20.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Διέσωσε” το θετικό πρόσημο στο τέλος το Χ.Α.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

capital.gr

Οριακά υψηλότερα έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας μια συνεδρίαση κατά την οποία τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν αντίρροπες δυνάμεις και έντονη μεταβλητότητα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη μόλις 0,07%, στις 534,72 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να ενισχύεται έως και 1,51%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,6 εκατ. ευρώ, αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 71,7 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων μόλις τα 2,1 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 148,57 μονάδες, ενώ εκείνος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 1,01% στις 664,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 40,59 μονάδες, αν και μία σχεδόν ώρα πριν την τη λήξη της κύριας συνεδρίασης κατέγραφε απώλειες που ξεπερνούσαν το 2%.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε δύο όψεις. Η μία όψη ήταν η θετική, με την αγορά από την έναρξη της συνεδρίασης μέχρι τις 14:00 περίπου να εκινείτο σταθερά στα επίπεδα των 540 μονάδων, καταγράφοντας κέρδη που έφτασαν έως το 1,51%. Η δεύτερη όψη της εμφανίστηκε λίγο μετά τις 14:00, όταν και ξεκίνησε η σταδιακή μείωση του ποσοστού ανόδου, με την αγορά να γυρνά σε αρνητικό έδαφος λίγο μετά τις 15:00.

Αν και προσπάθησε, λοιπόν, να διαφοροποιηθεί από τη σημερινή ευρωπαϊκή “νευρικότητα”, οι εξελίξεις στο επίπεδο των διεργασιών για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεν επέτρεψαν στην διατήρηση του θετικού κλίματος που τροφοδότησε αρχικά η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s την Παρασκευή.

Μάλιστα, τα τελευταία μηνύματα στο μέτωπο του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και επαγγελματικών φορέων δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων από όλες σχεδόν τις επαγγελματικές τάξεις, την ώρα που πρέπει να λύσει τη δύσκολη εξίσωση που θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει το Capital.gr, στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, βγήκε “μαύρος καπνός”, ειδικά στο ζήτημα της επιβολής της εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης των επιστημόνων, η οποία προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους εγχώριους αναλυτές, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s έχει θετική επίδραση στην αγορά, με τα χαρτοφυλάκια να δείχνουν ότι οι ανησυχίες για την επόμενη μέρα έχουν αποκλιμακωθεί ελαφρώς, ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τα προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Στο μεταξύ, ο FTSE 25 επέστρεψε σε επαφή με τη στήριξη των 147 μονάδων, η διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει και πάλι στα επίπεδα των 144 μονάδων. Άλλωστε, σήμερα “δοκίμασε” χωρίς επιτυχία την αντίσταση των 51 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 3,97% και 2,93% αντίστοιχα, ακολουθώντας με μια συνεδρίαση “καθυστέρηση” την αντίδραση της αγοράς, ενώ ισχυρά στηρίγματα παρείχε και η μετοχή της Εθνικής, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,41% και έχοντας διακινήσει 22,5 εκατ. τεμάχια.

“Ανακούφιση” και για τη μετοχή της Folli Follie, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,32%, συνεχίζοντας την αντίδρασή της μετά το +10,67% της Παρασκευής, ενώ ισχυρή ήταν και η παρουσία του ΟΤΕ, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 2,11%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Λάμδα, Grivalia, Motor Oil και Alpha Bank, με την τελευταία να απορροφά τελικά τις πιέσεις που δέχτηκε ενδοσυνεδριακά.

Στον αντίποδα, εκείνες που δεν κατάφεραν να απορροφήσουν την προσφορά ήταν οι μετοχές της Πειραιώς, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 4,12%, ενώ διακινήθηκαν και πάνω από 26 εκατ. τεμάχια, ενώ άνω του 3% ήταν και οι απώλειες σε ΟΛΠ και Βιοχαλκο. Άνω του 2% ήταν η πτώση που σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank, της Μυτιληναίος και της ΔΕΗ.

Στον Mid Cap, η Ιντρακομ έκλεισε με κέρδη 5,23%, η MIG ολοκλήρωσε στο +4,69% και η Φουρλής βρέθηκε στα 2,66 ευρώ με άνοδο 3,91%. Στον αντίποδα η Autohellas έκλεισε με απώλειες 3,65% με μόλις τρία τεμάχια όγκο, ενώ στο -3,33% έκλεισε και η Σωληνουργεία Κορίνθου.