Δημ.Τζάνας (δ/ντής επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Παρελήφθη η σκυτάλη από τα “αδύναμα χέρια” που κυριάρχησαν προηγουμένως

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Σε σκηνικό έντονης μεταβλητότητας κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι παράγοντες που διαμορφώνουν την ψυχολογία της Αγοράς είναι θετικοί και αρνητικοί ταυτόχρονα” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Στους θετικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι δηλώσεις Ντράγκι, που για μια ακόμη φορά δηλώνει έτοιμος για νέες δόσεις ποσοτικής χαλάρωσης στην Ε.Ε., καθώς διαβλέπει τους κινδύνους του επίμονου αποπληθωρισμού.
Η απρόσμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.
Η αποδοχή της πρότασης της Cosco για τιμή 22 ευρώ/μετοχή στον ΟΛΠ, εξέλιξη που δεν είχε ωστόσο θετικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής (αντιθέτως, κατέγραψε απώλειες), αντανακλώντας το σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε συνέχεια ενός αξιοσημείωτου deal.
Στους αρνητικούς παράγοντες, καταγράφεται το μήνυμα του Νταβός για τις Αγορές καθώς οι περισσότεροι (του Σόρος μεταξύ άλλων) συνομολόγησαν ότι βιώνουμε νέο κύμα κρίσης. Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε για μια ακόμη φορά μήνυμα για την ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσής της στα γνωστά προαπαιτούμενα από τους Δανειστές της.
Αρνητικά καταγράφεται η συνεχιζόμενη υποχώρηση του Πετρελαίου καθώς πιθανολογείται η συντήρηση για το επόμενο διάστημα υφεσιακού σκηνικού, που δεν θα επιτρέψει ανάκαμψη στις συνθήκες ζήτησης.
Στο εσωτερικό μέτωπο, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην ψήφιση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού νομοσχεδίου, με τις σχετικές αντιδράσεις να κλιμακώνονται.
Είναι επομένως σαφές ότι οι Αγορές θα αξιολογήσουν τις επόμενες ημέρες με εναργέστερο τρόπο τη βούληση για προώθηση Μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή θα αποτυπωθεί από την τελική μορφή των προτάσεων και τη διαδικασία έγκρισής τους από τη Βουλή.
Υπό αυτή την έννοια, ο πολιτικός κίνδυνος αναμένεται να κορυφωθεί, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για κίνηση του Γενικού Δείκτη είτε ανοδική είτε πτωτική: αισθητά πάνω από τις 560 μονάδες αν διαφανεί ότι θα συντελεστεί η ψήφιση των νομοσχεδίων και θα δρομολογηθεί η κανονικότητα στη συνέχεια.
Εναλλακτικά, στο αρνητικό σενάριο, η πλαγιοκαθοδική κίνηση σε συνέχεια της διάσπασης των 500 μονάδων δύσκολα θα διακοπεί στο πρώτο επίπεδο στήριξης, καθώς θα αναβιώσουν τα σενάρια “Grexit” που όλοι γνωρίζουμε πόσο μας ταλαιπώρησαν πέρσι. Για το σκοπό αυτό, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εισηγείται και πάλι την επιτάχυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, σε χθεσινή παρέμβασή του.
Καταληκτικά, η συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη χθεσινή συνεδρίαση, με αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές να συμμετέχουν στην ανοδική κίνηση, προϊδεάζει ότι η κίνηση του Γενικού Δείκτη επαφίεται στις επενδυτικές κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων, που παίρνουν τη σκυτάλη από τα “αδύναμα χέρια” που κυριάρχησαν προηγουμένως.
Θα απαιτηθεί ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, συσσώρευση αρκετών ημερών για να εδραιωθεί μια “διαφορετική πορεία”, που ωστόσο μπορεί να υποβοηθηθεί από την ταυτόχρονη παρουσία των Watsa, Ross και Paulson επί Ελληνικού εδάφους τις επόμενες ημέρες…