Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τη Wall Street – Μικτά πρόσημα χθες για τους τρεις βασικούς δείκτες της

Μικτά πρόσημα για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας που ολοκληρώθηκε με κέρδη. Ήταν η δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τη Wall Street.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδωσαν σήμα για μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, ήταν οι βασικοί λόγοι που συντέλεσαν στην αντιστροφή του κλίματος και οδήγησαν τους δείκτες σε περιορισμό των πρωινών κερδών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 57 μονάδες (0,34%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 16.640 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημείωσε κέρδη 8 μονάδων (0,17%) έκλεισε στις 4.590 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 4 μονάδες (0,19%) και έκλεισε στις 1.948 μονάδες.

O Dow Jones κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 1,51% και ο Nasdaq κέρδισε 1,91%.

Oι τιμές του πετρελαίου που σημείωναν άνοδο τις πρωινές ώρες, στη συνέχεια υποχώρησαν. Ωστόσο, οι δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Βενεζουέλας κ. Eulogio Del Pino ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ αλλά και της χώρας του, στα μέσα Μαρτίου, αναζωπύρωσε τις ελπίδες για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου αλλά και σταθεροποίηση των τιμών του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν νωρίτερα από την αμερικάνικη κυβέρνηση, το προσωπικό εισόδημα των Αμερικάνων αυξήθηκε 0,5% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εμπορίου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,3% και του εισοδήματος κατά 0,4% σε δημοσκόπηση της WSJ.

Παράλληλα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της FED για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε 0,1% από τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 1,3%.

Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,3% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σύγκριση με πέρυσι κατέγραψε άνοδο 1,7% που αποτελεί την μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2014.

Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ ανήλθε στο 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Στα επιμέρους στοιχεία, οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 2% στο τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο αυτό το μέγεθος ήταν μικρότερο από την αρχική εκτίμηση του 2,2% και πιο αδύναμο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριου διευρύνθηκε σε χαμηλό επτά μηνών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 62,2 δισ. δολάρια από τα 61,5 δισ. δολάρια το Δεκέμβριο.