Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες

Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων εθνοτήτων μεταναστών έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προκαλεί απογοήτευση, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες στην πορεία εφαρμογής της συμφωνίας από τη Δευτέρα, που υπογράφηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία με στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και η οποία περιλαμβάνει την μαζική απέλαση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Οι εξεγέρσεις και η αντίσταση χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων στη συμφωνία προκαλεί φόβο στην Αθήνα για την δυνατότητα εφαρμογής της συμφωνίας εν μέσω αυξανόμενων αντιδράσεων και για τη νομιμότητά της.

Τα νησιά έχουν γίνει το σημείο ανάφλεξης της διαμάχης με περισσότερα από 800 άτομα να σπάνε και να εγκαταλείπουν το κέντρο κράτησης στη Χίο την περασμένη Παρακσευή.

Περίπου 750 μετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν στην Τουρκία, από την Δευτέρα έως την Τετάρτη από το νησί της Λέσβου στο λιμάνι του Ντικιλί.

 «Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι έχουν τάση να γίνονται βίαιοι» είπε ο Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στον Obserber. «Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να περιοριστεί το κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων από τις ακτές της Τουρκίας, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε ήπια προσέγγιση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν φύγει από εμπόλεμες περιοχές. Δεν είναι εγκληματίες».

Λίγες ώρες πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας, γίνεται γνωστό ότι η Frontex δεν έχει αποστείλει το κατάλληλο προσωπικό για την επιχείρηση. Οχτώ πλοία της Frontex θα μεταφέρουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στα ελληνικά νησιά και έχουν ήδη επιλεγεί για απέλαση, στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, ακολουθώντας ταχύτατες διαδικασίες ακρόασης αιτημάτων ασύλου. Αλλά από τα 2.300 άτομα που έχει υποσχεθεί η ΕΕ για το σκοπό αυτό, έχουν φθάσει στην Ελλάδα μόνο 200, παραδέχθηκε ο Γιώργος Κυρίτσης. «Ακόμη περιμένουμε τους ειδικούς στα νομικά ζητήματα και τους μεταφραστές, που είπαν ότι θα έστελναν» προσθέτει.

Ακόμη και η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Ελλάδα που πλήττεται από την οικονομική κρίση, δεν έχει φθάσει στη χώρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ περιορισμένα κονδύλια για τη διαχείριση των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα και αυτών που συνεχίζουν να καταφθάνουν.

Στη συνέχεια η εφημερίδα, αναφέρεται εκτενώς στα επεισόδια που έγιναν στη Χίο.

«Εάν με αναγκάσουν να επιστρέψω στην Τουρκία, θα πέσω και εγώ και η οικογένειά μου στη θάλασσα» λέει ο Μουσταφά, Σύρος πρόσφυγας που περιμένει στο λιμάνι της Χίου. Ένας εθελοντής από την Ισλανδία που βρίσκεται στο νησί, είπε ότι ήταν μπροστά στα επεισόδια, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες φώναζαν «Ελευθερία» και ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στη Συρία. Οι πανικόβλητες αρχές, αναγκάστηκαν να μεταφέρουν το πλοίο που δένει στο κεντρικό λιμάνι, σε άλλο λιμάνι του νησιού για να αποτραπεί ο κίνδυνος να κατακλυστεί από πρόσφυγες.

Παρόμοια ξεσπάσματα βίας έγιναν και στον Πειραιά, συμπληρώνει η εφημερίδα με αποτέλεσμα 8 άνρθωποι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Με την ένταση να αυξάνεται στη Λέσβο και με περισσότερους από 11.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη, ΜΚΟ χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Ελλάδα ως μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Επίσης οι εκτιμήσεις ότι η συμφωνία θα περιόριζε τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 52.147 πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα. Το 2015 περισσότεροι από 1,1 εκατ. πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη και οι 850.000 πέρασαν μέσα από την Ελλάδα.

Οι εκκλήσεις της Αθήνας να ανοίξει ο δρόμος των Βαλκανίων έχουν πέσει στο κενό.

Πηγή: The Guardian