Κλείνουν το ένα περίπτερο μετά το άλλο

Κατεβασμένα ρολά, άδεια ψυγεία και κενά ράφια συνθέτουν το σκηνικό της κρίσης στα περίπτερα της Αθήνας, τα οποία βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο με τους ιδιοκτήτες τους να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις μιας επιχείρησης που κάποτε συντηρούσε δυο ή και περισσότερες οικογένειες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καπνοβιομηχανιών αλλά και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ένας στους τρεις περιπτεράδες έχει αναγκαστεί να κατεβάσει ρολά τους τελευταίους μήνες την ώρα που στις λεγόμενες καλές πιάτσες πληθαίνουν τα κενά κιόσκια.

Στην οδό Πανεπιστημίου, περιπτεράς έκλεισε την επιχείρησή του μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, ενώ στην οδό Φιλελλήνων, ελάχιστα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος, κλειστά είναι δυο στα τρία περίπτερα, τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια χαρακτηρίζονταν ως «χρυσωρυχεία». Παρόμοια είναι η εικόνα και στις γειτονιές της πρωτεύουσας, ειδικότερα σε περιοχές όπου καταγράφεται υψηλός δείκτης εγκληματικότητας αλλά και μεταναστευτικών ρευμάτων (Αχαρνών-Πατησίων).

«Από το 2010 ένας στους δυο συναδέλφους λείπει», λέει στο newsit.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας, Θεόδωρος Μάλλιος, περιγράφοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες άνεργοι που αναζήτησαν εισόδημα από το περίπτερο. «Ακόμη και στο Σύνταγμα τα περίπτερα πλέον αλλάζουν συνέχεια χέρια. Εγκλωβίζονται με χρέη στο περίπτερο και δεν έχουν άλλη λύση από το να κατεβάσουν ρολά», προσθέτει και υπογραμμίζει ότι η πτώση του τζίρου σε είδη καπνού, Τύπο και σοκολάτες είναι κατακόρυφη με τα ψυγεία να κρατάνε ακόμα όσους αντέχουν.