24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εβδομαδιαίο άλμα 9% στο Χ.Α.- έκανε το 7×7 στο ανοδικό του σερί

 

ΑΓΟΡΕΣ

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

capital.gr

Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά κατάφερε να κάνει το 7×7 στο ανοδικό του σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών, συντηρώντας το επίπεδο των 550 μονάδων, μετά από μία άκρως ευμετάβλητη και νευρική συνεδρίαση.

Εβδομαδιαίο άλμα 9% στο Χ.Α.

 

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 552,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 538-560 μονάδων ή από το -2,39% έως το +1,65%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 109,26  εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 4,85 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Η εβδομάδα που έκλεισε το Χ.Α. ήταν η τρίτη στη σειρά ανοδική, καθώς το τελευταίο πενθήμερο έκλεισε με κέρδη 9,02%, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 12,44%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,50%, στις 149,93 μονάδες, ενώ στο +0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 605,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,28% στις 37,81 μονάδες.

Η σημερινή ανάγνωση της αγοράς έχει πολλές όψεις, καθώς εκεί που εμφάνιζε σημάδια κόπωσης της συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης, εκεί υπήρχαν μετοχές που μπορούσαν να λάβουν τη σκυτάλη της στήριξης των επιπέδων.

Σήμερα ήταν η σειρά αρκετών blue chips, τα οποία αντιστάθμισαν, και με το παραπάνω, την τραπεζική διόρθωση, μετά από ένα ράλι του κλάδου που ξεπερνά το 100% σε λιγότερο από 15 μέρες. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ψυχολογία στην αγορά έχει αλλάξει, με όλο και περισσότερους τίτλους να θέτουν το “λιθαράκι” τους στην απομάκρυνση από την “μαύρη ζώνη” των χαμηλών του έτους. Και όλα αυτά χωρίς το ειδικό νέο, χωρίς την είδηση/καταλύτη που θα έβαζε ένα θέμα συνολικής αναθεώρησης στο κομμάτι που αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, η άνοδος των τριών συνεχόμενων εβδομάδων πέρα από το στίγμα των μετοχικών επιλογών που υπεραπέδωσαν είχε και δεύτερες αναγνώσεις:

Οι μεγάλοι τζίροι δεν είναι αναγκαία συνθήκη με αυτές τις αποτιμήσεις για να συντηρηθεί ένα ράλι διαρκείας, οι τράπεζες παραμένουν μια “ιστορία αγάπης και μίσους” για τους επενδυτές, η μεταβλητότητα έχει πολλούς τρόπους έκφρασης ενώ η υπερβολή είναι μια άγνωστη ακόμα έννοια αφού το στοιχείο της έκπληξης τείνει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας.

Με αυτά και με αυτά το ράλι από τα χαμηλά έχει συμπληρώσει σωρευτικά κέρδη 32% σε επίπεδο δείκτη, απόδοση που τουλάχιστον για το χρόνο που επιτεύχθηκε έχει σπάνια συχνότητα εμφάνισης. Το κίνητρο επομένως κατοχύρωσης κάποιων κερδών είναι πολύ ισχυρό δεδομένου ότι διαχειριστικά ο Μάρτιος κλείνει το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και οι επιδόσεις των επαγγελματιών θα καταγραφούν σε λίγες ημέρες στα αποτελέσματα.

Στα τεχνικά δεδομένα η εικόνα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά καθώς ο Γενικός ∆είκτης διέσπασε την πλαγιοκαθοδική δίμηνη αντίσταση δίνοντας πολλή δύναμη στην άνοδο η οποία είχε πολλούς και εναλλασσόμενους εκφραστές στην διάρκεια της. Οι χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών διασπάστηκαν με έξι συνεχόμενα λευκά σώματα γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή δυναμική της τάσης. Με την κίνηση της Παρασκευής η αγορά είδε τα υψηλά του Φεβρουαρίου (558 μονάδες) τα οποία είναι και η αντίσταση τιμών με την οποία αναμετράται πλέον ο Γενικός ∆είκτης.

Οι έντονες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις αλλαγής τάσης χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα η ισχυρή τεχνική ένδειξη. Η κόπωση που παρατηρήθηκε θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενη καθώς οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει στην υπερτιμημένη ζώνη τιμών προοιωνίζοντας για ένα πιθανό πισωγύρισμα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η διόρθωση θα μπορούσε να έχει ένα βάθος 40 μονάδες χωρίς να διαταράξει το ανοδικό σκηνικό υποχωρώντας ως τα επίπεδα των 510 – 520 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα, η Folli Follie έκλεισε με κέρδη 6,82%, ο ΟΤΕ στο +5,33% και η Aegean στο +4,93%. Κέρδη που ξεπέρασαν το 3% σημείωσαν οι Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και Grivalia. Το κλείσιμο, χωρίς πρόσημο, των ΔΕΗ, Πειραιώς και Βιοχαλκο βελτίωσε ελαφρώς και την εικόνα της αγοράς, αν και η τελευταία βρέθηκε να κερδίζει έως και 6% ενδοσυνεδριακά.

Στον αντίποδα, η Eurobank και η Εθνική έκλεισαν με απώλειες που έφτασαν το 6,63% και 6,33% αντίστοιχα, ενώ στο -4% έκλεισε η Alpha Bank και στο -3,13% η Jumbo, οι οποίες “βρήκαν ευκαιρία” να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών του προηγούμενου διαστήματος. Με μικρές απώλειες έκλεισαν και οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

Στον Mid Cap, Σωληνουργεία Κορίνθου και Χαλκορ έκλεισαν με κέρδη 7,60% και 4,27% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Frigoglass και Υγεία. Στο +1,45% η Φουρλής, ενώ η Αττικής, στον αντίποδα έκλεισε με απώλειες 3,30%.