Κλιμακώνουν τους αποκλεισμούς – 135 μπλόκα σε όλη τη χώρα Στα άκρα οι αγρότες, κλείνουν επ’ αόριστον τα Τέμπη – Ένταση στον Προμαχώνα

Από σήμερα το μεσημέρι κόβουν την Ελλάδα στα δύο στο ύψος των Τεμπών – Κλειστά επ’ αόριστον τα διόδια Μαλγάρων και ο Ισθμός Κορίνθου – Βούλγαροι οδηγοί έσπασαν το μπλόκο στον Προμαχώνα τα ξημερώματα – Προετοιμάζουν την «κάθοδο των τρακτέρ» στην Αθήνα – Δείτε ποιοι δρόμοι κλείνουν και ποιες ώρες

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών, από σήμερα στις 12 το μεσημέρι αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αγρότες του εκεί μπλόκου σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο την στάση τους. Μετά την συγκεκριμένη απόφαση, η κοιλάδα παρέμεινε εν τέλει ανοιχτή το βράδυ της Δευτέρας- ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κλείσει στις 9 μ.μ.- και θα κλείσει οριστικά το μεσημέρι της Τρίτης.

Στο μεταξύ οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών που μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών έδωσαν τη Δευτέρα στην δημοσιότητα συγκεκριμένες προτάσεις -με βασικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο με βάση τις προτάσεις που κατέθεσαν.

Συνολικά, οι αγρότες έχουν στήσει 135 μπλόκα σε όλη τη χώρα, αριθμός ενδεικτικός της μαζικότητας των κινητοποιήσεων, ενώ ήδη αντιπροσωπεία τους έρχεται σήμερα στην Αθήνα, όπου σε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα θα καθοριστεί η συντεταγμένη κάθοδος που προετοιμάζουν για την Παρασκευή στην Αθήνα. Στα σχέδιά τους είναι ένα ιδιότυπο «μπλόκο» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον για το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Πάντως ανώτατες κυβερνητικές πηγές από την Τεχεράνη μάλιστα, όπου βρισκόταν και ο πρωθυπουργός, επιχείρησαν χθες να υποβαθμίσουν την σημασία που έχουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκαθαρίζοντας στην ουσία ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ούτε φοβάται τις επιπτώσεις από αυτές τις αντιδράσεις. Μάλιστα επέκριναν ευθέως τους αγρότες ότι δεν υπολογίζουν τη συνολική κοινωνική ανάγκη. «Είναι εξαιρετικά εγωιστικό αυτό που κάνουν οι αγρότες, ενώ τους λέμε ελάτε στο διάλογο και δεν έρχονται. Η πρόταση νόμου δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά όλη την κοινωνία, τον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, δεν έχουν φωνή αυτοί;» αναρωτήθηκε με νόημα κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι «ειδικά οι αγρότες ευνοούνται από αυτό» και διαμηνύοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα να δώσουμε». Η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνισε δε: «Δεν ανησυχώ για τους αγρότες, αλλά για το προσφυγικό, την αξιολόγηση, την πορεία της οικονομίας, για το πώς προχωρήσουμε στην ανάπτυξη μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Η εικόνα στα μπλόκα – Ένταση στον Προμαχώνα 

Κλειστό παραμένει για όγδοη ημέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει τα 30 χλμ. Τα ξημερώματα σημειώθηκε ένταση, όταν Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών έσπασαν το μπλόκο. Λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον Σκάι, τέσσερις οδηγοί φορτηγών με βουλγάρικες πινακίδες πέρασαν στην πλευρά της Βουλγαρίας πατώντας ξαφνικά γκάζι, διανύοντας μία απόσταση δύο χιλιόμετρων από το σημείο όπου ήταν σταθμευμένα τα οχήματά τους μέχρι τα σύνορα, σπάζοντας μάλιστα τις προστατευτικές μπάρες του τελωνείου.

Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και ένας πέμπτος οδηγός, ωστόσο τον σταμάτησε η Αστυνομία επί ελληνικού εδάφους και προσήχθη. Η βουλγαρική Αστυνομία πήρε τα στοιχεία των υπολοίπων τεσσάρων, που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Σύμφωνα με τους αγρότες, τα φορτηγά πέρασαν με τόσο μεγάλη ταχύτητα, που παραλίγο να σημειωθούν τραυματισμοί. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ένταση μεταξύ αγροτών, οδηγών φορτηγών και της αστυνομίας. Το κομβόι των φορτηγών που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα αρχίζει περίπου δύο χιλιόμετρα πριν από το μπλόκο.