Επιστολή ΙΣΑ στους βουλευτές – γιατρούς για το Ασφαλιστικό: Μην το ψηφίσετε, φέρετε ιστορική ευθύνη

Επιστολή προς τους Ιατρούς- Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητώντας τους να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθώς θα φέρουν ιστορική ευθύνη, ζητά με επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Με τον τρόπο αυτό, ο ΙΣΑ εκφράζει για ακόμη μία φορά δραματική έκκληση ώστε οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, να μη βάλουν την υπογραφή τους σε ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί την ταφόπλακα για την κοινωνία και την οικονομία και διαλύει όπως τονίζουν οι επιστημονικοί φορείς, τον παραγωγικό ιστό της χώρας και τα νέα λαμπρά μυαλά.

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ αναλυτικά στην επιστολή του, «Θεωρούμε υποχρέωσή μας, εκπροσωπώντας τον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας να σας καταστήσουμε σαφές ότι οι γιατροί δεν θα δεχθούν το ληστρικό ασφαλιστικό σύστημα που προτείνεται από την Κυβέρνηση.

Δεν στηρίζεται σε σοβαρή αναλογιστική μελέτη, τα αποτελέσματα δε τυχόν εφαρμογής του θα είναι καταστρεπτικά για τον παραγωγικό ιστό της χώρας, μεταξύ άλλων των συναδέλφων σας. Η δυσβάσταχτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες που ξεκινούν την καριέρα τους, αλλά και στους επαγγελματίες με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Σεις γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μέσα στη Βουλή ότι οι Έλληνες ιατροί και κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στην οικονομική κρίση. Παρά ταύτα έχουν έμπρακτα, όλα αυτά τα έτη, στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σε αναγνώριση της στάσης τους αυτής, αντί άλλου, οι ιατροί οδηγούνται με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, σε επαγγελματική και οικονομική εξόντωση.

Με το νέο σύστημα ένας ιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 15.000 ευρώ. Ουσιαστικά δημεύεται αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά το 75%-80% του εισοδήματός όλων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Οδηγείται έτσι τη χώρα σε δραματική αποδυνάμωση του παραγωγικού δυναμικού της και με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της παραοικονομίας και της ανεργίας. Οι νέοι επιστήμονες θα φύγουν από τη χώρα και τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς θα κλείσουν.

Το σχέδιο πρακτικά υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων καρτέλ της υγείας που είναι τα μόνα που θα επιβιώσουν. Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενεές.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Ζητάμε να αναλογιστείτε την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχετε και σας καλούμε να καταψηφίσετε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο πάσχει στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του».

Ερωτηματολόγιο ΙΣΑ προς τα μέλη για την μορφή αγώνα

Εν τω μεταξύ, ο ΙΣΑ ζητά από όλα τα μέλη του, να απαντήσουν σε ένα ρωτηματολόγιο σχετικά με το θέμα, προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια του Συλλόγου διατυπώνοντας προτάσεις, για τη μορφή του αγώνα που πρέπει να δοθεί. Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να απαντήσουν  στα κάτωθι ερωτήματα:

– Ποια η γνώμη σου σχετικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που παρουσίασε η κυβέρνηση;
– Θεωρείς ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στην απαιτούμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών;
– Ποια θα είναι η επίπτωση από την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων στην επαγγελματική σου δραστηριότητα;
– Ποια μορφή αγώνα προτείνεις να ακολουθήσουμε;
– Ποιες περαιτέρω ενέργειες θεωρείς ότι πρέπει να δρομολογήσει ο ΙΣΑ;

Τις προτάσεις σου μπορείς να τις στείλεις στα ακόλουθα emails: [email protected], [email protected].

Αποχή των γιατρών από την συνταγογράφηση 1-3 Φεβρουαρίου

Εξάλλου, συνεχίζουν την προειδοποιητική αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι γιατροί της Θεσσαλονίκης από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 3 του μήνα, όπως και όλοι οι γιατροί της χώρας, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, θα συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μαζί με όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Παράλληλα, και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, γιατροί και νοσηλευτές (ΟΕΝΓΕ) και ΠΕΟΔΗΝ, θα συμμετάσχουν στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, ενώ και τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά στις 4 Φεβρουαρίου και οι φαρμακοποιοί θα διαδηλώσουν μαζί με όλους τους επιστήμονες, τους ελευθέρους επαγγελματίες αλλά και τους αγρότες.

Οι επιστήμονες κοντά στα μπλόκα των αγροτών

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες, επισκέφθηκαν το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας εκπρόσωποι των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων, προκειμένου να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών και να συντονίσουν κοινές δράσεις ενάντια στο ασφαλιστικό.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτηθεί από το Υπουργείο Εργασίας, δεν παρουσίασε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου, στοιχεία και προτάσεις ώστε να γίνει συζήτηση για το ασφαλιστικό. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεσμεύθηκε ότι θα παρουσιάσει νέα δεδομένα επί του θέματος το πρωί της Δευτέρας, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι λοιποί Επιστημονικοί και Επαγγελματικοί Φορείς εμμένουν στη θέση τους για απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/339629-epistoli-isa-stous-vouleftes—giatroys-gia-to-asfalistiko-min-to-psifisete–ferete-istoriki-efthyni#ixzz3yl6xeaRL