Δραγασάκης: «Θετικό σοκ» στην ελληνική οικονομία από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

  •   
«Θετικό σοκ» για την ελληνική οικονομία είναι δυνατόν να προκύψει με την έγκαιρη ολοκλήρωση της εν εξελίξει πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016.
.
Περιγράφοντας τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση σε παρέμβαση του σε εκδήλωση με θέμα «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», – όπως επισημαίνει το ΑΠΕ – ο Δραγασάκης ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μεταξύ άλλων θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας, στη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στην εξάλειψη των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) και στην έναρξη της συζήτησης για έξοδο στις αγορές.
.
Θετικές επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα θα έχει – πάντα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης – η ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Για τον Δραγασάκη, δύο παράγοντες συνθέτουν τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, πέραν της εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές μας με τον πιο δίκαιο τρόπο: Η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος και η εφαρμογή μίας νέας βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής, που μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί και τις κοινωνικές ανισότητες.
.Δραγασάκης: «Θετικό σοκ» στην ελληνική οικονομία από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Για το παράλληλο πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται το βασικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με στόχο να αποκαταστήσει τις ζημιές που έγιναν από τις εφαρμογές των μνημονίων.
Για το νέο βιώσιμο πρόγραμμα δίκαιης ανάπτυξης, τόνισε ότι θα τεθεί σε διάλογο μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων.
.
Ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στην πηγή του, δηλαδή με ένα αξιόπιστο σχέδιο που θα σταματήσει τον πόλεμο στην Συρία και γενικότερα θα σταθεροποιήσει την περιοχή ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές.
.
Το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς μέρισμα ευθύνης όλων των λαών, επεσήμανε, ενώ απευθυνόμενος στα γειτονικά μας κράτη είπε χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί μας γείτονες, κάνετε λάθος στο κλείσιμο των συνόρων. Βλάπτετε και το μακροχρόνιο συμφέρον των ίδιων των λαών σας».