Η ΕΚΤ έχει μοχλεύσει 29 φορές!! τα κεφάλαια της και η FED 95 φορές!!!!

Στα 15 τρισ. δολ οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών – Η ΕΚΤ έχει μοχλεύσει 29 φορές τα κεφάλαια και η FED 95 φορές

.

Οι ισολογισμοί των κυριότερων κεντρικών τραπεζών (ΕΕ, FED, Βρετανίας, Ιαπωνίας και Κίνας) έχουν εκτοξευθεί στα 15 τρισ. δολάρια.

.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης υποχρέωσαν τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα και τραπεζικά assets και αυτό είχε σαν συνέπεια υπερδιογκωμένους ισολογισμούς.

.
Οι 5 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται 15 τρισ. δολάρια assets. Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία – που πρόσφατα είχαμε αναφερθεί – είναι ο συντελεστής μόχλευσης δηλαδή πόσες φορές τα κεφάλαια τους αντιστοιχεί το συνολικό ενεργητικό.

.
Η ΕΚΤ έχει 29 φορές μοχλεύσει τα κεφάλαια της αλλά η FED 95 φορές. Η FED με 47 δισ. δολάρια κεφάλαια έχει ενεργητικό 4,48 τρισ. δολάρια και η ΕΚΤ με 2,76 τρισ. ευρώ ενεργητικό έχει 97 δισ. ευρώ κεφάλαια.

.
Προφανώς ακραία μοχλευμένος ο ισολογισμός της FED και μέσω αυτής της ακραίας μόχλευσης έχουν συντηρηθεί πλασματικά σε υψηλά επίπεδα οι αποτιμήσεις. Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είχαν ένα στόχο να συμβάλλουν στην αύξηση των αποτιμήσεων σε ομόλογα και μετοχές και ο σκοπός επί 6 χρόνια επιτεύχθηκε.

.
Η ΕΚΤ είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που συνεχίζει να διατηρεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ευρύτατης κλίμακας σε εξέλιξη και μάλιστα μπορεί να παραταθεί και μετά το 2017 όπως ανέφερε ο επικεφαλής της M. Draghi.