Και οι ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ… βοήθησαν στην μείωση των εισηγμένων στο ΧΑΑ

Σημαντική μείωση του αριθμού των εισηγμένων είχαμε τα τελευταία 15 χρόνια λόγω και των συγχωνεύσεων που έγιναν. Αυτό, σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της αγοράς, αποτελεί μία θετική εξέλιξη, καθώς δημιουργούνται ισχυρότερα και μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουμε ενδεικτικά: (μπορεί να ξεχάσαμε και καμμιά ή και κάποιες…)

Τα ΕΛΠΕ απορρόφησαν την Petrola του ομίλου Λάτση. Η ΕΛΤΕΧ απορρόφησε την Άκτωρ και την Παντεχνική που είχε προηγουμένως απορροφήσει την επίσης εισηγμένη Κ.Ι. Σαραντόπουλος (ο σημερινός Όμιλος Ελλάκτωρ).

• Η ΓΕΚ συγχωνεύθηκε με την ΤΕΡΝΑ (η σημερινή ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) αφού προηγουμένως είχε απορροφήσει και τον εισηγμένο Ερμή. Ο όμιλος Μυτιληναίου απορρόφησε την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η Alpha Bank τις Alpha Leasing και την Εμπορική Τράπεζα..

• Η Εθνική Τράπεζα «προσάρτησε» την ΕΤΕΒΑ, την Εθνική Ασφαλιστική. Η Τράπεζα Πειραιώς απορρόφησε τις Πειραιώς Leasing, την ΕΤΒΑ Leasing και τη Γενική Τράπεζα. • Η Folli Follie απορρόφησε τα ΚΑΕ και την Elmec Sport, πριν ρευστοποιήσει τη δραστηριότητα των αφορολογήτων ειδών.

• Ο OTE την Cosmote. Η Attica Group τον Στρίντζη (μετέπειτα Blue Star). Η Quest Holdings έχει απορροφήσει τις εισηγμένες Unisystems και Rainbow.

• Η ΑΕΓΕΚ την Ευκλείδης, η Intracom την Intrasoft, ο Νηρέας την Kego και τη Seafarm Ionian, η FITCO απορροφήθηκε από θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η Cyclon από τη MΟΗ, η ΕΤΕΜ από την ΕΛΒΑΛ κι αυτή οσονούπω από την Βιοχάλκο, όπως συνέβη πρόσφατα και με την Σιδενόρ.

Οι περιπτώσεις των ΛΑΙΚΗ, ΤΤ, PROTON κλπ κλπ δεν συμπεριλαμβάνονται στις ανωτέρω καθότι οδήγησαν στον κατα 100% αφανισμό των επενδυθέντων σε αυτές κεφαλαίων…