έδωσε την Κυριακή το βράδυ το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης της κυβέρνησης, με την επιτάχυνση των διαδικασιών διαμόρφωσης των νέων δομών να προκαλεί αίσθηση, όταν χρειάστηκαν μήνες για τη διαμόρφωση του προηγούμενων δομών, προκαλώντας έτσι την έντονη κριτική κρατών – μελών και φορέων της ΕΕ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας Δ. Βίτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αποσυμπιεστεί η Ειδομένη από τους πρόσφυγες:  «Oι πρόσφυγες θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι και ποιοι θα μπορούν να περάσουν στα Σκόπια, θα προωθούνται στα σύνορα, αναλόγως ίσως με το πόσο καιρό βρίσκονται στην χώρα μας».

Για τον Πειραιά τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αποσυμπιεστεί πλήρως το λιμάνι, στο οποίο βρίσκονται 2 με 2,5 χιλιάδες άτομα ενώ αναφερόμενος στις αποθήκες συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας είπε πως από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, όπου δημιουργήθηκε η κεντρική αποθήκη από την Περιφέρεια Αττικής και τη γγ Εμπορίου, οι προμήθειες θα κατανέμονται με σύστημα σε όλες τις δομές της χώρας, σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας θα παρέχονται όσα χρειάζονται, ενώ θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως. Ανάλογη αποθήκη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και στη Μακεδονία, καθώς, όπως είπε ο κ. Βίτσας, θα μιλήσει και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για να στηθεί άλλο ένα τέτοιο κέντρο εκεί.

Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ και τη δράση του στα εθνικά χωρικά ύδατα είπε ότι περιπολεί, καταγράφει και ενημερώνει και τις δύο πλευρές. Δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο , ούτε “γκρίζες ζώνες” σημείωσε χαρακτηριστικά.