Κραυγή απόγνωσης από 32.000 εγκλωβισμένους

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΡΟΩΝ

Κραυγή απόγνωσης από 32.000 εγκλωβισμένους

Επιπλέον 15.000 προσωρινές θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, όπου θα επιδιώξει μία ολοκληρωμένη συμφωνία για το Προσφυγικό.

  • ΕΘΝΟΣ

 
Κραυγή απόγνωσης από 32.000 εγκλωβισμένους

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στο ελληνικό έδαφος, μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, χθες, στη χώρα μας βρίσκονταν πάνω από 31.000 πρόσφυγες, με τους 24.985 να είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα και 6.857 στα νησιά. Μόνο χθες, στα νησιά καταγράφηκαν 2.122 πρόσφυγες και αποχώρησαν από την Ειδομένη μόλις 100.

«Θεωρούμε ότι η Ειδομένη έχει κλείσει. Καθημερινά γίνεται ένα μικρό άνοιγμα για λίγους ανθρώπους», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες, λιγότεροι από 1.200 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα με τα Σκόπια. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, χθες δημιουργήθηκε το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, με τον συντονισμό να ανατίθεται στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

Πρόκειται για διυπουργική ομάδα, στην οποία θα μετάσχουν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Βορείου Ελλάδος. Εφόσον χρειαστεί, θα μετάσχουν και άλλοι υπουργοί, στον βαθμό που εμπλέκονται με το Προσφυγικό.

Επίσης, η κυβέρνηση ενεργοποίησε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων, που θα αναλάβει επιτελικό ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Καθημερινά

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

«Θεωρούμε ότι η Ειδομένη έχει κλείσει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες οι Αρχές των Σκοπίων επέτρεψαν να περάσουν τα σύνορα μόλις 1.200 άνθρωποι.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ  «Θεωρούμε ότι η Ειδομένη έχει κλείσει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι τις τελευτ

Το ΕΣΚΕΣΜΑ θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση, καθώς θα αξιολογεί τις πληροφορίες που συλλέγει από τις προσφυγικές ροές και θα τις υποβάλλει στη διυπουργική ομάδα. Στη συνέχεια θα σχεδιάζει δράσεις, θα τις αναθέτει, θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τα αποτελέσματά τους. Την ευθύνη του οργάνου ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας Γιάννης Ταφύλλης.Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βίτσας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου. «Πρόκειται για μια ημερομηνία-ορόσημο. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα δείξουν τον δρόμο για την επόμενη ημέρα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του σχεδιασμού της, που αφορά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της προς την Ευρώπη. «Τα hotspots έχουν ολοκληρωθεί, πλην της Κω, που είναι θέμα ημερών. Επίσης, λειτουργούν τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης σε Σχιστό και Διαβατά», υποστήριξε.

Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα εστιάσει στη δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει τη δημιουργία προσωρινών θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Για τον σκοπό αυτό έχει ζητήσει και τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, μέχρι στιγμής, το σύνολο σχεδόν των χώρων φιλοξενίας είναι μη αξιοποιημένα στρατόπεδα. Ο Στρατός έχει αναλάβει και μέρος της σίτισης. Καθημερινά διαθέτει 11.890 πλήρη γεύματα σε χώρους φιλοξενίας καθώς και άλλα 1.500 στο λιμάνι του Πειραιά. Το κόστος είναι κάτω από 5 ευρώ την ημέρα ανά άτομο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και ότι είναι διαχειρίσιμη. «Θέλουμε χρόνο για να φτιάξουμε τις δομές και να μαζέψουμε τους ανθρώπους. Θα πρέπει να βγουν από τους δρόμους και να βρίσκονται συντεταγμένοι σε χώρους που βρίσκονται υπό έλεγχο», τόνισε. «Δεν χρειάζεται κύμα πανικού. Γρήγορα η εικόνα θα αλλάξει» υποστήριξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ

ΑΚΡΑΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ
Οργωσαν περιοχή για να μη στηθούν οι σκηνές

Ακραίες αντιδράσεις εκ νέου στον Δήμο Πέλλας για τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων.

Με μια «καταδρομική» επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, μερίδα κατοίκων του χωριού Αθυρα… όργωσαν και έσκαψαν με τρακτέρ, φορτωτές και άλλα μηχανήματα την έκταση 100 στρεμμάτων, που αποφάσισε να παραχωρήσει η δημοτική αρχή για την άμεση εγκατάσταση και φιλοξενία 3.000 προσφύγων.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη έκταση επελέγη εναλλακτικά, αντί για το Στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά που έγινε στόχος εμπρηστών από ακροδεξιά στοιχεία το περασμένο Σάββατο.

Λίγο πριν από τη νυχτερινή επιχείρηση-όργωμα, δεκάδες κάτοικοι προπηλάκισαν τον δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο, ο οποίος μετέβη στα Αθυρα για να ενημερώσει για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χρειάστηκε να φυγαδευτεί από συνεργάτες του προκειμένου να προστατευτεί από το μένος των κατοίκων.

Κλιμάκιο του στρατού, με επικεφαλής ταξίαρχο από τη Μεραρχία της Εδεσσας και συνοδεία φορτηγών με εξοπλισμό, που μετέβη νωρίς χθες το πρωί στον χώρο προκειμένου να στηθούν οι πρώτες από τις 500 σκηνές 6 θέσεων, βρέθηκε προ εκπλήξεως.

Οι στρατιωτικοί βρήκαν τον χώρο οργωμένο και σκαμμένο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν άπραγοι, καθώς δεν είναι δυνατό το στήσιμο του καταυλισμού σε αυτές τις συνθήκες εδάφους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ