Θα διαγράφονται χρέη εμπόρων που πτωχεύουν

Με τροπολογία που θα ενταχθεί στον πτωχευτικό νόμο, θα διαγράφονται εντός τριετίας τα χρέη των εμπόρων που έχουν κηρύξει πτώχευση και η περιουσία τους ρευστοποιήθηκε.  Η δυνατότητα αυτή παρέχεται τώρα σε όσους κατέθεσαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2016, ή θα  καταθέσουν μελλοντικά. Με τη νέα ρύθμιση  θα ισχύσει και για τους πτωχεύσαντες πριν από το 2016, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους απέτυχαν παλαιότερα κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Οι αλλαγές στον πτωχευτικό νόμο θα συνδυαστούν με την αναμόρφωση του “νόμου Δένδια”, που αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τα οποίοα ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ.

Η τροποποίηση των διατάξεων κκρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η πτώχευση αποτελεί αποτελεί τώρα μακρά και πολυετή διαδικασία χωρίς τέλος, με εγγραφή των εμπόρων στον Τειρεσία και στέρηση της φορολογικής τους ενημερότητας, που καθιστά απαγορευτική την ανάληψη νέας επαγγελματικής δράσης.

Η ρύθμιση προτείνεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής πτωχευτικής νομοθεσίας με σύσταση της Ε.Ε.