Η ιστορία του πάμπλουτου Μάικλ Ροκφέλερ που τον έφαγαν κανίβαλοι

Η ιστορία του πάμπλουτου Μάικλ Ροκφέλερ που τον έφαγαν κανίβαλοι

Μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα άλυτα μυστήρια που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο λόγος για τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Μάικλ Ροκφέλερ το 1961, που πυροδότησε μια σειρά εκδοχών που έχουν να κάνουν με πνιγμό, απαγωγή και… κανιβαλισμό.Ο 23χρονος τότε Μάικλ ταξίδεψε στη Νέα Γουινέα για να μελετήσει τους ιθαγενείς και να συλλέξει υλικό για ένα ντοκιμαντέρ. Στις 17 Νοεμβρίου το πλοίο στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε λόγω τρικυμίας. Ο Ροκφέλερ πέρασε τη νύχτα στο βυθισμένο σκάφος και μετά ξεκίνησε για να φτάσει στη στεριά, που απείχε περίπου 5 χιλιόμετρα, λέγοντας «νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω». Από τότε δεν τον ξαναείδαν οι δικοί του άνθρωποι.

Παρά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν από τον πατέρα του ο οποίος ήταν κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Νέλσον Ροκφέλερ, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του Μάικλ μετά από το ναυάγιο της βάρκας που επέβαινε στη Νέα Γουινέα.

Η ανεξιχνίαστη υπόθεση απασχόλησε πολλές γενιές δημοσιογράφων, σκηνοθετών και εξερευνητών, ενώ αποτελεί και το βασικό θέμα του ντοκιμαντέρ «The Search for Michael Rockefeller» του κινηματογραφιστή Φρέιζερ Χέρστον. To 2014 όμως το βιβλίο του Καρλ Χόφμαν έδωσε νέα τροπή στην υπόθεση αναφέροντας ότι ο Μάικλ Ροκφέλερ φαγώθηκε από κανίβαλους που τον βρήκαν στην ακτή.

O Μάικλ Ροκφέλερ

rok2

Γεννημένος το 1938, ο Μάικλ Ροκφέλερ είχε πατέρα τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Νέλσον Ροκφέλερ και προπάππου τον πατριάρχη της φαμίλιας που ίδρυσε την πετρελαϊκή-κολοσσό Standard Oil, Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ, που συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους και πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ο Μάικλ Ροκφέλερ που ήταν κληρονόμος όλης αυτής της αμύθητης περιουσίας ήταν αριστούχος απόφοιτος του Harvard με πτυχίο στην Ιστορία και τα Οικονομικά. Το 1960 υπηρέτησε για έξι μήνες στον αμερικάνικο στρατό και στη συνέχεια συμμετείχε στην εκστρατεία του Χάρβαρντ για τη μελέτη της φυλής Ντάνι στις αποικίες της Ολλανδίας στη Νέα Γουινέα. Η εκστρατεία οδήγησε στο ντοκιμαντέρ Dead Birds, στο οποίο ο Ροκφέλερ ήταν υπεύθυνος για τον ήχο.

Ο Ροκφέλερ και ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ρόμπερτ Γκάρντνερ πήγαν στη Νέα Γουινέα να μελετήσουν τη φυλή Aσμάτ και αφού γύρισαν, ο Ροκφέλερ ξαναταξίδεψε εκεί για να μελετήσει σε βάθος τη συγκεκριμένη φυλή και να συλλέξει στοιχεία του πολιτισμού της.

Το ταξίδι στη Νέα Γουινέα

Ο Ροκφέλερ είχε ξεκινήσει μαζί με τον φίλο του, τον ολλανδό ανθρωπολόγο Ρενέ Γουάσικ, την εξερεύνηση των πρωτόγονων φυλών της Νέας Γουινέας, οι οποίες ζούσαν αποκομμένες από τον πολιτισμό.

Σε ένα γράμμα προς την οικογένειά του, ο Ροκφέλερ έγραφε: «Είναι μια κουραστική αλλά συναρπαστική εμπειρία. Οι Asmat είναι σαν ένα τεράστιο παζλ με τις διακυμάνσεις στον πολιτισμό τους να είναι τα κομμάτια. Τα ταξίδια μου με βοηθούν να καταλάβω κατά κάποιο τρόπο τη φύση του συγκεκριμένου παζλ».

rok4

Στις 19 Νοεμβρίου του 1961 η βάρκα τους πλημμύρισε και αναποδογύρισε. Τότε, ο ζάμπλουτος κληρονόμος αποφάσισε να κολυμπήσει μέχρι την ξηρά, λέγοντας στον συνταξιδιώτη του «νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω». Αυτές έμελλε να είναι και οι τελευταίες του λέξεις.

rok3

Η σοκαριστική εκδοχή από τον δημοσιογράφο Καρλ Χόφμαν

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ερευνητής Καρλ Χόφμαν στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 2013 «Savage Harvest» για την εξαφάνιση του Μάικλ Ροκφέλερ ισχυρίζεται ότι έλυσε μια από τις πιο μυστηριώδεις ιστορίες της Αμερικής. Ο Χόφμαν ακολούθησε τα ίχνη του κληρονόμου και ταξιδεύοντας 2 φορές στη Νέα Γουινέα για να ζήσει κοντά στους ντόπιους προσπάθησε να βρει νέα στοιχεία στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει και το BBC, ο Καρλ Χόφμαν υποστηρίζει πως ο νεαρός έπεσε θύμα της φυλής της Νέας Γουινέας, μέλη της οποίας τον δολοφόνησαν με τελετουργικό τρόπο και τον έφαγαν, για λόγους εκδίκησης.

rok1

Συγκεκριμένα, όταν ο Ροκφέλερ έφτασε στην ακτή φέρεται να εντοπίστηκε από ιθαγενείς οι οποίοι τον κάρφωσαν με τις λόγχες τους και τον έβαλαν σε ένα κανό για να τον μεταφέρουν στις όχθες ενός ποταμού.

Εκεί, τον αποκεφάλισαν, του έσπασαν τα πλευρά με τσεκούρι, προκειμένου να βγάλουν τα εσωτερικά όργανα και του έκοψαν πόδια και χέρια, ενώ τραγουδούσαν. Έφαγαν το μυαλό του όπως και άλλα όργανα, ενώ τα οστά του χρησιμοποιήθηκαν για να μετατραπούν σε όπλα.

Στο βιβλίο αναφέρεται πως οι ιθαγενείς τον σκότωσαν για αντίποινα επειδή οι Ολλανδοί είχαν διατάξει την εκτέλεση πέντε ανδρών της φυλής πριν από μερικά χρόνια. Πτώμα πάντως δεν βρέθηκε ποτέ και η οικογένειά του ενημερώθηκε επισήμως ότι πνίγηκε.

Άνδρας της φυλής Asmat

Άνδρας της φυλής Asmat

Τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται ο Χόφμαν

Ο συγγραφέας Καρλ Χόφμαν με τον πρώην αρχηγό ενός χωριού της φυλής Asmat και την οικογένειά του

Ο συγγραφέας Καρλ Χόφμαν με τον πρώην αρχηγό ενός χωριού της φυλής Asmat και την οικογένειά του

Ο ερευνητής διηγείται πως κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του άκουσε διάφορες ιστορίες από ντόπιους πως άνδρες της φυλής Otsjanep σκότωσαν τον Μάικλ όταν βγήκε στην ακτή.

Οι ιστορίες είναι παρόμοιες με μαρτυρίες που συλλέχθηκαν την δεκαετία του 1960 και αναφέρουν ότι ο Ροκφέλερ σκοτώθηκε από τους ιθαγενείς για να πάρουν εκδίκηση για το περιστατικό του 1958 όπου είχαν σκοτωθεί πέντε άνδρες της φυλής.

Ο Χόφμαν αναφέρει πως άκουσε την ιστορία από τον Ολλανδό ιερέα Ουμβέρτο βον Πέιτζ, ο οποίος την έμαθε από τους ιθαγενείς που εντόπισαν τον Ροκφέλερ όταν βγήκε στην ακτή. Όταν λοιπόν οι άνδρες της φυλής Otsjanep είδαν τον λευκό άνδρα τον τραυμάτισαν στα πλευρά με ένα δόρυ και τον σκότωσαν μερικές ώρες αργότερα, όταν τον μετέφεραν σε μια σπηλιά.

Μεταξύ των ανδρών που επιτέθηκαν στον γόνο της ζάμπλουτης οικογένειας λέγεται ότι βρίσκονταν και διάδοχοι των χαμένων αρχηγών της φυλής του 1958.

Πάντως, η ίδια εκδοχή επιβεβαιώνεται κι από έναν ακόμα Ολλανδό ιερέα,, ο οποίος λέγεται πως έστειλε αναφορά στην τοπική ολλανδική κυβέρνηση. Ο Κορνήλιος βαν Κέσελ δηλώνει πως είναι σίγουρος πως ο Μάικλ Ροκφέλερ δολοφονήθηκε και φαγώθηκε από τη φυλή Otsjanep.

Μάλιστα, την τελευταία μέρα του στη Νέα Γουινέα, ο Χόφμαν αναφέρει στο έργο του πως είδε έναν ιθαγενή να αναπαριστά τη δολοφονία κάποιου.  Έβαλε σε λειτουργία, όπως ισχυρίζεται, την κάμερα, αλλά πρόλαβε να τραβήξει μόνο το τέλος της ιστορίας που έλεγε: «Μην πείτε αυτή την ιστορία σε κανένα άντρα και σε κανένα χωριό, γιατί είναι μόνο για εμάς».

Ο Κάρλ Χόφμαν συμπεραίνει πως οι ιθαγενείς δεν μίλησαν σε κανένα για το περιστατικό επειδή θεώρησαν ότι τους καταράστηκε. Αμέσως μετά τη δολοφονία εξαπλώθηκε επιδημία χολέρας στην περιοχή και πέθαναν εκατοντάδες ιθαγενείς. Επιπλέον την ίδια περίοδο, οι ντόπιοι τρομοκρατήθηκαν βλέποντας για πρώτη φορά ελικόπτερα που έψαχναν για τον νεαρό Ροκφέλερ.

Πηγή: newsbeast.gr