Κάποιος (οι) θα τα… κονομήσει χοντρά πάλι

Επανάληψη προς εμπέδωση….

«Υποθετικά ένας μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός χρωστάει σε μία τράπεζα 100 εκ. € – τα οποία δεν εξυπηρετεί, οπότε πρόκειται για κόκκινο δάνειο. Το κόκκινο αυτό δάνειο το πουλάει η τράπεζα σε ένα ξένο κερδοσκοπικό κεφάλαιο (distress fund), στο 20% της αξίας του – άρα στα 20 εκ. €.  

Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο πουλάει αμέσως μετά το δάνειο που αγόρασε έναντι 20 εκ. € πίσω στον τηλεοπτικό σταθμό, για 30 εκ. € – με 50% κέρδος δηλαδή, το οποίο είναι μάλλον αρκετό για μία διαδικασία μερικών ωρών ή ημερών. Έτσι ο σταθμός κερδίζει 100 εκ. – 30 εκ. = 70 εκ. €.

Στη συνέχεια το δημόσιο πουλάει τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές συχνότητες στον ίδιο σταθμό, έναντι 10 εκ. €. Το κανάλι πληρώνει με τα 70 εκ. € που εξοικονόμησε από το δάνειο του, οπότε το τελικό κέρδος του είναι 60 εκ. €. Φυσικά διαθέτει πλέον μία νόμιμη άδεια.

Ταυτόχρονα, η όποια κυβέρνηση επευφημείται από τους εκλογείς, επειδή πολέμησε τη διαπλοκή – ενώ το κανάλι τη στηρίζει πια, επειδή αφενός μεν κέρδισε 60 εκ. € μαζί με μία νόμιμη τηλεοπτική άδεια, αφετέρου κατάφερε να κλείσουν οι ανταγωνιστές του, οπότε να αυξηθούν τα διαφημιστικά του έσοδα, οι τιμές του, τα κέρδη του κοκ.

Ο μεγάλος χαμένος; Τι δημόσιο, άρα οι φορολογούμενοι, οι οποίοι κεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες με δικά τους χρήματα, για να μην κλείσουν από τις ζημίες των κόκκινων δανείων. Το κόστος για τους φορολογουμένους; Τα 80 εκ. € που έχασε η τράπεζα, πλην τα 10 εκ. € που εισέπραξε το δημόσιο – άρα 70 εκ. €» (ΒΒ)..

Το παραπάνω είναι σενάριο συναδέλφου, σχετικά με το θέμα των καναλιών. Για τη νέα άδεια χρειάζεται βέβαια εγγυητική 8 εκ. €, ο διαγωνισμός ξεκινάει από τα 15 εκ. € και το κανάλι πρέπει να έχει 400 εργαζομένους. Πώς θα είναι λοιπόν καινούργιο; Δεν αποκλείονται αυτόματα όλα τα αντιδραστικά μικρά; Αυτά που κατηγορούν την κυβέρνηση πως δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και λέει συνέχεια ψέματα;

Όσον αφορά το κερδοσκοπικό κεφάλαιο του παραδείγματος (hedge fund, distress fund ή όπως αλλιώς θα λέγεται), δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ξένο. Μπορεί κάλλιστα να πρόκειται για τη θεία ενός ιδιοκτήτη καναλιού. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς μπορεί επίσης να αλλάξει όνομα, παραμένοντας όμως το ίδιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι πυροτεχνήματα, τυπικά, για τα μάτια του ηλιθίου όχλου, όπως πιστεύει πως είναι οι Έλληνες η τοπική ελίτ (από πρόσφατο άρθρο της Σερένας Νομικού).