ΙΟΒΕ: Επιδεινώνεται συνεχώς το οικονομικό κλίμα στη χώρα…

Όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η έρευνα τονίζει πως  τον περασμένο Απρίλιο βρέθηκε σε χαμηλό 3,5 ετών
___
Την ίδια στιγμή οι δείκτες μέτρησης οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη καταγράφουν ιστορικά υψηλά, ενώ στη χώρα μας βρίσκονται σε άνευ προηγουμένου χαμηλές τιμές…
___
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρέθηκε στις 90,3 μονάδες τον μήνα Απρίλιο, ελάχιστα αυξημένες από τον Μάρτιο (90,1 μονάδες), αλλά αισθητά μειωμένος σε ετήσια βάση (στις 93,3 μονάδες τον Απρίλιο 2015).
___
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του αντίστοιχου δείκτη για τον Απρίλιο 2016 σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ήταν 105,1 (+0,5) και 103,9 (+0,9) μονάδες αντίστοιχα.
___
Όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η έρευνα τονίζει πως για τον περασμένο Απρίλιο βρέθηκε σε χαμηλό 3,5 ετών, ενώ γενικότερη απαισιοδοξία καταγράφηκε και από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, μερικά αποσπάσματα από την έρευνα του ΙΟΒΕ:

«Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει να υποχωρεί, σημειώνοντας νέο χαμηλό των τελευταίων 3,5 ετών. Είναι φανερό ότι η οικονομία εξακολουθεί να διανύει μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής, καθώς εκκρεμεί αφενός η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος, αφετέρου η οριστικοποίηση του περιεχομένου του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου που θα επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

___
Στο μεταξύ όμως και με δεδομένο το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, είναι κυρίως η προεξόφλησή τους που επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες ειδικά των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης» επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικότερα:

– Στη βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αμβλύνονται ελαφρά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται ήπια.
– Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνονται, ενώ στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, το σχετικό ισοζύγιο δεν μεταβάλλεται και παραμένει αρνητικό.
– Στο λιανικό εμπόριο, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή.
– Στις κατασκευές, η χειροτέρευση του κλίματος εκπορεύεται από την επιδείνωση στις προβλέψεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και από την πτώση του δείκτη απασχόλησης κυρίως στις ιδιωτικές κατασκευές.
– Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η κάμψη του δείκτη προέρχεται από την επιδείνωση όλων των επιμέρους δεικτών, ήτοι από τη χειροτέρευση στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12-μηνο, την οικονομική κατάσταση της χώρας, την πρόθεση για αποταμίευση και την εξέλιξη της ανεργίας».