ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ- Τσικνοπέμπτη στην Ελλάδα

Εορταστική διάθεση με μουσικές, μασκαράδες, χαρτοπόλεμο και την τσίκνα από το ψήσιμο του κρέατος να διαχέεται παντού, επιτάσσει η σημερινή μέρα. Σε όλη την Ελλάδα, οι δήμοι διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις με επίκεντρο το ψητό κρέας και τις λαϊκές παραδόσεις.

  • ΕΘΝΟΣ On Line

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) γνωστή σε όλους ως Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη σηματοδοτεί την έναρξη των Αποκριών αφού από την επομένη μέρα ξεκινάει -σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση- μία μακρά περίοδος νηστείας μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να είναι γνωστή η προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που διατηρήθηκε και στα χρόνια του Χριστιανισμού.

«Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα»
Ένα ξεχωριστό εορταστικό δρώμενο με αντιπροσωπευτικά ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα διοργανώνει από τις 3 έως τις 6 Μαρτίου, στην Πλατεία Συντάγματος, ο δήμος Αθηναίων με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Γραφείο Ισότητας των Φύλων της ΕΝ.ΠΕ.

Η έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων «Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα» θα πραγματοποιηθεί την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου στις 18:00 από το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστό. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Χρήστος Τεντόμας και η επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της ΕΝ.ΠΕ. Φωτεινή Βρύνα.

 

 
Τσικνοπέμπτη στην Ελλάδα

 

Μέσα από πολυποίκιλες δράσεις, το κέντρο της Αθήνας θα μεταμορφωθεί σε μία μικρή Ελλάδα, όπου έθιμα και παραδόσεις από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα θα ταξιδέψουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες, τόσο στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου, όσο και στο χρόνο, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Δέκα περιφέρειες θα προβάλλουν τα διασημότερα καρναβάλια τους, ήθη και αποκριάτικα έθιμα τους, μέσω των πολιτιστικών συλλόγων τους και φορέων, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν περίπτερα, όπου η κάθε περιφέρεια θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει τοπικά προϊόντα και γευστικά εδέσματα στους επισκέπτες.

Οι περιφέρειες που θα συμμετάσχουν είναι οι εξής:

Θεσσαλίας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Ποδηλατικό Καρναβάλι στη Θεσσαλονίκη
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου 2016 8μμ, στην Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης, το Ποδηλατικό Καρναβάλι, μεφετινό κύριο θέμα “Είμαστε Όλοι Μετανάστες/ριες! Πετάλι Χωρίς Σύνορα!”,όπου παντρεύεται η παράδοση του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα.

 

 
Τσικνοπέμπτη στην Ελλάδα

 

Είναι μια ποδηλατική, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, στην οποία πραγματοποιείται μια μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, με θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα συμβολικού και σατυρικού χαρακτήρα, συνοδευόμενα από τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Μετά την παρέλαση ακολουθεί πάρτι, με ζωντανή μουσική, DJ Set, προβολές, δρώμενα, ποτό, φαγητό, και άλλες εκπλήξεις, ενώ γίνεται και η παραδοσιακή καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Βλάχικος γάμος στη Θήβα
Νταούλια και πίπιζες θα πλημμυρίσουν σήμερα Τσικνοπέμπτη τους δρόμους της Θήβας, που παραδοσιακά γιορτάζει αναβιώνοντας το έθιμο του Βλάχικου Γάμου.

Στην καρδιά της βοιωτικής πόλης ο κόσμος θα διασκεδάσει και θα χορέψει με νταούλια και πίπιζες, πριν χωριστεί για να γεμίσει τις ταβέρνες της Θήβας όπου θα φάει και θα γλεντήσει μέχρι το πρωί.

Οι εκδηλώσεις για τον Βλάχικο Γάμο, ένα κατάλοιπο της πανάρχαιας διονυσιακής λατρείας, κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα στην πόλη του Κάδμου όπου μεταφέρθηκε το έθιμο από την πατρίδα των Βλάχων, τις βουνοκορφές της Πίνδου.

Πλήθος κόσμου συμμετέχει κάθε χρόνο στο έθιμο, για την αναβίωση του οποίου στήνεται ολόκληρο σκηνικό με καλύβες των συμπεθέρων, άλογα κ.ά. Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας αποτελεί σατιρική παραλλαγή τέλεσης ποιμενικού γάμου, και ως αποκριάτικο έθιμο εμφανίζεται στην πόλη περί τα τέλη του 19ου αιώνα.

Δωρεάν σουβλάκια στο Αγρίνιο
Αποκριάτικη εκδήλωση πλαισιωμένη με τραγούδια, χορούς και δρώμενα διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά ο Δήμος Αγρινίου, για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης (3/3). Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη, θα «ζωντανέψει» το έθιμο στα εξής σημεία της πόλης στις 11:00: Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χαβέλα, Πεζόδρομος Καραϊσκάκη και Πλατεία Φλέμινγκ.

Στις εκδηλώσεις του Δήμου θα διατίθενται δωρεάν σουβλάκια από το Σύλλογο Χοιροτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, υπό τους ήχους αποκριάτικων τραγουδιών με DJ’s, ενώ το ψήσιμο δεν θα σταματήσει μέχρι αργά το βράδυ, όπως και ο χορός. Οι εκδηλώσεις, όπως και πέρυσι, γίνονται σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες της κάθε περιοχής.

Επίσης, στις 19:00, στην Πλατεία Μελίνας Μερκούρη (Εντευκτήριο Τρένου) θα διαδραματιστούν Παραδοσιακά Αποκριάτικα Δρώμενα από τον Πολιτιστικό σύλλογο «Η Ρούμελη», ενώ, στις 19:30, στην Πλατεία Δημοκρατίας τα Χορευτικά τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου θα παρουσιάσουν μοντέρνο χορό, παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα και το καθιερωμένο γαϊτανάκι.