Ε, και να ζούσε στην Ελλάδα…

Γερμανία: Ο δράστης της επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα του Παρισιού ζούσε σε εστία αιτούντων άσυλο

Ο άνδρας ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη όταν αποπειράθηκε να επιτεθεί σε αστυνομικό τμήμα του Παρισιού ζούσε «σε ένα κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο» στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας, όπου η αστυνομία έκανε έρευνα χθες Σάββατο, ανακοίνωσαν οι γερμανικές αστυνομικές αρχές.

«Ουδεμία ένδειξη για ενδεχόμενες άλλες επιθέσεις» βρέθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας στην εστία, στο Ρέκλινγκχαουζεν, στη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία, διαβεβαίωσε η γερμανική αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Διευκρινίζοντας ότι διεξήγαγε την επιχείρηση βάσει πληροφοριών που έλαβε από τις γαλλικές αρχές, η αστυνομία του ομόσπονδου κρατιδίου της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας σημείωσε πως «οι έρευνες συνεχίζονται» και ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν θα εξεταστούν λεπτομερώς.

Η αστυνομία δεν προσδιόρισε εάν ο άνδρας, η διαδικασία ταυτοποίησης του οποίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά αναγνωρίστηκε από μέλη της οικογένειάς του ως ο Τάρεκ Μπελγκάσεμ, Τυνήσιος υπήκοος, είχε υποβάλει αίτηση να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία. Πάντως μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτό ισχύει.

Έναν χρόνο ακριβώς μετά τις επιθέσεις εναντίον της συντακτικής ομάδας της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι, ο άνδρας προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον αστυνομικών σε ένα τμήμα στη συνοικία Γκουτ ντ’ Ορ, κραδαίνοντας ένα χασαπομάχαιρο και φορώντας μια —πλαστή, όπως αποδείχθηκε— ζώνη με εκρηκτικά.

Δεν αντέδρασε όταν οι αστυνομικοί τον διέταξαν να σταματήσει και έπεσε νεκρός όταν αυτοί άνοιξαν πυρ. Πάνω βρέθηκε ένα χαρτί με μια δήλωση πίστης στο Ισλαμικό Κράτος και την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.

Πάνω του βρέθηκε επίσης μια γερμανική κάρτα SIM για κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο άνδρας είχε ζωγραφίσει ένα σύμβολο του Ισλαμικού Κράτους σε έναν τοίχο στο κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Ρέκλινγκχαουζεν.

Επιπλέον, στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel αναφέρεται ότι ο ίδιος είχε ποζάρει εντός του κέντρου φιλοξενίας με μία σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης, γεγονός που οδήγησε τις τοπικές αρχές να τον κατατάξουν στους ενδεχομένως επικίνδυνους αιτούντες άσυλο. Ο άνδρας εξαφανίστηκε από το Ρέκλινγκχαουζεν τον Δεκέμβριο, προστίθεται στο δημοσίευμα του Spiegel Online.

Η Welt am Sonntag διευκρινίζει από την πλευρά της ότι ο δράστης της απόπειρας επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα της Γαλλίας είχε εγγραφεί σε μητρώα στη Γερμανία με τέσσερις διαφορετικές ταυτότητες υποστηρίζοντας ότι προέρχεται από διαφορετικές χώρες, για παράδειγμα από την Συρία, το Μαρόκο ή ακόμα και τη Γεωργία.

Υπέβαλε δε αίτημα χορήγησης ασύλου με το όνομα Ουαλίντ Σαλίχι, σύμφωνα με την εφημερίδα.ΛΛΆΔΑ