Δραγασάκης: «Η χώρα γυρίζει σελίδα» 9-12 δις ευρώ στην πραγματική Οικονομία το Β’ 6μηνο

«Η χώρα γυρίζει σελίδα» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα του 17ου συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) ενώ εκτίμησε ότι «η ανάκαμψη θα υπάρξει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα ενδυναμωθεί το 2017».

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «οι αποφάσεις του Eurogroup που έγινε την περασμένη Δευτέρα μας επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα, να φύγουμε από τον καταστροφικό φαύλο κύκλο λιτότητα – ύφεση – ανεργία – υπερχρέωση και να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον με ορατότητα από εδώ και μπροστά».

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε στην ομιλία του ότι «η συμφωνία ως προς την πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου. Η εμπειρία μας έδειξε ότι το σύστημα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντικό και αυτό μας κάνει να κρατάμε μικρό καλάθι αλλά οι βάσεις έχουν τεθεί για να προσδοκούμε σημαντικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα».

Όπως ανέφερε «μετά από έξι χρόνια έχουμε μια απόφαση που δημιουργεί προϋποθέσεις να πούμε ότι τελειώσαμε με τη δημοσιονομική προσαρμογή με την έννοια ότι πήραμε όλα τα μέτρα τα οποία χρειαζόταν να πάρουμε και για να έχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για να έχουμε εξαντλήσει τις υποχρεώσεις μας, με βάση τη συμφωνία που έχουμε συνάψει. Άρα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα είναι σε μια νέα φάση και θα πρέπει να επικρατήσουν νέες προτεραιότητες με πυρήνα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, «σημαντική κάνει την εξέλιξη για την απόφαση του Eurogroup το γεγονός ότι η συμφωνία που επετεύχθη δεν συνοδεύεται από νέα μέτρα. Τον τελευταίο καιρό από την πλευρά του ΔΝΤ ετέθη το αίτημα να νομοθετήσουμε μέτρα τα οποία θα πάρουμε εάν μετά από ένα, δύο χρόνια αποδειχθεί ότι έχουμε απόκλιση από στόχους. Ευτυχώς η συζήτηση στο Εurogroup απέρριψε αυτή τη πρόταση και υιοθέτησε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που αποκλείει τη νομοθέτηση μέτρων αλλά προβλέπει υιοθέτηση διορθωτικού μηχανισμού όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία».

Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ». Συγκεκριμένα, στις προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνεται το γεγονός ότι στη δημοσιονομική βελτίωση του 2015 προβλεπόταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, «αντί για αυτό έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, άρα συνολικά έχουμε θετική απόκλιση από τους στόχους κατά 1%. Επίσης, τον Απρίλιο ή τον Μάιο 2017 θα πρέπει να αξιολογήσουμε αν πιάσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2016. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να πιάσουμε 1% πλεόνασμα άρα μπορούμε να προβλέψουμε ότι και το 2017 είναι εξασφαλισμένο ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί. Το 2018 θα αξιολογηθεί η δημοσιονομική επίδοση του 2017 με την προβλεπόμενη αύξηση και ανάκαμψη της οικονομίας και άρα καθίσταται ρεαλιστικός ο στόχος ο μηχανισμός αυτός να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί».

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, «έχουμε ένα δεσμευτικό προς τους δανειστές οδικό χάρτη για την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Προς αυτή τη κατεύθυνση οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν μέτρα όπως το να εξασφαλιστεί ότι τα επόμενα 50 χρόνια δεν θα πληρώνουμε ποτέ πάνω από το 1% του ΑΕΠ για τα δάνεια του EFSF ή ότι θα υπάρξει πλαφόν στο επιτόκιο ώστε να διασφαλίσουμε όταν στο μέλλον ανέβει το επιτόκιο να έχουμε κάποιες εγγυήσεις και ασφάλειες. Συζητήσεις για όλα αυτά ακόμα γίνονται αλλά έχουν τεθεί οι βάσεις για να πετύχουμε μια θετική αφετηρία για το μέλλον».

Με βάση όλα αυτά τα παραπάνω, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, «μπορούμε να επανασχεδιάσουμε το μέλλον και να θέσουμε ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση της οικονομίας αλλά και την ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους. Μετά από μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης που ζήσαμε και με τόσο υψηλή ανεργία είναι επείγουσα ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξει εκταμίευση μιας δόσης από το δάνειο που θα επιτρέψει να εξοφλήσει το κράτος τις υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης έχουμε προβλέψει με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 6,2 δισ. ευρώ εξασφαλισμένους πόρους που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία, είτε με τον πρώτο είτε με τον δεύτερο τρόπο 9-12 δισ. ευρώ. Άρα είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι η ανάκαμψη θα υπάρξει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα ενδυναμωθεί το 2017».

Από την πλευρά του ο Χαρίλαος Αλαμάνος, Πρόεδρος του ΣΟΕΛ (Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών) τόνισε στην ομιλία του ότι η κατάρτιση ευρωπαϊκών λογιστικών προτύπων δημόσιου τομέα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλαμάνο, μόνο με αξιόπιστα λογιστικά πρότυπα δύναται να προαχθεί η διαφάνεια και να διασφαλιστεί η ποιότητα της δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, εκτίμησε ότι για να είναι εφικτή η κατάρτιση και από κοινού υιοθέτηση των προτύπων αυτών πρέπει να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος διαβούλευσης που θα επιτρέψει τη σύγκλιση των απόψεων των ενδιαφερομένων μερών.

Το ΣΟΕΛ είναι πρόθυμο να συνδράμει για την ευόδωση αυτής της προσπάθειας, όπως ανέφερε ο κ. Αλαμάνος.