ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ – ΜΕΡΚΕΛ – Το ΝΑΤΟ μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα

Στα «βαθιά νερά» της ευρείας επιχείρησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών μπαίνει η κυβέρνηση, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζεται για την κρίσιμη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φλεβάρη.
Τηλεφωνική επικοινωνία για το Προσφυγικό είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την καγκελάριο Α. Μέρκελ

Στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός εδώ και πολλές μέρες για τα αναγκαία βήματα που πρέπει να κάνουν τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ χθες ο κ. Τσίπρας κάλεσε στο τηλέφωνο -μία ημέρα μετά την επίσκεψή της στην Τουρκία- τη Γερμανίδα καγκελάριο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συζητήσεις της με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

«Ειδικά για το θέμα του ΝΑΤΟ σας ενημερώνω ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας σε σχέση με το Προσφυγικό θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και θα διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες.

Πρόταση για κοινές περιπολίες δεν τέθηκε καν», δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη, δίνοντας, όπως διεφάνη, προσοχή στην κάθε λέξη, την οποία αξιοποίησε για να αποδώσει την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αρχηγών, χωρίς ν’ αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

Βέβαια η κυρία Γεροβασίλη δεν απέφυγε εν συνεχεία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, να εξηγήσει ότι αν αφορά π.χ. τη δίωξη εμπόρων ανθρώπων, στα παράλια της Τουρκίας, τότε η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται προφανώς να δει αρνητικά αυτήν τη διάσταση.

Αντίδραση
«Εάν αφορούσε κάτι το οποίο θα προσέβαλλε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τους διεθνείς κανόνες, αυτό θα το βλέπαμε αρνητικά», πρόσθεσε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία αναφερόμενη στα έγγραφα για τη συζήτηση που είχαν στις 16 Νοεμβρίου οι της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Ταγίπ Ερντογάν (όπως ότι θα φέρει με λεωφορείο τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία κλπ.), υποστήριξε: «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μια συζήτηση που έγινε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και βεβαίως όταν αυτά γίνονται σε συζητήσεις που δεν κρατούνται πρακτικά.

Ενδεχομένως κρατούνται καμιά φορά σημειώσεις, αλλά πρακτικά δεν κρατούνται. Επομένως δεν είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης να σχολιάσει μια συζήτηση που φέρεται να έγινε μεταξύ πολιτικών αρχηγών και μάλιστα από κάτι που πιθανόν διέρρευσε».

Στο γερμανοτουρκικό αίτημα για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ απάντησε κατ’ αρχάς θετικά, αλλά τόνισε ότι θα εξεταστεί σοβαρά ο γ.γ. του Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ η Κομισιόν από την πλευρά της επίσης χαιρέτισε με ένα «νεύμα» το αίτημα.

«Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σχοινάς και σημείωσε ότι «τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

Με δεδομένη την προφανή πρόθεση της ΕΕ να εμπλέξει και τη Frontex στη φύλαξη των συνόρων, εκτιμάται ότι έχει ήδη τεθεί θέμα συντονισμού, μεταξύ τόσο των πλοίων του ΝΑΤΟ που θα επιχειρούν στα νερά του Αιγαίου, εκείνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, αλλά και μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Η Νέα Δημοκρατία
«Η ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα είναι, για πολλούς λόγους, μια εξόχως σοβαρή εξέλιξη. Και όμως, η σχετική συζήτηση γίνεται μεταξύ Γερμανίας – Τουρκίας και με την Ελλάδα παντελώς απούσα» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Φώφη Γιωτάκη ETHNOS.GR