Κέντρα καταγραφής προσφύγων και εκτός ευρωπαϊκού εδάφους ζητά η Ελίζα Βόζεμπεργκ

Την ανάγκη ανάληψης ευθυνών από όλες τις πλευρές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη και την Τουρκία, τόνισε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ζώνης Σένγκεν και τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ελίζα Βόζεμπεργκ στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, για να ανταποκριθεί κατά το δυνατόν στις τεράστιες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Παρά τον ανεξέλεγκτο όγκο προσφύγων, η χώρα συνεχίζει να σέβεται τη διεθνή αρχή της μη επαναπροώθησης των απελπισμένων ανθρώπων που προσεγγίζουν τις ακτές της, υπογράμμισε η Ελίζα Βόζεμπεργκ. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κυρίως σώζουν ανθρώπινες ζωές, σε μία απέραντη θαλάσσια έκταση στο Αιγαίο, εκεί όπου και οι ειδικοί της Frontex κρίνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο αδύνατο.

Συνεχίζοντας, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην πολιτική της Τουρκίας για το μεταναστευτικό και την ανάγκη άσκησης μεγαλύτερων πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα αυτό. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στα παράλια της Τουρκίας δρουν τα μεγαλύτερα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων, τεράστιου τζίρου, το πιο απεχθές σύγχρονο οργανωμένο έγκλημα. Εντούτοις, η ΕΕ δεν ασκεί τις αναγκαίες πιέσεις για τη δημιουργία hotspots και εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, και ειδικά στην Τουρκία, σύμφωνα άλλωστε και με το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εμείς επιμένουμε σε αυτό, για να μη χαθούν άλλοι άνθρωποι, και ζητούμε να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.»

Αναφορικά με τη Ζώνη Σένγκεν, η Ελίζα Βόζεμπεργκ είπε χαρακτηριστικά ότι η απειλή κατάρρευσής της είναι πλασματική, διότι το κλείσιμο των συνόρων αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι αναγκαιότητα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Πρόκειται για μία επιλογή συγκεκριμένων κρατών, που δεν θέλουν τους πρόσφυγες στο έδαφός τους, αδιαφορούν για τις ευρωπαϊκές αξίες και τους διεθνείς κανόνες και πρωταγωνιστούν σε παιχνίδια μετάθεσης ευθυνών. Και συνέχισε: «Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Τυχόν κατάρρευση της Ζώνης Σένγκεν θα είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη. Ο μεγάλος χαμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη και οι αξίες της.»