Καταιγιστικές εξελίξεις : Ανακαλείται η πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο για το προσφυγικό ζήτημα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε την πρέσβη στην Αυστρία, κ. Αλειφέρη, για διαβουλεύσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που είναι διατυπωμένη σε αυστηρούς τόνους, γίνεται λόγος για πρόβλημα δημοκρατίας στην Ευρώπη και απευθύνεται προειδοποίηση ότι η ΕΕ πρέπει να προστατευθεί “από διάφορους ανιστόρητους”, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι μονομερείς ενέργειες υποσκάπτουν τα θεμέλιά της.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Η έντονη ενόχληση της Ελλάδας για την μονομερή κίνηση της Αυστρίας να κλείσει τα σύνορα και την οργάνωση της διάσκεψης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπου δεν προσκλήθηκε η χώρα μας, ήταν εμφανής από τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρμόδιοι υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε με σκληρά λόγια για την πολιτική της Βιέννης, καυτηριάζοντας το γεγονός να αποφασίζουν κάτι οι ηγέτες της ΕΕ και αργότερα οι αποφάσεις να ακυρώνονται από κάποιες «παρασυνάξεις», όπως είπε, κάποιων κρατών που δεν είναι μόνο της ΕΕ αλλά και μη μέλη που βρίσκονται στη βαλκανική διαδρομή.

Αναφέρθηκε ονομαστικά στην Αυστρία χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο «να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό» χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει στο εξής από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, σε μία κρίση η οποία έχει φορτώσει σε μία χώρα βάρος πολύ μεγαλύτεροι από αυτό που της αναλογεί» τόνισε.

Αλλά και ο Γιάννης Μουζάλας έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα του προσφυγικού.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απηύθυνε επιπλέον την προειδοποίηση ότι σε μονομερείς ενέργειες μπορεί να προχωρήσει και η Ελλάδα, κάτι που παραπέμπει στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή περί ενδεχομένου άσκησης βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.