ΗΠΑ προς Τουρκία: Σταματήστε τις επιθέσεις κατά των Κούρδων στη Συρία

Νταβούτογλου: Θα συνεχίσουμε τους βομβαρδισμούς αν δεν αποσυρθούν οι Κούρδοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν απόψε την Τουρκία να σταματήσει τα πλήγματα εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας αλλά και εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, στον βορρά της χώρας αυτής.

“Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει”, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Νταβούτογλου: Αν δεν αποσυρθούν οι Κούρδοι, θα συνεχίσουμε τους βομβαρδισμούς

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους των Κούρδων της Συρίας στα βόρεια της χώρας και απαίτησε να αποσυρθούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή που κατέλαβαν πρόσφατα, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

«Θα ανταποδίδουμε κάθε βήμα» των YPG, είπε στους δημοσιογράφους. «Οι YPG θα αποσυρθούν αμέσως από την Αζάζ και τη γύρω περιοχή και δεν θα την πλησιάσουν ξανά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Ανατολή, οι ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι προέβησαν σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις, πλήττοντας στόχους του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD, η Τουρκία το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το PKK) αλλά και στόχους του συριακού καθεστώτος.

Η συριακή πόλη Αζάζ απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Χαλεπιού και βρίσκεται πάνω στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.